Γ. Κωτσός: Νέα διακυβέρνηση με κίνητρα για επιχειρείν στην περιφέρεια

Γ. Κωτσός: Νέα διακυβέρνηση με κίνητρα για επιχειρείν στην περιφέρεια

Του Γιώργου Κωτσού*

Η εφαρμογή απανωτών αντικοινωνικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων από το 2010 μέχρι σήμερα, δυστυχώς έχει προκαλέσει ριζικές μεταβολές στην ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, καθώς το εισοδήματά τους υπέστησαν δραματικές μειώσεις και εξαναγκάστηκαν να περιορίσουν θεαματικά όλες τις δαπάνες διαβίωσης για να ανταπεξέλθουν κυρίως στην υπερφορολόγηση που τους επιβλήθηκε.

Συνέπεια αυτού ήταν η κάθετη πτώση της κατανάλωσης, η οποία δημιούργησε ένα φοβερό ντόμινο δυσμενών εξελίξεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας μας.

Αδιαμφισβήτητα, η επιχειρηματικότητα και οι ιδιωτικές επενδύσεις ήταν οι τομείς που υπέστησαν εξαρχής τα βαρύτερα πλήγματα από το νέο καθεστώς της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας.

Όταν η αγορά βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση», έχουν σταματήσει οι επενδύσεις και μοναδικό μέλημα του κράτους είναι η συγκέντρωση χρημάτων από κάθε έλληνα πολίτη,εργαζόμενο, επιχειρηματία, η ελεύθερο επαγγελματία, επόμενο είναι τα «λουκέτα» να πολλαπλασιάζονται, οι θέσεις εργασίας να χάνονται και οι επενδυτές να επιλέγουν το εξωτερικό για την αξιοποίηση των χρημάτων και των ιδεών τους!

Σήμερα υποτίθεται ότι η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια κατά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις!

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς η κρίση είναι ακόμη εδώ και δυσκολεύει τη ζωή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων!

Η φορολογία είναι απαράδεκτα υψηλή και άδικη για εκατομμύρια πολίτες των οποίων τα χρέη αυξάνονται κάθε μήνα με γεωμετρική πρόοδο! Η ακρίβεια έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ! Η αγοραστική κίνηση έχει πέσει στο ναδίρ! Οι επενδύσεις είναι σπάνιες έως ανύπαρκτες και όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία βαίνει προς το χειρότερο!

Κοινή είναι πλέον η διαπίστωση πως η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη πολιτική αλλαγή για να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά επιβίωσης,να καταφέρει να ορθοποδήσει, να νιώσει αυτοπεποίθηση και να ανακτήσει τη χαμένη διεθνή αξιοπιστία της.

Έχουμε ανάγκη από μια νέα διακυβέρνηση με διαχειριστική, αναπτυξιακή και επενδυτική φιλοσοφία εντελώς διαφορετική από το χρεοκοπημένο κρατικοδίαιτο μοντέλο της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.! Μία διακυβέρνηση που θα εμπιστευτεί τους Έλληνες, θα απελευθερώσει το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο και τις αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις του έθνους μας!

Ένας από τους βασικούς άξονες της νέας πολιτικής, πιστεύω ότι πρέπει να είναι η ενίσχυση της υγιούς μικρής και μεγάλης επιχειρηματικότητας σε τομείς όπου ο τόπος μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Παράλληλα, απαιτείται η εφαρμογή ενός λογικού, δίκαιου, σταθερού φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να αποκτήσει κανονικότητα η ζωή μας και να ξαναγίνει η Ελλάδα ισχυρός πόλος έλξης επενδύσεων!

Είναι αδήριτη ανάγκη σήμερα όσο ποτέ, τα ηνία της ανάπτυξης να δοθούν από το κράτος στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με θέσπιση στοχευμένων γενναίων κινήτρων πολυεπίπεδης δράσης που θα ζωντανέψει την εθνική οικονομία.

Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αγροδιατροφή, η μεταποίηση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία, είναι τομείς όπου ο τόπος μας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο, αρκεί να υπάρξει ένα ρεαλιστικό, τεχνοκρατικά αξιόπιστο, Εθνικό Σχέδιο Επιχειρηματικής Δράσης και Ανάπτυξης.

Πυλώνας αυτού του Εθνικού Σχεδίου μπορεί να είναι η θέσπιση ειδικών κινήτρων για υλοποίηση νέων επενδύσεων στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ξεχωριστό αναπτυξιακό πλάνο θα πρέπει να έχουν οι κατά τόπους φορείς και ειδικά τα Επιμελητήρια, καθώς βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις και γνωρίζουν σε πρώτο χρόνο τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Η αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικές δυνάμεις πρέπει να εργαστούν από κοινού οργανωμένα για να απαλλαγούμε από την αποκρουστική παρακμή, ανοίγοντας νέους ορίζοντες αποτελεσματικών συνεργειών πανελλαδικής, ή και διεθνούς εμβέλειας!

Όσο κι' αν από αθεράπευτη ιδεοληψία οι κυβερνώντες δεν εννοούν να το παραδεχθούν, η χώρα πρέπει να εμπιστευτεί, να ενισχύσει την ελληνική επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι αποτελούν ίσως τη μόνη λύση για να ξεφύγουμε γρήγορα από το τέλμα της υπανάπτυξης και να γίνουμε ένα κανονικό Ευρωπαϊκό κράτος όπου ευημερεί και προοδεύει ο λαός του.

*Ο Γιώργος Κωτσός είναι δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας