Γ. Τσακίρης: Αβεβαιότητα, υπερφορολόγηση και γραφειοκρατία φέρνουν σε απόγνωση τους επενδυτές

Γ. Τσακίρης: Αβεβαιότητα, υπερφορολόγηση και γραφειοκρατία φέρνουν σε απόγνωση τους επενδυτές

Όσο θα καθυστερεί να κλείσει η διαπραγμάτευση, τόσο τα σημάδια παράλυσης στην οικονομία θα πολλαπλασιάζονται, οι αντοχές θα τελειώνουν, και μηνύματα επιδείνωσης θα καταφτάνουν ακόμη και από τους πιο δυναμικούς κλάδους όπως ο τουρισμός.

Ένας τομέας που σύμφωνα με τις προβλέψεις για την φετινή του πορεία, θα μπορούσε να προσδώσει μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ, επίδοση που κινδυνεύει να χαθεί, αν δεν κλείσει εγκαίρως η συμφωνία.

Τα λένε μεταξύ τους αυτά οι επιχειρηματίες του κλάδου που διαβλέπουν τον κίνδυνο να χαθεί η καλή φετινή πορεία στον κλάδο, ενώ την ίδια ώρα βλέπουν την γραφειοκρατία και την αβεβαιότητα να φρενάρουν συνολικά τις επενδύσεις στην οικονομία.

Τέτοιο ακριβώς είναι το μήνυμα που μεταφέρει μέσω της συνέντευξής του στο liberal.gr, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης. Και όπως λέει χαρακτηριστικά, "γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων, σε αρκετές περιπτώσεις και απόγνωσης, από επενδυτές, Έλληνες και ξένους, που δαπανούν κεφάλαια, όχι για να φέρουν σε πέρας τα σχέδια τους, αλλά για να αντιμετωπίσουν τη δαιδαλώδη ελληνική γραφειοκρατία".

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Το δ' τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα στοιχεία ωστόσο της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ΑΕΠ του δ' τριμήνου υποχώρησε κατά 0,4% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του ίδιου έτους. Πώς το σχολιάζετε;

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην οικονομία  επηρέασε και την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, καθώς μάλιστα το δ' τρίμηνο συμπίπτει και με την εποχική μείωση της τουριστικής δραστηριότητας στην χώρα μας.

Αντέχει άλλη παράταση αβεβαιότητας η οικονομία;

Είναι γνωστό ότι όλοι οι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της χώρας μας, όπως πολύ πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνουν την αναγκαιότητα  ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ώστε η χώρα να ξεπεράσει την οικονομική αβεβαιότητα και να κινηθεί σε ασφαλέστερο  περιβάλλον.

Τι πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας για να περάσουμε τον κάβο;

Τα τελευταία χρόνια αναφερόμαστε συχνά σε «κάβους» που πρέπει να περάσουμε. Κατά την γνώμη μου η δημιουργία στην ελληνική  οικονομία κλίματος ηρεμίας και σχετικής βεβαιότητας, όσον αφορά την φορολογία και το  νομοθετικό επιχειρηματικό πλαίσιο , θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά σε όλους  τους δείκτες της οικονομίας που προσδιορίζουν την κοινωνική ωφέλεια.

Η πρόβλεψη μιλά για αύξηση φέτος του τουρισμού, αλλά αυτή δεν επηρεάζεται από την παράταση της αβεβαιότητας;

Οι προβλέψεις είναι θετικές αλλά αναμφισβήτητα η εικόνα της χώρας ως τουριστικού προορισμού επηρεάζεται αντίστοιχα από την γενική εικόνα της οικονομίας της χώρας. Η διατήρηση του αβέβαιου οικονομικού κλίματος μπορεί να έχει αφενός επιπτώσεις  στην «παραγωγή» του τουριστικού προϊόντος μας, καθόσον οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους  και αφετέρου θολώνει την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού.  

Ταυτόχρονα με την αβεβαιότητα, το στίγμα της φετινής χρονιάς δίνει και η υπερφορολόγηση, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτός ο συνδυασμός;

Η υπερφορολόγηση πέρα από το γεγονός ότι καθιστά τις επενδύσεις στην χώρα μας μη ελκυστικές, αποστερεί από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν  και ιδιαίτερα τις τουριστικές, τους  απαραίτητους πόρους για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, καθιστώντας τις μακροπρόθεσμα,  ποιοτικά  μη ανταγωνιστικές. Ταυτόχρονα καλούμαστε  ως χώρα να διαθέσουμε σε μια παγκοσμιοποιημένη τουριστική αγορά το προϊόν μας,  με χαμηλότερους όρους ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τους άλλους τουριστικούς προορισμούς. 

Μιλώντας πρόσφατα στην 6η Γενική συνέλευση των μελών του ΞΕΕ είπατε ότι  η υπερφορολόγηση, από κοινού µε τη γραφειοκρατία και το ασαφές και μεταβαλλόμενο θεσµικό περιβάλλον, καθιστούν τη χώρα µας µη φιλική σε επενδύσεις. Έχετε πρόσφατα κρούσματα;

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων, σε αρκετές περιπτώσεις και απόγνωσης, από επενδυτές. Ειδικά στον τομέα του τουρισμού, οι επενδύσεις φαντάζουν από οικονομικής πλευράς σχετικά  ελκυστικές.  Όταν όμως οι  επίδοξοι επενδυτές αποφασίζουν τελικά την υλοποίηση κάποιας επένδυσης, ακόμη και χαμηλού προϋπολογισμού, καταλήγουν αντί να προσπαθούν για την ανάπτυξη, οργάνωση  και εύρυθμη λειτουργία της υπό υλοποίηση επιχείρησης τους,  να δαπανούν σημαντικό κεφάλαιο  της ενέργειας και των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών δυσκολιών και της δαιδαλώδους, ειδικά για τους ξένους, νομοθεσίας μας.

Φωτογραφία: SOOC