Το Βατερλό τους είναι προδιαγεγραμμένο

Το Βατερλό τους είναι προδιαγεγραμμένο

Του Γιώργου Κωτσού

Με νύχια και με δόντια, επιβάλλοντας εξωπραγματική φορολογία σε όποιον εργάζεται, διακόπτοντας κάθε πληρωμή ή παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, «κλειδώνοντας» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στερώντας από εκατοντάδες χιλιάδες νέους συνταξιούχους για πάνω από δυο χρόνια τις απολαβές των κόπων μιας ζωής, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. καταφέρνει – όπως φαίνεται – να αποσοβήσει την κατακρεούργηση των συντάξεων από το 2019!

Αυτήν που η ίδια επινόησε και διπλοψήφισε μαζί με την δραστική μείωση του αφορολογήτου, παρά τον ξεσηκωμό της αντιπολίτευσης και της Ελληνικής κοινωνίας!

Για το αφορολόγητο βέβαια ποιούν τη νήσσαν, διότι με κουτοπονηριά πρόβλεψαν η δραστική μείωσή του να ισχύσει από το 2020, όταν αυτοί θα έχουν «κουνήσει μαντήλι» από την εξουσία και το βάρος αυτής της «αριστερής» οικονομικής μεταρρύθμισης(!) θα κληθεί να σηκώσει η επόμενη κυβέρνηση, η μισητή γι' αυτούς Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πράγματι, από το κλείσιμο κιόλας της τρίτης αξιολόγησης, δηλαδή πριν 1,5 χρόνο περίπου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αποδεχθεί την ήττα του στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη Ν.Δ. και συνειδητά πλέον κατέστρωσε και εφήρμοσε ένα σχέδιο με τις εξής επιδιώξεις:

Α) Πλήρης υπακοή στις εντολές των δανειστών για εξάντληση της τετραετίας, είτε αυτές αφορούν την οικονομία (πλειστηριασμοί, Υπερταμείο), είτε εθνικά θέματα (Σκοπιανό) και συνεχή επίτευξη υπερπλεονασμάτων «μαμούθ». ώστε να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα για τη μη ισχύ της προγραμματισμένης στην παρούσα κυβερνητική θητεία περικοπής των συντάξεων.

Β) Επικοινωνιακή προώθηση την ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος ως «οριστικό τέλος των μνημονίων», περαιτέρω ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής με διανομή σεβαστών χρηματικών ποσών σε κοινωνικές ομάδες όπου ασκεί μεγάλη επιρροή το κυβερνών κόμμα και αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο προς άγραν ψήφων ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Μια ακόμη βασική παράμετρος του εν λόγω σχεδιασμού θα μπορούσε να ήταν και η δρομολογούμενη άμεση επιστροφή παράνομων περικοπών και παρακρατηθέντων προηγούμενων ετών σε συνταξιούχους, ενστόλους, ιατρικό προσωπικό και πανεπιστημιακούς για να διεμβολιστεί πολιτικά ένα προνομιακό πεδίο της αντιπολίτευσης… Πρόκειται όμως για τήρηση τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ που οι σχετικές προθεσμίες εκπνέουν πριν τις εθνικές εκλογές και δεν γίνεται να μην εκτελεστούν!

Κοντολογίς, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο από το να ανακαλύπτει - αρχής γενομένης από το νόμο Κατρούγκαλου - νομικά πρόσφορους τρόπους για να συγκεντρώνει χρήματα από τους Έλληνες ως άλλος… Γερο – Λαδάς, τα οποία παρουσίαζε και παρουσιάζει ως αναπτυξιακά πλεονάσματα!

Θα πει κάποιος… Μα οι δανειστές που ελέγχουν πλήρως όλα τα στοιχεία της Ελληνικής οικονομίας δεν βλέπουν αυτά τα τερτίπια;

Οπωσδήποτε γνωρίζουν τι συμβαίνει, αλλά έχουν άλλους πολύ ισχυρότερους πονοκεφάλους, (Ιταλία, Brexit, μεταναστευτικό, κλυδωνισμοί κορυφής στη Γερμανία), να αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο και δεν ασχολούνται, με δεδομένο κιόλας ότι τα θέλω τους υπηρετούνται από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη χώρα μας με ιδιαίτερη αφοσίωση!
Τα επίχειρα της άνευ όρων διαρκούς κυβερνητικής υποτακτικότητας θα είναι η μη εφαρμογή των νέων περικοπών στις συντάξεις, αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου μέχρι να τη δω διατυπωμένη στην τελική απόφαση του Eurogroup που θα συνεδριάσει γα το θέμα στις 3 Δεκεμβρίου.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η χώρα «βγαίνει από την κρίση», οι επενδύσεις αυξάνονται και… λεφτά υπάρχουν στα κρατικά ταμεία για να κάνουν το προεκλογικό «κομμάτι» τους μοιράζοντας εορταστικούς μποναμάδες εδώ κι' εκεί!

Με βάση την πραγματικότητα και τα αδιάψευστα στατιστικά στοιχεία, για τα οποία με μεγάλη αντιπολιτευτική υπευθυνότητα ενημερώνει το λαό σχεδόν καθημερινά η Ν.Δ., το δημόσιο έχασε 40 δις ευρώ από τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο που στην μεταμνημονιακή εποχή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, διότι όλοι πουλάνε και κανείς δεν επενδύει στη χώρα!
Παράλληλα, οι καθυστερήσεις πληρωμών, η μερική απασχόληση και η ελαστικότητα στα ωράρια εργασίας έγιναν κανόνας στον ιδιωτικό τομέα, τα προγράμματα ΕΣΠΑ προκηρύσσονται με το σταγονόμετρο και οι οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων στο δημόσιο, αλλά και αντίστροφα, διογκώνονται κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα!

Αυτοί όμως το βιολί τους… Όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά ενέτειναν το τελευταίο διάστημα την άκρατη παροχολογία τους σε σημείο που ακόμη και οι μέχρι πρότινος αδιάφοροι θεσμοί συνέστησαν αυτοσυγκράτηση και άμεση υλοποίηση επενδύσεων και περισσότερων μεταρρυθμίσεων!

Δεν θα το κάνουν γιατί απλά δεν μπορούν! Θα τους δούμε βέβαια να κουρνιάζουν σαν τιμωρημένοι μαθητές για ένα διάστημα και μόλις «πάρουν» (αν την πάρουν τελικά) από το Γιούρογκρουπ τη μη μείωση των συντάξεων θα επιδοθούν σε ένα ασταμάτητο πλέον προεκλογικό επικοινωνιακό κρεσέντο που όμοιό του δεν είδαμε ποτέ στο παρελθόν! Παλιά μας τέχνη κόσκινο…

Άλλωστε, όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής τους αντιμετώπισαν τον ελληνικό λαό, τα προβλήματα και τις ανάγκες του, με παροιμιώδη ελαφρότητα και απαράδεκτες ιδεοληπτικές εμμονές που εξόργισαν και τον πιο φιλήσυχο πολίτη της κοινωνίας μας.

Έταξαν «χάντρες» και «καθρεφτάκια» για να τον ποδηγετήσουν προσπαθώντας να μιμηθούν τον πανούργο Ναπολέοντα, αλλά όπως είπε και ο μεγάλος σύγχρονος φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι: «Αν υπάρξει έστω μια φευγαλέα στιγμή αφύπνισης, όλο το οικοδόμημα καταστρέφεται και πέφτει όπως μια κουρτίνα και το κυριότερο, η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να αναρτηθεί ξανά»!

Αυτή η φευγαλέα στιγμή πλησιάζει στην Ελλάδα και δεν είναι άλλη από τις ερχόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι' αν γίνουν.
Το μειοψηφικό καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κυριολεκτικά τρέμει αυτήν τη μεγαλειώδη στιγμή της δημοκρατίας μας, διότι ξέρει ότι η ετυμηγορία του απλού πολίτη για το πρωτοφανές εμπόριο ελπίδας που έκανε στις πλάτες του θα είναι ξεκάθαρα καταδικαστική.

Γι' αυτό και χρησιμοποιεί ανερυθρίαστα όλα τα διαθέσιμα οικονομικά, νομικά και επικοινωνιακά «όπλα», αλλά και τους μηχανισμούς της εξουσίας του για να τη μεταθέσει στο χρόνο, ελπίζοντας ότι οι «χάντρες» και τα «καθρεφτάκια» θα λειτουργήσουν κατευναστικά στο θυμικό ενός λαού απόλυτα εξουθενωμένου και απογοητευμένου από την σοβούσα κρίση.

Όπως έδειξαν στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι απόλυτα αποφασισμένοι να ξεπουλήσουν ακόμη και την πολιτική τους αξιοπρέπεια για να εξασφαλίσουν μια… ηρωική πτώση! Είναι όμως πολύ αργά, καθώς οι ίδιοι με τον κυβερνητικό βίο και την πολιτεία που επέδειξαν, έχουν προδιαγράψει το Βατερλό τους.

* Ο Γιώργος Κωτσός είναι πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου