Για δες ποιος μιλάει

Του Θανάση Χειμωνά

Μούφα ήταν λοιπόν η είδηση για το «επίδομα σφραγίδας» που θα έδινε στους δημόσιους υπαλλήλους η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη. Πρόκειται  απλώς για επινόηση του σατιρικού site «To Βατράχι» και το κακό είναι πως «έπαιξε» και σε έγκυρα ΜΜΕ (λέγεται πως η ιστορία ξεκίνησε από τη στήλη «Βηματοδότης» του Βήματος) που φυσιολογικά δεν την πατάνε σε τέτοιες περιπτώσεις. Ψιλά γράμματα βέβαια.

Καταρχήν δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία «αρβύλα» που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ακόμα κι εγώ είχα κάποτε διαρρεύσει πως θα προσχωρούσα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, αναγκάζοντας κάποια δευτεροκλασάτα site να «τσιμπήσουν»! Άσε που όλη αυτή η ιστορία με την σφραγίδα χαλαρά θα μπορούσε να έχει συμβεί. Τέτοιας μορφής επιδόματα υπήρχαν δεκάδες τον παλιό καλό καιρό (κάτι για το οποίο φυσικά δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ). Είναι άλλωστε δεδομένο πως η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να βρει τρόπους να ενισχύσει τα καταβαραθρωμένα ποσοστά της οπότε ένα (ακόμα)  ρουσφετάκι  δεν θα έκανε κακό. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πως λεφτά για τέτοια δεν υπάρχουν πια.

Η ζωή συνεχίζεται; Όχι ακριβώς. Γιατί στην εποχή των συριζογκέμπελς τίποτα δεν πέφτει στο κενό. Η είδηση για την «μη-είδηση» σχετικά με την σφραγίδα της Γεροβασίλη αναπαρήχθη με λύσσα από όλα τα συριζοτρόλ του διαδικτύου καθώς και από όλα ανεξαιρέτως τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα την ανέβασαν ψηλά στην ειδησεογραφία τους. Τα παπαγαλάκια του Τσίπρα στηλίτευσαν μετά βδελυγμίας την «οργανωμένη αντικυβερνητική προπαγάνδα μέσω Fake News» τονίζοντας πως όλα αυτά γίνονται επειδή οι «φιλελέδες» (sic) μισούν (ξανά sic) τους δημόσιους υπαλλήλους. Προφανώς, όταν κατηγορείς την κυβέρνηση για ένα ρουσφέτι, τα βάζεις με το Δημόσιο και όχι με την ίδια…

Για μια στιγμή όμως συντρόφια. Mιλάτε εσείς για Fake News; Νομίζετε πως έχουμε ξεχάσει τι συνέβαινε σε αυτή τη χώρα την περίοδο 2010-2015; Εκείνη την εποχή που από το πρωί ως το βράδυ γινόμασταν αποδέκτες ενός πραγματικού καταιγισμού από ψευδείς πληροφορίες οι οποίες είχαν όλες ανεξαιρέτως ως παρονομαστή τις καταγγελίες για τις «προδοτικές» κυβερνήσεις της εποχής που εξαθλίωναν μέσω τους «Δόγματος του Σοκ» (το θυμάστε;) και της βίας τον περήφανο ελληνικό λαό;

Μια ανελέητη συντεταγμένη διαδικτυακή (και όχι μόνο) προπαγάνδα που προερχόταν από εκατοντάδες άτομα, αρκετά από τα οποία σήμερα έχουν διοριστεί στο Δημόσιο (έστω και χωρίς το επίδομα σφραγίδας), εκδίδουν εφημερίδες ή έχουν αναλάβει μέχρι και κυβερνητικές θέσεις.

Από πού να αρχίσω; Από τα παιδάκια που λιποθυμούσαν από την πείνα (ένα από αυτά είχε πεθάνει κιόλα) λόγω των μνημονίων; Από τους Ολλανδούς και Γερμανούς ΜΑΤατζήδες που εκπαίδευε στην Λάρισα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους διαδηλωτές; Από τον Κώστα Τσάκωνα που αυτοκτόνησε (!) γράφοντας στο τελευταίο του σημείωμα «Βγείτε όλοι στους δρόμους για μένα»; Καταλήγοντας φυσικά, στις all time classic 20.000 αυτοκτονίες οι οποίες οφείλονταν όλες ανεξαιρέτως σε οικονομικούς λόγους και παρουσίαζαν μια αύξηση της τάξης των 4000 ετησίως. Εξυπακούεται πως από τον Ιανουάριο του '15 και μετά ούτε λιποθύμησε ούτε αυτοκτόνησε κανείς.

Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη. Και, αντίθετα, με τη σφραγίδα της Γεροβασίλη, κανένα από τα ασύστολα αυτά ψεύδη δεν διαψεύστηκε ποτέ.  Αυτά ήταν τα πραγματικά Fake News και όχι μια στιγμιαία γκάφα κάποιου βιαστικού συντάκτη. Καλό είναι εδώ να θυμίσουμε πως η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ των 800 εργαζομένων και των 2000 αργόμισθων είχε αναπαράγει από το –επίσης σατιρικό-  «Κουλούρι» την «είδηση» για την σπείρα που έκοβε στη μέση χαρτί κουζίνας και το πουλούσε ως χαρτί τουαλέτας.

Εσείς λοιπόν, «σύντροφοι» εισαγάγατε τα Fake News στην Ελλάδα. Εσείς τα χρησιμοποιήσατε ως όχημα για να ανέλθετε στην εξουσία. Καλό είναι λοιπόν να κρατάτε το στοματάκι σας κλειστό. Οι ψηφοφόροι του κόμματός σας ξεχνάνε πολύ εύκολα. Εμείς πάλι, όχι.