Φτήνια

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Πριν την 7η Ιουλίου 2019 δεν θα μας εντυπωσίαζε και τόσο η επίθεση που εξαπέλυσε στο τουίτερ ο κ.Νίκος Παππάς στον κ.Άδωνι Γεωργιάδη και μάλιστα με fake news. Την περίοδο 2015-2019(για να μην αναφερθούμε στα «άγρια χρόνια» 2012-2015) αυτά συνέβαιναν καθημερινά. Αυτό ήταν το στυλ του πολιτεύεσθαι των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, σχεδίαζαν και εκτελούσαν ομάδες περί τον κ.Παππά.

Μόνο που αυτός ο τρόπος του πολιτεύεσθαι ηττήθηκε κατά κράτος στις εκλογές.
Αυτό ακριβώς το ύφος, αυτός ακριβώς ο τρόπος είναι που αποξένωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ τις ομάδες του εκλογικού σώματος που το 2015 αγόρασαν την υπόσχεση για μια πολύ διαφορετική κυβέρνηση από αυτές που είχαμε γνωρίσει στη μεταπολίτευση.

Κι όμως, σήμερα κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι βρίσκεται σε μια φάση ανασυγκρότησης, κοιτώντας προς το Κέντρο, βλέπουμε κορυφαίο συνεργάτη του κ.Τσίπρα να φέρεται, χωρίς να νοιάζεται καθόλου για τις εντυπώσεις που θα δημιουργήσει, ως ανώνυμο «συριζοτρολ».

Σε όλα τα πολυτασικά κόμματα αλλά κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάστηκε με την εθνικιστική ακροδεξιά από το 2013 (όταν δημιουργήθηκε η στρατηγική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ) μέχρι το 2019 και ενέταξε ακροδεξιούς και σκληροπυρηνικά εθνικιστές ΑΝΕΛ στις τάξεις του, η ποιότητα των στελεχών είναι άνιση.

Το φαινόμενο παρατηρείται κατεξοχήν στη Νέα Δημοκρατία. Μόνο που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται τώρα στην εξουσία, μόλις πριν από έξι μήνες οι πολίτες την επέλεξαν γι αυτό που είναι οπότε, δεν σίγουρα βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς της, γι αυτό περιορίζουμε τα σχόλιά μας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι λοιπόν, ενώ είναι αναμενόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει «κάθε καρυδιάς-καρύδι» δεν έχει γίνει σαφές ποιο είναι το ύφος της εξουσίας που ο κ.Τσίπρας θέλει να εκπέμπει ως αρχηγός του κόμματός του και αρχηγός της Αντιπολίτευσης.

Τον εκφράζουν οι συμπεριφορές «συριζοτρολ»;

Με αυτά τα καμώματα πιστεύει ότι θα γοητεύσει τους κεντρώους, ιδιαίτερα τους πιο αριστερούς που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία αναγκαστικά;

Τι θα χαρακτηρίζει το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής; Οι φτηνές, καταδρομικές επιθέσεις στο τουίτερ οι οποίες αποδομούνται ταχύτατα;

Πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με φτηνή αντιπολίτευση θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη ενός πολιτικού κοινού που απαιτεί σοβαρότητα και στιβαρότητα;

Κι επειδή οι ερωτήσεις αυτές δείχνουν ρητορικές (δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας πάντως) να θέσουμε κι ένα ερώτημα στρατηγικής: Έχει στ? αλήθεια ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφορές σαν αυτές του κ.Νίκου Παππά για να κρατάει συσπειρωμένους τους οπαδούς του;
Εμείς δεν γνωρίζουμε την απάντηση αλλά η ερώτηση είναι από αυτές που ο κ.Τσίπρας και οι συνεργάτες του πρέπει να απαντήσουν προκειμένου να προχωρήσουν στο αναγκαίο rebranding της αριστερής ταυτότητας ενός κόμματος που ακυρώθηκε από την επιτυχημένη συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά κι εδώ η λέξη κλειδί είναι το «επιτυχημένη». Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τόσο αρμονικά με τους ΑΝΕΛ είναι αυτό που επιβάλλει μια ενδοσκόπηση κι ένα επαναλανσάρισμα στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Βέβαια, μπορεί η ομάδα των προεδρικών να μην μπορεί να κάνει κάτι άλλο κι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορούν να πολιτευθούν. Γράφαμε το Σεπτέμβριο που μας πέρασε ότι το βασικό εμπόδιο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι ο ίδιος ο κ.Τσίπρας που προσπαθεί να την...ανασυγκροτήσει.

Τέσσερις μήνες μετά, η άποψη που έχει ο προοδευτικός κόσμος για την πραγματική δυνατότητα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί υπερβαίνοντας το πρόσφατο εθνολαϊκιστικό του παρελθόν και τη συγκλονιστική του ανευθυνότητα, δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο. Αντιθέτως, αυτή η ευτέλεια επιβεβαιώνει την άποψη ότι η απόφαση να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία ήταν, όπως και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, μια γνήσια προοδευτική στάση.