ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Γ. Σεφερτζής

Ατλαντισμός, Αυταρχισμός, Ισλαμισμός. Η Ευρώπη στο τρίγωνο των Βερμούδων

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, 00:01
Είτε ήταν ηθελημένη είτε όχι, η εθιμοτυπική υποτίμηση της παρουσίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι του τελευταίου στην Άγκυρα έκανε τον γύρο του κόσμου επαναφέροντας στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το ζήτημα της ισλαμοποίησης του Τουρκικού κράτους.
Ατλαντισμός, Αυταρχισμός, Ισλαμισμός. Η Ευρώπη στο τρίγωνο των Βερμούδων

Μήπως άρχισε να ισχύει ο νόμος του Μέρφι για τον Ερντογάν;

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, 00:01
Η πόρτα της ενσωμάτωσης της γειτονικής χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ανοιχτή, έστω και αν κανείς δεν προβλέπει ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό ή επιθυμητό στο αμεσότερο μέλλον. Πολύ δε λιγότερο τώρα που η επικείμενη αποχώρηση της Μέρκελ από το ευρωπαϊκό πολιτικό προσκήνιο θα στερήσει από τον Ερντογάν έναν πρόθυμο και επιδραστικό συνήγορο των επιδιώξεών του.
Μήπως άρχισε να ισχύει ο νόμος του Μέρφι για τον Ερντογάν;

Το τούρκικο σταυρόλεξο

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, 00:01
Το μυστικό είναι κοινό: Το γεωπολιτικό παιχνίδι της Άγκυρας θα κριθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της αντιπαράθεσης Δύσης-Ανατολής. Μέχρι τότε οι ιθύνοντες της γείτονος θα εξαντλούν όλα τα περιθώρια που θα τους αφήνει ο ανταγωνισμός μεταξύ ευρωατλαντικής συμμαχίας και ευρασιατικού μπλοκ για να ενισχύσουν τη θέση της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερ-δύναμης με αυτοκρατορικές και άρα επεκτατικές βλέψεις.
Το τούρκικο σταυρόλεξο

Η λάθος υποβάθμιση της σημασίας της κίνησης των Τούρκων απόστρατων ναυάρχων

Τρίτη 6 Απριλίου 2021, 00:01
Όποια και αν υπήρξαν τα πραγματικά ελατήρια της κίνησης των αποστράτων ναυάρχων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που εκδηλώθηκε με την ανάρτηση ξημερώματα της περασμένης Κυριακής ανοιχτής επιστολής προς την κυβέρνηση Ερντογάν, γεγονός παραμένει ότι δεν επρόκειτο ούτε για τυχαία ούτε για επιπόλαια πρωτοβουλία. 
Η λάθος υποβάθμιση της σημασίας της κίνησης των Τούρκων απόστρατων ναυάρχων

Ο τυχοδιωκτισμός θα γίνει το ανώτερο στάδιο του ισλαμοεθνικισμού;

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, 00:01
Η κίνηση των 103 αποστράτων ναυάρχων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να αποστείλουν επιστολή στην κυβέρνηση της Άγκυρας προειδοποιώντας την να μην συνεχίσει τις συζητήσεις περί κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ το λιγότερο που αποδεικνύει είναι ότι πέντε χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου Προέδρου δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών εξελίξεων. 
Ο τυχοδιωκτισμός θα γίνει το ανώτερο στάδιο του ισλαμοεθνικισμού;

Η πανδημία μεταβάλλει τους όρους νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών ηγεσιών;

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, 00:01
Με τον Πρόεδρο Μακρόν να αναγγέλει παράταση ενός ακόμα μηνός του lockdown στη Γαλλία και τη Γερμανία να πελαγοδρομεί σε πλήρη σύγχυση στα αχαρτογράφητα νερά της υγειονομικής κρίσης, η ΕΕ δείχνει να αδυνατεί να παρακολουθήσει τους επιταχυνόμενους ρυθμούς αλλαγής τόσο των όρων του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού όσο και των γεωπολιτικών ισορροπιών του νέου παγκόσμιου συστήματος διακρατικών σχέσεων και ασφάλειας.
Η πανδημία μεταβάλλει τους όρους νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών ηγεσιών;

Είναι έτοιμη η Ευρώπη να αποχαιρετίσει τη Γερμανία που ήξερε;

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, 00:01
Ανεξάρτητα από την αποτίμηση της δεκαεξαετούς παραμονής της Άν. Μέρκελ στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, η αποχώρησή της από την Καγκελαρία δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό για το μέλλον όχι μόνον της Γερμανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τα σημερινά δεδομένα κανείς από τους επίδοξους διαδόχους της δεν φαίνεται να διαθέτει τα χαρίσματά της ούτε και να είναι έτοιμος να αναπληρώσει το κενό ηγεσίας που θα δημιουργηθεί με την πολιτική αποδρομή της.
Είναι έτοιμη η Ευρώπη να αποχαιρετίσει τη Γερμανία που ήξερε;

Το γερμανικό ζήτημα έκρινε το παρελθόν. Θα κρίνει και το μέλλον της Ευρώπης;

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, 00:01
Για την ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης δυο ήταν τα καθοριστικά ζητήματα: Το γερμανικό που υπήρξε η κληρονομιά των Ναπολεόντειων πολέμων και το ανατολικό που προέκυψε ενόψει του διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επί δυο αιώνες και τα δυο βρισκόντουσαν στο επίκεντρο των εξελίξεων και έκριναν την έκβασή τους διαμορφώνοντας αναλόγως τον πολιτικό χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου. 
Το γερμανικό ζήτημα έκρινε το παρελθόν. Θα κρίνει και το μέλλον της Ευρώπης;

Μήπως η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ξυπνητήρι στην Ευρώπη;

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, 00:01
Χωρίς ορατούς εξωτερικούς εχθρούς τρωγόμαστε με τα ρούχα μας περισσότερο από όσο τρωγόμαστε παρουσία τους. Και αν δεν τρωγόμαστε με τα ρούχα μας μας τρώει η ψυχοπαθολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ηττοπάθεια μπροστά στην υπερπροσπάθεια που χρειάζεται να κάνουμε για να βγάλουμε το κεφάλι έξω από το νερό της δεύτερης οικονομικής κρίσης που ήρθε πριν προλάβουμε να βγούμε από την προηγούμενη.
Μήπως η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ξυπνητήρι στην Ευρώπη;

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι... Τούρκοι

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, 00:01
Κάτι τα επετειακά της Παλιγγενεσίας, κάτι η ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που αύξησε το ενδιαφέρον για την πορεία των εθνικών θεμάτων, κάτι η υπαρξιακή κρίση που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία, όλο και περισσότεροι διαμορφωτές της κοινής γνώμης βγήκαν τις μέρες που μας πέρασαν προς άγρα μιας μεγάλης ιδέας ικανής να εμπνεύσει τα πλήθη.
Ευτυχώς που υπάρχουν και οι... Τούρκοι

Μπορεί το 1821 να εμπνεύσει ευρωπαϊκό πατριωτισμό το 2021;

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, 13:28
Χρονιάρα ημέρα σήμερα είπα να της αφιερώσω μερικές σκέψεις. Kυρίως αυτές που μου έρχονται ενόψει της - σημαδιακής άραγε; - σύμπτωσης του εορτασμού των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην κορυφή της ατζέντας του οποίου θα βρεθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Κανείς, βέβαια, δεν αναμένει να δει εκεί να υψώνονται τα λάβαρα της Επανάστασης του '21.
Μπορεί το 1821 να εμπνεύσει ευρωπαϊκό πατριωτισμό το 2021;

Θα μάθουμε στις 25 Μαρτίου που πάει η Ευρωατλαντική Συμμαχία;

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, 00:01
Από τα όρια ανοχής της Δύσης απέναντι σε αυτήν την νεοοθωμανική στρατηγική θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον της σε ένα κόσμο που ή θα βυθίζεται στο χάος της πολυμέρειας και των αλληλοσυγκρουόμενων ηγεμονισμών ή θα υποχρεωθεί να βάλει αυστηρότερα κριτήρια διαχωρισμού εχθρών και φίλων. Η παρουσία Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου είναι η μεγάλη είδηση των ημερών.
Θα μάθουμε στις 25 Μαρτίου που πάει η Ευρωατλαντική Συμμαχία;

Ο Ερντογάν τρολάρει την Ευρώπη;

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, 00:01
Η εβδομάδα ξεκίνησε με τα πράγματα στην Τουρκία να έχουν πάρει μια αναμενόμενη ίσως, αλλά απρόσμενα γρήγορη τροπή. Και μάλιστα σε μια στιγμή που όχι μόνον η ευρύτερη περιοχή, αλλά το όλο παγκόσμιο σύστημα έχει εισέλθει σε περιοχή έντονων αναταράξεων. Και πριν παρέλθει το Σαββατοκύριακο ήρθαν να προστεθούν τρεις ακόμη σημαδιακές αποφάσεις.
Ο Ερντογάν τρολάρει την Ευρώπη;

Πλησιάζει το τέλος της Δύσης;

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, 00:01
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο Όσβαλντ Σπένγκλερ είχε άδικο. Καμιά διαβεβαίωση δεν μπορεί να δοθεί ότι η Δύση δεν βρίσκεται σε παρακμή, όπως το είχε διαπιστώσει ο μεγάλος Γερμανός στοχαστής εδώ και έναν αιώνα. Τίποτα δεν εγγυάται ότι θα διαψευστεί η πρόβλεψή του ότι ο δυτικός χριστιανικός πολιτισμός θα εκλείψει με την έλευση του 21ου αιώνα και την συμπλήρωση της χιλιετίας που, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, αναλογεί σε κάθε πολιτισμό για να ακμάσει, να μεσουρανήσει και να κλείσει τον ιστορικό του κύκλο.
Πλησιάζει το τέλος της Δύσης;

Τρεις προκλήσεις για τον Μπάιντεν, τρεις προσδοκίες για την Δύση

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, 00:01
Αν στις δεκαετίες που έρχονται αποδειχθεί ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να στερούν ελευθερίες, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παράγουν και επιτεύγματα ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους, η σύγκρισή τους με τη δημοκρατία θα αρχίσει να θυμίζει τη σύγκριση της Γαλλικής με την μετα-βιομηχανική επανάσταση.   
Τρεις προκλήσεις για τον Μπάιντεν, τρεις προσδοκίες για την Δύση

Η Δύση, η Ανατολή και στη μέση η Ευρώπη της (καχ)υποψίας

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021, 00:01
Από αρχαιοτάτων, που λένε, χρόνων η δυτική - δηλαδή η ελληνορωμαϊκή - πολιτική φιλοσοφία αγωνίζεται να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στην αλήθεια και την αρχή της πλειοψηφίας. Η πρώτη είναι, καταρχήν τουλάχιστον, υπόθεση της επιστήμης. Η δεύτερη είναι ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατικής πολιτείας. Για κακή, όμως, τύχη και των δυο το ζήτημα των προβληματικών μεταξύ τους σχέσεων παραμένει εσαεί ανεπίλυτο.
Η Δύση, η Ανατολή και στη μέση η Ευρώπη της (καχ)υποψίας

Πανδημία όπως Ανατολικό Ζήτημα

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, 00:01
Θα αρχίσω με μια σύγκριση που ίσως φανεί παράδοξη: του προβλήματος που έχει ανακύψει με τους εμβολιασμούς κατά του covid-19 με το Ανατολικό Ζήτημα. Όχι αναγκαστικά προβλέποντας ότι η καταπολέμηση της πανδημίας θα πάρει μισό και πλέον αιώνα. Αλλά διακινδυνεύοντας έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη ενόψει του διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση των μεγαλυτέρων κρατών-μελών της ΕΕ να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Πανδημία όπως Ανατολικό Ζήτημα

Μαθήματα γαλλικών (εμπειριών): Από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή στον Ερντογάν τον Ισλαμοεθνικιστή

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, 00:00
Όσοι είχαν την τύχη να δουν την τουρκική τηλεοπτική σειρά «Σουλείμάν ο Μεγαλοπρεπής», θα θυμούνται ίσως τη σκηνή της άφιξης στο Τοπ-Καπί των φορτωμένων με ατελείωτα δώρα και εκλεκτά γαλλικά κρασιά απεσταλμένων του Φραγκίσκου του Α', βασιλιά της Γαλλίας, καθώς και το φαγοπότι που ακολούθησε τις συναντήσεις τους με τον Σουλτάνο επί των ημερών του οποίου η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφθασε στον κολοφώνα του μεγαλείου της.
Μαθήματα γαλλικών (εμπειριών): Από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή στον Ερντογάν τον Ισλαμοεθνικιστή

Μπορούμε να (ξανα)γίνουμε αδέλφια με τους Τούρκους;

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, 00:01
Με μια δήλωση-έκπληξη ο Φ. Γκιουλέν μας θύμισε χθες ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δυο έθνη που «για μια περίοδο θεωρούνταν αδέλφια. Κάποιοι, ακολουθώντας λάθος τακτικές και στρατηγικές, μας χώρισαν από φίλους και συνοδοιπόρους. Ίσως μια μέρα αυτοί οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν πάλι όλοι μαζί». Είναι δήλωση ενδεικτική μιας πολύ διαφορετικής του Ερντογάν σχέσης με την Ιστορία.
Μπορούμε να (ξανα)γίνουμε αδέλφια με τους Τούρκους;

Μπορεί η ευρωπαϊκή Αριστερά να γίνει ο απρόσμενος σύμμαχος του ισλαμιστή Ερντογάν;

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, 00:01
Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές, στην Ευρώπη άρχισε να ανατέλλει ήδη η μεταμερκελική εποχή. Και κατά σύμπτωση μαζί και η μετα-πανδημική. Παράδοξη εποχή και απρόβλεπτη. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι όλα αυτά συμπίπτουν με τις εν εξελίξει ευρισκόμενες τεκτονικές γαιωπολιτικές, γαιωοικονομικές και γαιωστρατηγικές ανακατατάξεις, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πράγματι ότι τίποτα μετά την πανδημία δεν θα είναι όπως πριν.
Μπορεί η ευρωπαϊκή Αριστερά να γίνει ο απρόσμενος σύμμαχος του ισλαμιστή Ερντογάν;