Γ. Πατούλης: Θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών

Γ. Πατούλης: Θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών

Στις 26 Μαΐου οι Έλληνες θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους σε Περιφέρειες και Δήμους. Υποψηφιότητα που ξεχωρίζει είναι εκείνη του Γιώργου Πατούλη που διεκδικεί την εκλογή του ως Περιφερειάρχης Αττικής. Ο δήμαρχος Αμαρουσίου από το 2007 και πρόεδρος της ΚΕΔΕ θεωρείται ως ο άνθρωπος που γνωρίζει καλά τι να κάνει την επόμενη μέρα - εφόσον εκλεγεί- δεδομένου της αυτοδιοικητικής του εμπειρίας αλλά και του έργου του όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της αυτοδιοίκησης που υπηρετεί.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, πήρε θέση σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Περιφέρειας, των Δήμων και ανέλυσε το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό του ώστε η Περιφέρεια Αττικής να αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης και ευημερίας των Ελλήνων πολιτών. «Θέλουμε να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αττική», μας είπε ο κ. Πατούλης αναλύοντας τη στρατηγική που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Θέμα που επίσης βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Για αυτό το ζήτημα όχι απλά ανησυχεί, αλλά δηλώνει: «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, με εθνική κι όχι μόνον τοπική διάσταση,  που οι Διοικήσεις της Περιφέρειας των τελευταίων 15 ετών, οι κ.κ. Δούρου και Σγουρός, το άφησαν να εξελιχθεί σε "ωρολογιακή" βόμβα.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία συγκροτημένη προσπάθεια να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων, δεν προχώρησε η ανακύκλωση, δεν δημιουργήθηκαν οι αναγκαίες υποδομές για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Αφήσαμε να χαθούν πολύτιμοι πόροι και αρκεστήκαμε σε ένα αποτυχημένο μοντέλο, να θάβουμε το 90% των σκουπιδιών που παράγουμε σε μια ανοικτή χωματερή, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης. Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν ονοματεπώνυμο. Οι Διοικήσεις της κας Δούρου και του κ . Σγουρού απέτυχαν.

Η Αττική σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, διακεκριμένο και τιμώμενο μέλος πολλών οργανισμών και φυσικά υποψήφιος περιφερειάρχης αττικής. Κύριε Πατούλη η υποψηφιότητα αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς;

Για μένα πρόκληση είναι να αντιστρέψουμε την πορεία παρακμής στην οποία έχει εισέλθει η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια.   Στόχος μου είναι να πετύχω μαζί με τους συνεργάτες μου, να κάνει μια Νέα Αρχή η Αττική. Να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Να καταστεί ελκυστικός τουριστικός προορισμός 12 μήνες το χρόνο, να προσελκύσουμε επενδύσεις πυο θα δώσουν αξία στις περιουσίες των πολιτών, θα δημιουργήσουν καλύτερα εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας. Πρόκληση για μιας είναι να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς, αλλά και να απολαμβάνουν μια ποιότητα ζωής αντάξια των προσδοκιών τους.

Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι θα δουλέψω. Αυτό άλλωστε έκανα όλα τα προηγούμενα χρόνια , απο όποια θέση ευθύνης κι αν πέρασα. Έκανα έργο και παρουσίασα αποτελέσματα. Με βάση το έργο, τη γνώση των ζητημάτων και την εμπειρία μου , διεκδικώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αττικής .

Μαζί με τους πολίτες, μπορούμε να πάμε την Αττική ψηλά.

Αναφέρετε μας τις προτεραιότητές σας για την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και να παραχθεί καινοτομία.

Σε τρεις άξονες θα κινηθούμε.

Πρώτον, αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό σημαίνει υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, για να αισθάνονται οι πολίτες της Αττικής ασφάλεια για τη ζωή και τις περιουσίες τους. Έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στους 66 Δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Δήμων, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές. Αναβάθμιση του πράσινου χαρακτήρα της Περιφέρειας.

Δεύτερον, συνεργασίες και συνέργειες με το Κεντρικό Κράτος αλλά και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, για την εκτέλεση έργων και την προσέλκυση επενδύσεων σε καινοτόμους τομείς και πεδία , όπου η Αττική έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να τονώσουμε την τοπική ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Τρίτον, ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Περιφέρειας με συγκροτημένες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις . Απο την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, ως την ανάληψη νέων ρόλων σε τομείς όπως η πρόληψη της υγείας.

Μεγάλο θέμα που παραμένει στην επικαιρότητα είναι η πολιτική προστασία. Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα και στο Μάτι, φανέρωσαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις ελλείψεις στον μηχανισμό αντιμετώπισης των καταστροφών. Τελικά κ. Πατούλη οι ευθύνες σε ποιον ανήκουν; Επίσης, πως σκοπεύετε να θωρακίσετε τις πόλεις, αλλά και να εκπαιδεύσετε τους πολίτες ώστε να έχουν τις στοιχειώδεις γνώσεις;

Η κοινωνία μας κρίνει όλους. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο ή λιγότερο να σας πω πάνω στο θέμα των ευθυνών. Οι πολίτες έχουν συνείδηση και γνωρίζουν απόλυτα τι συμβαίνει. Το μόνο που χρειαζόμαστε από εδώ και πέρα είναι μια σοβαρή στρατηγική αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων, με ταυτόχρονη εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Για εμάς, η Πολιτική Προστασία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά αποτελεί βασικό πυρήνα μιας συγκροτημένης στρατηγικής που θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Περιφέρεια, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας και εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων και τεχνοκρατών παρουσιάσαμε πρόσφατα, στο Μαρκόπουλο Αττικής, τους 10 κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους αναλύουμε διεξοδικά το πώς αντιλαμβανόμαστε στην πράξη την αποτελεσματική Πολιτική Προστασία. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και στην ορθολογική διαχείριση φυσικών καταστροφών, βάσει σύγχρονων μεθόδων  αντιμετώπισης, ακολουθώντας τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική.

Θέμα με πολλές αναγνώσεις και διαφοροποιημένες στρατηγικές αποτελεί η διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει το πρόβλημα και είναι δεδομένο όμως υπάρχει η δυνατότητα το πρόβλημα να γίνει ευκαιρία.  Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες σε αυτό το θέμα την επόμενη ημέρα των εκλογών;

Θα ήθελα να σας θυμίσω, πως μόλις πριν λίγες ημέρες απέστειλα προσωπική επιστολή προς τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και στην Περιφερειάρχη κα Δούρου, για να ενημερωθούμε σχετικά με την χωρητικότητα και βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ στην Φυλή, αφού γνωρίζουμε ότι έχει ορίζοντα ζωής τον Μάρτιο του 2020.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, με εθνική κι όχι μόνον τοπική διάσταση,  που οι Διοικήσεις της Περιφέρειας των τελευταίων 15 ετών, οι κ.κ. Δούρου και Σγουρός, το άφησαν να εξελιχθεί σε «ωρολογιακή» βόμβα.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία συγκροτημένη προσπάθεια να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων, δεν προχώρησε η ανακύκλωση, δεν δημιουργήθηκαν οι αναγκαίες υποδομές για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Αφήσαμε να χαθούν πολύτιμοι πόροι και αρκεστήκαμε σε ένα αποτυχημένο μοντέλο, να θάβουμε το 90% των σκουπιδιών που παράγουμε σε μια ανοικτή χωματερή, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης. Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν ονοματεπώνυμο. Οι Διοικήσεις της κας Δούρου και του κ . Σγουρού απέτυχαν .

Η Αττική σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος, γιατί το πρόβλημα αρχίζει να μας ξεπερνά. Το δικό μας σχέδιο είναι ξεκάθαρο. Καταρχήν θα προχωρήσουμε στον επανασχεδιασμό του υφιστάμενου σχεδιασμού, ο οποίος είναι ουτοπικός και θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο νέο σχέδιο, εντός έξι το πολύ μηνών. Θα υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο, που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, την παροχή κινήτρων για μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και στην επαναχρησιμοποίηση.

Θα αναζητήσουμε σε συνεργασία με τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας κεφάλαια, για να δημιουργήσουμε τις υποδομές που χρειάζονται, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί στόχοι. Θα αναπτύξουμε συνέργειες με επιχειρηματικούς φορείς ώστε από κοινού να αναληφθούν δράσεις μείωσης της παραγωγής και συλλογής των οργανικών απορριμμάτων.

Θα αναλάβουμε καμπάνιες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, ενώ θα ζητήσουμε την υιοθέτηση fast truck διαδικασιών από το Κράτος, για να προχωρήσουμε γρήγορα στις απαραίτητες κινήσεις όπως η χωροθέτηση πράσινων σημείων στους Δήμους.

Γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην ζήσουν οι πολίτες του Λεκανοπεδίου με τα σκουπίδια στους δρόμους.

Κυκλική οικονομία και τοπική αυτοδιοίκηση.  Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα ή αναμένεται μεγαλύτερη δραστηριοποίηση μελλοντικά;

Στο επίκεντρο της δημιουργικότητας και της ανάπτυξης, οι δήμοι και οι περιφέρειες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο κινητήριων δυνάμεων της παγκόσμιας οικονομίας. Τις επόμενες δεκαετίες οι πόλεις μας θα είναι ολοένα και πιο σημαντικές, με αναμενόμενη αύξηση του ποσοστού αστικοποίησης, άρα και αύξηση των υποδομών και των επενδύσεων.

Μπορούμε, με στοχευμένη στρατηγική, να οδηγήσουμε τις πόλεις σε μια μετάβαση προς την κυκλική οικονομία με μεγάλη συγκέντρωση πόρων, κεφαλαίου, δεδομένων και ταλέντου, επωφελούμενοι σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα αυτής της μετάβασης.

Αυτό το σχέδιο δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια από τις διοικήσεις που πέρασαν από την Περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας. Είναι ακατανόητο η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της χώρας να μην είναι κεντρικός μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται όραμα, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ένα συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία -όπως το Φιλόδημος, το Πράσινο Ταμείο και άλλα- αξιοποιήθηκαν όσο θα έπρεπε από τις δημοτικές αρχές κ. Πατούλη; Μπορεί ένας δήμος να διαδραματίσει πυλώνα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης για την χώρα και με ποιο τρόπο όταν η γραφειοκρατία είναι δύσκολο να ξεπεραστεί;

Τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου ποτέ δεν έφτασαν στις τοπικές κοινωνίες και ποτέ δεν χρηματοδότησαν έργα αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Διατέθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους προς τους δανειστές. Όσο για το Φιλόδημο, έρχεται καθυστερημένα για να καλύψει την πολύχρονη έλλειψη χρηματοδοτικών προγραμμάτων , που θα διατίθεντο για τις  επενδυτικές ανάγκες των Δήμων.

Η Αυτοδιοίκηση πέρασε δύο μεγάλες αλλαγές, Καλλικράτη και Κλεισθένη, χωρίς να έχει στη διάθεση της τους αναγκαίους πόρους για τη στήριξη του εγχειρήματος. Αν σε αυτή την κατάσταση προσθέσουμε και το «κόψιμο» πόρων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά και το «κλειστό» επί της ουσίας ΕΣΠΑ των προηγούμενων χρόνων, αντιλαμβάνονται όλοι ότι η αυτοδιοίκηση έζησε όλα αυτά τα χρόνια σε καθεστώς χρηματοδοτικής ασφυξίας.

H ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η ενσωμάτωση της ώστε να κλείσει το χάσμα με τις ανεπτυγμένες χώρες  θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες με την κατάλληλη ενθάρρυνση της δημοτικής αρχής και ανάλογες δράσεις κ. Πατούλη;

Η ενθάρρυνση θα μπορούσε να έχει κεντρικό εκφραστή την Περιφέρεια και να απλώνεται σε όλα τα πεδία δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, με τη συμμετοχή φυσικά των Δήμων. Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ μια ενιαία στρατηγική αντίληψη, που θα λειτουργούσε ως ομπρέλα για τον σχεδιασμό, την εκτέλεση και την μακροημέρευση μεγάλων και μικρών παρεμβάσεων σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο με χρήματα τόσο της Περιφέρειας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε κρίσιμης σημασίας ζητήματα για την Αττική όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η αντιπλημμυρική θωράκιση, η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές, η αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος, το αποδεικνύει.

Το δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη της Αττικής, στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες:

Άξονας πρώτος, συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και διεκδίκηση για εκτέλεση με πόρους του Κεντρικού Κράτους μεγάλων έργων και παρεμβάσεων, που δημιουργούν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, καλύτερα εισοδήματα, αυξάνουν την αξία της περιουσίας των πολιτών, κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά τους.

Μιλώ για έργα όπως η βελτίωση του δικτύου αστικών μετακινήσεων και μεταφορών, με επέκταση του Μετρό και του προαστιακού. Οι επεκτάσεις των οδικών αξόνων. Η αναβάθμιση των λιμανιών της Αττικής. Η δημιουργία logistics centers. Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Άξονας δεύτερος, σύνδεση του προγράμματος έργων της Περιφέρειας,   με τα έργα που εκτελεί το Κράτος, ώστε να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την Αττική και τους πολίτες.

Άξονας τρίτος, παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Αττική. Θεωρούμε αδιανόητο εμβληματικές επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού, που θα αλλάξουν την εικόνα και τις προοπτικές της Αττικής, να μην στηρίζονται με κάθε μέσο από τη Διοίκηση της Περιφέρειας.

Άξονας τέταρτος, θέλουμε να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια πάνω απο 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αττική. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί αν πέραν των έργων που θα εκτελεστούν, αναπτύξουμε ως Περιφέρεια συνέργειες με τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας (ΣΔΙΤ) και επενδύσουμε σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο θεματικός τουρισμός, η υγεία και ευεξία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Ο ρόλος της αποκεντρωμένης διοίκησης πρέπει να ενισχυθεί ώστε να περιοριστεί ο υδροκεφαλισμός του κράτους και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες;

Εδώ και είκοσι χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, τονίζω επανειλημμένα ότι για να πάει η Ελλάδα μπροστά, χρειάζεται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους. Με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ευθυνών και πόρων. Ένα νέο μοντέλο, που θα προβλέπει αυξημένο ρόλο στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και θα εξασφαλίζει στις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες, για όσα τις αφορούν. Αυτό είναι το μοντέλο της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, που ακολουθείται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα εφαρμόζεται με στρεβλό τρόπο σήμερα, από το θεσμό των Περιφερειών.

Πιστεύω επίσης, ότι χρειάζεται ένα ταυτόχρονα ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις οποίες θα συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας των πολιτών, που θα επιτρέψουν στην Πατρίδα μας να βγει με μόνιμο και οριστικό τρόπο από την κρίση και να αναπτυχθεί ξανά, πάνω σε στέρεες βάσεις. Πάνω απ' όλα όμως είναι απαραίτητη η ενότητα και η συνεργασία όλων μας, υπερβαίνοντας κόμματα και παρατάξεις.

Κατά την άποψη μας  τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, η στενή σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας στο σύνολο της, η εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη των ανέργων, είναι κάποιες δράσεις που σταδιακά θα μπορούσαν να μειώσουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας στους νέους. Εσείς ως δήμαρχος γνωρίζω πως προσπαθείτε να εντάξετε δημότες σας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δήμο σας. Ποιες άλλες ενέργειες να αναμένουμε από εσάς την επόμενη ημέρα;

Στη θητεία μου ως Δήμαρχος Αμαρουσίου κοίταξα να εξυγιάνω πρώτα τα οικονομικά του και να τον καταστήσω πρότυπο διαχείρισης. Καταφέραμε και βγάλαμε τον Δήμο από την οικονομική κατάρρευση, οικοδομώντας στέρεες βάσεις ανάπτυξης. Παράλληλα και προς την κατεύθυνση αυτή, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από την εφαρμογή ποικίλων προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας και συνδέσαμε το ευεργετικό τους αποτύπωμα με ζητήματα κοινωνικής, περιβαλλοντικής και δημιουργικής ανάπτυξης, για τον Δήμο και τις παρεχόμενές προς τους πολίτες υπηρεσίες του.

Τα θέματα της ανεργίας, των νέων και του «Brain Drain» ιδιαίτερα σήμερα, αποτελούν κομβικό σημείο ανάληψης πρωτοβουλιών μέσα ανθρωποκεντρικό πρόσημο.. Είναι άρρηκτα συνυφασμένα με το νέο μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θέλουμε να υιοθετήσουμε και να υλοποιήσουμε σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν και στην Περιφέρεια Αττικής.

Για παράδειγμα, η λειτουργία του Γραφείου διασύνδεσης της Περιφέρειας με την αγορά εργασίας, η ανάπτυξη σχέσεων με τον ιδιωτικό τομέα με έμφαση την απορρόφηση των ανέργων συμπολιτών μας, αλλά και η κατάρτιση και εξειδίκευση των νέων μέσω ειδικών προγραμμάτων, θα είναι στην πράξη και όχι στα χαρτιά, μια πρότυπη υπηρεσία επαγγελματικής διεύρυνσης και αξιοποίησης.

Ως Δήμαρχος Αμαρουσίου πολλά χρόνια, ποιες δράσεις και ποια έργα σας χαρακτήρισαν; Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρέασε τον δήμο σας; Ποια είναι η άποψη σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;

Όπως σας ανέφερα το 2007 παρέλαβα έναν υπερχρεωμένο Δήμο, στα όρια της κατάρρευσης. Παρά τις αντιξοότητες, με τη βοήθεια άξιων συνεργατών, καταφέραμε τα τελευταία 12 χρόνια να τον εξυγιάνουμε οικονομικά. Να τον καταστήσουμε πρότυπο διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήσαμε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς: Περισσότερο πράσινο, καλύτερο αστικό περιβάλλον, αναβαθμισμένα σχολεία, περισσότερους παιδικούς σταθμούς, σύγχρονες αθλητικές υποδομές, πρότυπες δημοτικές υπηρεσίες.

Στηρίξαμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις και την τοπική αγορά της πόλης μας. Δημιουργήσαμε μια μεγάλη αλυσίδα από κοινωνικές δομές, δίνοντας έμφαση στη μέση οικογένεια και φροντίσαμε να μη νιώσει κανένας συμπολίτης μας απροστάτευτος. Μειώσαμε πάνω από 40% τα ανταποδοτικά τέλη για τους δημότες και σε πολλές ειδικές περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων από 50 έως 100%.

Μεγάλο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί και ο προϋπολογισμός του 2019. Είστε ικανοποιημένος με όσα προβλέπει;

Τα τελευταία τρία χρόνια η ΣΑΤΑ έχει περιοριστεί στα 180 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019 οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις, της συνολικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν αναγνωρίζει την ανάγκη για ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Αντ' αυτού η Κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά τη μείωση των τοπικών κοινωνικών παροχών και την επανασυγκέντρωσή τους στην κυβέρνηση. Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα προσθέτω επίσης και την αυθαίρετη παρακράτηση νομοθετημένων πόρων (Ν. 3852/2010) της ΤΑ που συνεχίζεται και αυξάνεται το ύψος των παρακρατηθέντων.

Όπως γίνεται αντιληπτό αυτό που χρειάζεται σήμερα η ΤΑ είναι αποδέσμευση από το ασφυκτικό πλαίσιο του κρατικού παρεμβατισμού. Χρειαζόμαστε αποδέσμευση πόρων και αρμοδιοτήτων  ώστε να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής αντίληψης με έμφαση την οικονομική και αναπτυξιακή της αυτοτέλεια.

Η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη δικαιοδοσία των δήμων σας βρίσκει σύμφωνο; Οι Δήμοι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν;

Η μεταφορά των πόρων από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας χωρίς να περικοπούν ταυτόχρονα οι ΚΑΠ, γιατί αυτό θα οδηγούσε σε κλείσιμο τους μικρούς Δήμους, είναι αναγκαία προϋπόθεση προς την κατεύθυνση της αποκέντρωμένης λειτουργίας του Κράτους. Οι Δήμοι ασφαλώς και είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτό το εγχείρημα, ενώ πρέπει να επισημάνω ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος από πλευράς δημοτών, που πάνε τα χρήματα τους.

Πάμε λίγο στο φλέγον θέμα του συστήματος διεξαγωγής των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Η απλή αναλογική θα διαφοροποιήσει κ. Πατούλη την υφιστάμενη κατάσταση αναμφίβολα. Πιστεύετε πως το σύστημα αυτό- σε μια περίοδο που απαιτούνται έργα χωρίς καθυστερήσεις και γρήγορες αποφάσεις- είναι αυτό που χρειάζονταν η αυτοδιοίκηση. Υπάρχει η γραφειοκρατία που καθυστερεί ήδη μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αν προσθέσουμε και την ενδεχόμενη αδυναμια λήψης αποφάσεων τότε τα πράγματα δεν δείχνουν ευοίωνα. Η άποψη σας ποια είναι;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας μας, αλλά και για το μέλλον της αυτοδιοίκησης. Στις εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν η Ελλάδα και οι τοπικές μας κοινωνίες θα πάνε μπροστά ή πίσω.

Αν θα παραμείνουμε δέσμιοι του συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού και χρεοκοπημένου μοντέλου λειτουργίας του Κράτους, το οποίο ενισχύει ακόμη περισσότερο ο «Κλεισθένης», ο Νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση και στραγγαλίζει περαιτέρω την Αυτοδιοίκηση. Ή αν θα τολμήσουμε να προχωρήσουμε σε τολμηρές και ριζοσπαστικές αλλαγές, που θα αξιοποιούν τη διεθνή εμπειρία και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και θα δίνουν δυνατότητα έκφρασης στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δική μου αυτοδιοικητική πρόταση στέλνει ένα πολύ καθαρό μήνυμα. Το μήνυμα της συνεργασίας. Το μήνυμα της ενότητας, της ειλικρίνειας και της ευθύνης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε τις αδυναμίες, τα εμπόδια και τις δυσκολίες να τις μετατρέψουμε σε πρόταση συμπόρευσης και κοινής λογικής.

Θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη συναίνεση με δυνάμεις που αφουγκράζονται τις αλλαγές σε πεδίο κοινών παρεμβάσεων, με επίκεντρο τον πολίτη και τις πόλεις σε όρους μέλλοντος. Προφανώς και η διαδικασία αυτή δε θα είναι εύκολη και απαιτείται προετοιμασία, συναντίληψη και άρση ιδεολογικών προσκομμάτων.

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Παραγωγής Υγείας, μια δική σας πρωτοβουλία- μια καλή πρακτική- που αγκαλιάστηκε από τους δημότες, έχει δυνατότητες περαιτέρω ενδυνάμωσης;

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας πρόκειται για αυτό που λέμε: «καλή πρακτική» στου κόλπους της αυτοδιοικητικής οικογένειας. Είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που λειτουργεί από το 2004, με 220 μέλη Δήμους, απλώνοντας ένα τεράστιο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα. Ως πετυχημένο παράδειγμα αυτοδιοικητικής λογικής βρίσκεται άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή επανεκκίνηση που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην Αττική.

Απολαμβάνετε επίσημα την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς ωστόσο φαίνεται να απολαμβάνετε μια συνολική στήριξη της κοινωνίας στο πρόσωπο σας. Το σχόλιο σας παρακαλώ.

Με τιμά ασφαλώς η ανοιχτή στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Όμως ούτε εγώ σκοπεύω, ούτε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μου ζήτησε, να είμαι ένας κομματικός Περιφερειάρχης. Αυτό που και οι δύο θέλουμε, είναι να είμαι ένας αποτελεσματικός Περιφερειάρχης, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.

Αυτό λοιπόν είναι το μεγάλο στοίχημα να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε προτάσεις που θα βρίσκουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου.  Άλλωστε έχω αποδείξει αυτά τα 20 χρόνια που ασχολούμαι με την Αυτοδιοίκηση, ότι δεν λειτουργώ με κομματική λογική. Γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι, ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν ούτε κόμμα, ούτε χρώμα, είναι ίδια για όλους. Με καθοδηγούν οι αρχές κι αξίες μου, όχι η κομματική μου ταυτότητα, την οποία ασφαλώς και δεν απαρνούμαι.

Ξέρετε είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου στις επισκέψεις μου στους δήμους της Αττικής. Οι πολίτες αναζητούν, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, ανθρώπους που θα είναι σε θέση να οδηγήσουν την Αττική στην Ανάπτυξη, ανθρώπους που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να μείνουν τα νέα παιδιά στο τόπο τους. Για μένα αποτελεί ουσιαστική και ειλικρινή δέσμευση ότι θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών.