8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Γ. Σεφερτζής

Υδρίτες: Το μεγάλο μυστικό της Τουρκίας; Δέκα συμπεράσματα, ένα ερώτημα

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, 00:00
Δεν είναι οι υδρογονάνθρακες αλλά οι Υδρίτες που βρίσκονται στην επιφάνεια του βυθού που είναι στο στόχαστρο της Τουρκίας.Eίναι μόρια Μεθανίου εγκλωβισμένα σε κρυσταλλική μορφή όπως το αμερικάνικο σχιστολιθικό αέριο που ανέτρεψε τα δεδομένα του ενεργειακού ανταγωνισμού.
Υδρίτες: Το μεγάλο μυστικό της Τουρκίας; Δέκα συμπεράσματα, ένα ερώτημα

Eμβολιασμοί, εθνικισμοί και στο βάθος οι ευρωσκεπτικισμοί και ο «κανένας»;

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, 00:00
Η εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται να μην αφήνει πια την παραμικρή αμφιβολία ότι η τύχη της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη θα κριθεί πρωτίστως στο πεδίο της αναμέτρησής της με την υγειονομική και την συνακόλουθη οικονομική κρίση. Αμφότερες παρατείνονται μέχρι νεότερων ειδήσεων από το μέτωπο των μαζικών εμβολιασμών.
Eμβολιασμοί, εθνικισμοί και στο βάθος οι ευρωσκεπτικισμοί και ο «κανένας»;

Ευρασιανισμός: το νέο δόγμα της Τουρκίας;

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, 00:00
Με την εμπιστευτικότητα των διαμειφθέντων μεταξύ των εκπροσώπων των δυο πλευρών στον 61ο γύρο των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη να μην επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την εξέλιξή τους το σίγουρο είναι ότι ο χαρακτηρισμός τους ως χαμηλών προσδοκιών διαδικασία δεν διαψεύστηκε αλλά και δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Ευρασιανισμός: το νέο δόγμα της Τουρκίας;

H μάχη των εμβολίων και η θρυαλλίδα των πληγωμένων εθνικισμών

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, 00:00
Μετά την αποτυχία της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξετάσεις διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης δεν φαίνεται πολύ πιθανό ο πόλεμος κατά του COVID 19 να κερδηθεί και να λήξει εντός του 2021. Οι ανατροπές που μοιραία θα ακολουθήσουν στα προγράμματα του μαζικού εμβολιασμού θα μεταβάλλουν και τα χρονοδιαγράμματα επιστροφής σε ρυθμούς ανάκαμψης ικανούς να αποσβέσουν σύντομα τις ζημιές της επιδεινούμενης οικονομικής ύφεσης.
H μάχη των εμβολίων και η θρυαλλίδα των πληγωμένων εθνικισμών

Ποια κυριαρχία στον μεσαίο χώρο αν χαθεί η κοινωνική αυτοκυριαρχία;

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, 00:00
Mε την παγκοσμιοποίηση της υγειονομικής κρίσης να έχει σημάνει «τέλος εποχής» και με την πάροδό της, οψέποτε και αν αυτή επέλθει, να σημαίνει την απαρχή μιας άλλης στη διάρκεια της οποίας θα επιταχύνονται οι αλλαγές που ήδη συντελούνται γύρω μας σε όλα τα επίπεδα, το πιθανότερο είναι η κρίση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας να γίνει ενδημική και άρα μόνιμη.
Ποια κυριαρχία στον μεσαίο χώρο αν χαθεί η κοινωνική αυτοκυριαρχία;

Συρρίκνωση όπως… τριχόπτωση

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, 00:00
Δεν ξέρω αν οι δημιουργοί της γνωστής καμπάνιας για την «αναδόμηση και την αναγέννηση μαλλιών» θα μπορούσαν να συνδράμουν με τις διαφημιστικές τους υπηρεσίες τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την αναδόμηση και την αναγέννηση της εκλογικής βάσης των κομμάτων της. Ξέρω, ωστόσο, ότι η συρρίκνωσή της δεν είναι παντελώς άσχετη με την τριχόπτωση.
Συρρίκνωση όπως… τριχόπτωση

Η επόμενη ημέρα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Με τον Ανδρέα Λοβέρδο να επισημοποιεί τελικά στην προχθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βάζοντας ταυτόχρονα το στοίχημα του υπερδιπλασιασμού των ποσοστών του το ερώτημα που τίθεται είναι αν πράγματι η εγχώρια σοσιαλδημοκρατία έχει τη δυνατότητα να το κερδίσει.
Η επόμενη ημέρα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας

Το σοσιαλιστικό παράδοξο

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Αν ζούσαμε στην εποχή του Μαρξ, το πιθανότερο είναι από την επομένη της πανδημίας να μιλούσαμε για προεπαναστατική περίοδο, αν όχι και για επικείμενη παγκόσμια κοινωνική επανάσταση. Η εμφάνιση του COVID 19 αιφνιδίασε τις κυρίαρχες τάξεις. Οι πολιτικές τους έφθασαν στο όριο της κατάρρευσης. Το Κράτος πιάστηκε στον ύπνο. Η Δημόσια Διοίκηση παρέλυσε.
Το σοσιαλιστικό παράδοξο

Mπορεί η Κεντροαριστερά να ξαναβρεί τον εαυτό της;

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Αντιδρώντας στην έκπτωσή του από το αξίωμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος έριξε το σύνθημα με το οποίο, αν δεν τον παρερμηνεύω, ρίχνει ταυτόχρονα και τον κύβο της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος του: «Το στοίχημα που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν δικαιούται να χάσει είναι ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών του».
Mπορεί η Κεντροαριστερά να ξαναβρεί τον εαυτό της;

Με αντίπαλο τον «κανένα»

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, 00:02
Αν υπάρχει ένας δείκτης που υπό συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής αβεβαιότητας προσφέρεται ως βάση υπολογισμού της διατηρησιμότητας των υφιστάμενων πολιτικών ισορροπιών και των κομματικών συσχετισμών είναι σίγουρα αυτός που μετρά τον βαθμό εμπιστοσύνης στις πολιτικές ηγεσίες. Το αναμφισβήτητο προβάδισμα που εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί στο πεδίο αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συνιστά προσώρας το κυριότερο κεκτημένο στρατηγικό πλεονέκτημα της κυβερνώσας παράταξης.
Με αντίπαλο τον «κανένα»