Γ. Κουμουτσάκος: Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την Τουρκία

Γ. Κουμουτσάκος: Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την Τουρκία

Πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος την όποια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με την Τουρκία δεδομένου ότι ο χρόνος της μετρά αντίστροφα. Παράλληλα δηλώνει πως οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών προκαλούν ανησυχία όπως και η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της γείτονας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρεται σε έναν κύκλο δηλώσεων που ξεκίνησαν από τη συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και οδηγούν στο συμπέρασμα πως κάτι επιδιώκεται στα ελληνοτουρκικά προκαλώντας ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεων από την κυβέρνηση.

Τόσο οι αναφορές του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Κοτζιά, του κ. Κατρούγκαλου αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ως ιδανικό για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία το μοντέλο των Πρεσπών έχουν δημιουργήσει μια εικόνα συζητήσεων με τη γείτονα χωρίς ουδείς να γνωρίζει το ακριβές αντικείμενο.

Ακόμη και η αναφορά του κ. Τσιρώνη στο Καστελόριζο θα μπορούσε να θεωρηθεί ατυχής αν δεν γινόταν μετά από σειρά αναφορών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που σε κάθε περίπτωση ρίχνουν νερό στον μύλο των τουρκικών διεκδικήσεων με τον κ. Κουμουτσάκο να σημειώνει ότι πρέπει να κατανοήσει η σημερινή κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί και να συζητήσει οτιδήποτε αφού ήδη ο χρόνος της μετρά αντίστροφα.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες δηλώσεων που αφορούν στα ελληνοτουρκικά. Από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο μέχρι τον βουλευτή Γ. Τσιρώνη. Υπάρχουν εξελίξεις; γνωρίζετε κάτι;

ΚΕπιτρέψτε μου να σας επισημάνω ότι των δηλώσεων του κ. Κατρούγκαλου και του κ. Τσιρώνη είχαν προηγηθεί αυτές του ίδιου του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα όπου είχε αναφερθεί σε συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Θέλω δέ να υπενθυμίσω ότι πριν τη συνάντηση είχε προηγηθεί και μια δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Τουρκικής προεδρίας ο οποίος είχε αναφέρει ότι στα θέματα που θα συζητηθούν ήταν και τα νησιά, χωρίς όμως να προσδιορίζει τι εννοεί.

Είχαμε μια δίωρη συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν που ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε. Ήταν συνάντηση μεταξύ των δύο και δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της. Τη σκυτάλη πήρε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρέπει να είμαστε «μοναχοφάηδες» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ελλάδα της ατλαντικής κοινοβουλευτικής συνέλευσης όπου έγιναν αναφορές στην ανάγκη συμβιβασμού με την Τουρκία στο πρότυπο της συμφωνίας των Πρεσπών. Η δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου, του νυν υπουργού Εξωτερικών περί δικαιωμάτων που έχει η Άγκυρα σε όλα τα θέματα που την αφορούν ήρθε μετά.

 - Προκάλεσε εντυπώσεις...

Είναι λογικό. Τι σημαίνει αυτή η δήλωση; Ποια είναι τα θέματα που αφορούν την Τουρκία; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία δεν βάζει μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, βάζει θέμα γκρίζων ζωνών, βάζει θέμα μη αναγνώρισης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως το ερώτημα είναι σαφές: τι εννοούσε ο υπουργός Εξωτερικών όταν έλεγε ότι έχει δικαιώματα σε όλα τα θέματα που την αφορούν;

- Και ήρθε και η δήλωση του κ. Τσιρώνη

Πράγματι αυτός ο κύκλος έκλεισε με τις δηλώσεις του κ. Τσιρώνη ο οποίος άκαιρα και ασύγγνωστα έκανε μια δήλωση που μάλιστα την επανέλαβε. Είπε ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο. Και άρχισε να κάνει λόγο για τοποθέτηση επί της γεωγραφικής θέσης του Καστελόριζου. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ζητήσω από το υπουργείο Εξωτερικών να φωνάξουν τον κ. Τσιρώνη για να του εξηγήσουν ότι τα ζωτικά θέματα της χώρας δεν τα χειριζόμαστε σαν μάθημα γεωγραφίας.

Έχουν και άλλες διαστάσεις, πολύπλοκες, διπλωματικές, είναι θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και μένω σε αυτό, δεν θέλω να προχωρήσω ως προς την ελληνική επιχειρηματολογία που είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων και συζητήσεων που κατά καιρούς γίνεται με την Τουρκία.

 - Οπότε ποιο είναι το συμπέρασμα;

Κοιτάξτε ο κύκλος των δηλώσεων είναι μεγάλος. Και θα ήθελα να σημειώσω πως σε κάθε περίπτωση δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα ως προς την επιδίωξη που έχουν αυτές οι δηλώσεις. Και Με δεδομένη δέ τη συμπεριφορά αυτής της Κυβέρνησης και όσα έχει πράξει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής γεννούν και πολλές μεγάλες αμφιβολίες για τους στόχους που έχουν θέσει. Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση οτι: Αν έχουν στο μυαλό τους να προχωρήσουν σε μια διαπραγμάτευση εφ''όλης της ύλης, αν έχουν στο μυαλό του να αρχίσουν να συζητούν πράγματα που δεν συζητούσαμε στο παρελθόν όλες οι κυβερνήσεις, για τα ελληνοτουρκικά αυτό να το βγάλουν.

Αυτό που έγινε με τις Πρέσπες, που για κάποιους είναι μοντέλο διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί να γίνει και στις σχέσεις με την Τουρκία. Απλά και ξεκάθαρα. Εδώ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί κάτι ακόμη. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση μείζονος σημασίας για ζωτικά συμφέροντα της χώρας δεσμεύοντας την πατρίδα και την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό απαγορεύεται ηθικά και πολιτικά. Θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση την ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος του Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σαφήνεια.

- Πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για συζητήσεις που έχουν προχωρήσει. Σας ανησυχεί αυτό το ενδεχόμενο;

Ο διάλογος και η συζήτηση δεν είναι κάτι κακό. Υπάρχουν όμως θεμελιώδης υποχρεώσεις όταν ομιλούμε για ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Πρώτον η συζήτηση και ο διάλογος να γίνονται σε ένα περιβάλλον με προοπτική και όχι να είναι καταδικασμένος. Σε ένα περιβάλλον που δεν θα υπάρχουν προκλήσεις και παραβιάσεις, να μην υπάρχουν προκλητικές δηλώσεις. Υπάρχουν αυτές οι συνθήκες σήμερα; Όχι. Οπότε τι συζητούν λοιπόν; Σας το είπα η θέση της Ν.Δ είναι ξεκάθαρη. Τη στιγμή που μια κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση δεν μπορεί να δεσμεύσει σε διαπραγματευτικές πρακτικές, περιεχόμενο και θεματολογία τις συζητήσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Αυτό μπορεί να το κάνει μια κυβέρνηση με νέα εντολή.

- Σας προβληματίζει η εξέλιξη με την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό και οι παραβιάσεις ανήμερα της 25ης Μαρτίου;

Η Τουρκία καλλιεργεί την ένταση συνειδητά διότι αισθάνεται πως έχει περιθωριοποιηθεί από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ταυτόχρονα έχει μαι σταθερή πολιτική αναθεώρησης του καθεστώτος που ισχύει στο Αιγαίο Η ένταση λοιπόν θα είναι μαζί μας θα είναι παρούσα. Θα διατηρηθεί. Αυτή είναι η επιδίωξη της Τουρκίας.

Αυτό όμως δημιουργεί και ένα περιβάλλον αυξημένης επικινδυνότητας θα έλεγα διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ανθρώπινο λάθος, μια παρανόηση, ένα ατύχημα και να υπάρξει μια κλιμάκωση. Κλιμάκωση που μπορεί να φτάσει και στην κρίση.

Ανησυχούμε πράγματι. Ως προς το συμβάν της παρενόχλησης όπως η ίδια η κυβέρνηση λέει, να διευκρινίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά. Επιβεβαιώνει όμως ότι η Τουρκία συστηματικά πλέον αγνοεί ένα θεμελιώδης μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο προβλέπει να μην υπάρχουν προκλητικές πτήσεις και ασκήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την εποχή που υπάρχουν μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές στις δύο χώρες. Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά αυτό το μέτρο που ήταν θεμέλιος λίθος στη συμφωνία Γιλμάζ – Παπούλια.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι βγαίνει και ένα συμπέρασμα. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά διασφάλιση της εφαρμογής των υπαρχόντων. Το να τα διευρύνεις διαρκώς και η Τουρκία να μη δεσμεύεται και να μην τα εφαρμόζει οδηγεί και σε αποσάθρωση της πολιτικής σου. Εξακολουθεί επίσης να προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως όλα αυτά γίνονται και μετά τη συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν όπου τα μηνύματα που είχαν βγει ήταν θετικά. Τώρα πως γίνεται μετά από αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός να υφίσταται ντροπιαστικές παρενοχλήσεις δεν μπορώ να το εξηγήσω.