Για αυτό το ματωμένο πλεόνασμα μάς μιλούσες, Αλέξη;

Για αυτό το ματωμένο πλεόνασμα μάς μιλούσες, Αλέξη;

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Το Ίδρυμα Νιάρχος ανακοίνωσε €25 εκατ. δωρεά στο πυροσβεστικό σώμα επιπλέον της αγοράς 143 ασθενοφόρων και πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια για το ΕΚΑΒ. Tην αγορά ελικοπτέρου Super Puma και 15 πυροσβεστικών οχημάτων, τον εξοπλισμό εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας και τη χρηματοδότηση του κέντρου εκπαίδευσης της ΕΜΑΚ που έχει κάνει παλαιότερα.

Η παραπάνω προσφορά, εκτός από την διαπίστωση ότι μόνο οι ιδιώτες μπορούν να βοηθήσουν ένα χρεοκοπημένο κράτος, δείχνει το τεράστιο έλλειμμα της πυρασφάλειας στη χώρα.

Και όχι μόνο. Όσο περνούν οι μέρες και συνειδητοποιούμε σταδιακά τις πρώτες αιτίες που δημιούργησαν την εκατόμβη στο Μάτι, καταλήγουμε στα εξής: η διαφορά από τις προηγούμενες πυρκαγιές, που επέτρεψε να περάσει η φωτιά την λεωφόρο Μαραθώνος έγκειται – σε μεγάλο ποσοστό - στην τεχνική έλλειψη της Πυροσβεστικής. Λιγότερα οχήματα, λιγότερο προσωπικό, λιγότερες ασκήσεις προετοιμασίας για ανάλογες κρίσεις.

Το ελληνικό κράτος βρίσκεται εδώ και οκτώ ολόκληρα χρόνια σε κατάσταση χρεοκοπίας. Διασώθηκε μόνο επειδή η χώρα βρίσκεται στην Ευρωπαική Ένωση και αποτελεί στρατηγικό μέλος του δυτικού κόσμου. Αυτό όμως, δεν συνέβη χωρίς τίμημα. Ζητήθηκαν πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό και τους φορολογούμενους για να διασωθούν οι θεσμοί και να διασφαλιστεί η κανονικότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Οι δανειστές μας επέβαλαν κανόνες βλέποντας πως δεν ήταν δυνατόν να τους ακολουθήσουμε μόνοι μας. Απαίτησαν ένα υπερβολικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας με την σκέψη ότι μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τα τοκοχρεολύσια και ταυτόχρονα να λειτουργήσουμε το κράτος.

Δεν μας ζήτησαν όμως να δημιουργήσουμε πλεόνασμα από συγκεκριμένες πηγές. Δεν μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό να διαλύσουμε νοσοκομεία, σχολεία, τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, στρατό και πυρασφάλεια.

Οι εταίροι μας απαίτησαν πλεόνασμα αλλά όχι διάλυση του ελληνικού κράτους για να το παράξουμε.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην αντιπολίτευση, μιλούσε για «ματωμένο πλεόνασμα» της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Τώρα που εκείνος κυβερνάει τη χώρα, προσπαθώντας να καταπλήξει τους δανειστές, προσποιείται τον νοικοκύρη.

Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού και αποδεικνύεται, εκτός των άλλων και τραγική: η κυβέρνηση δημιουργεί πλεόνασμα όχι επειδή παράγει πλούτο αλλά γιατί δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του κράτους σε ιδιώτες, δεν καλύπτει τις δημόσιες υποδομές και δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των φορέων και των υπηρεσιών του.

Αυτή η κυβέρνηση αδιαφορεί για τον πολίτη που πεθαίνει στα νοσοκομεία, που υφίσταται την εγκληματικότητα και που πνίγεται ή καίγεται αβοήθητος από μία φυσική καταστροφή.

Η αφελής κουλτούρα διακυβέρνησης που μαζεύει χρήμα από τις βασικές ανάγκες για να γεννήσει πλεονάσματα χωρίς να μειώσει το πελατειακό κράτος, δεν είναι απλά ερασιτεχνισμός. Το έγκλημα στο Μάτι, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τυχοδιωκτική διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να περικόψει από την ασφάλεια της χώρας.

Αυτό είναι το ματωμένο πλεόνασμα που μας έλεγες Αλέξη και το βρήκες μπροστά σου. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι να φύγεις να είναι και το τελευταίο…