Φθινόπωρο - φωτιά

Οι φθινοπωρινές φωτιές θα είναι πολιτικές και αν η κυβέρνηση δεν προνοήσει θα βρεθεί μπροστά σε μια χαοτική κατάσταση.

Εξηγούμαι:

1.Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της θα εμφανιστεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Ελπίζω να υπάρχει σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσει μέσα στους χώρους των ΑΕΙ και κυρίως πώς θα αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες προκλήσεις από τους γνωστούς χώρους. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα και αν δεν υπάρξει προσοχή τότε μπορεί να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες και απροσδόκητες συσπειρώσεις. Ήδη η σχέση της κυβέρνησης με μια μερίδα της νεολαίας, μετά τα lockdown, είναι προβληματική και ενδέχεται αυτή η αρνητική σχέση να λάβει την μορφή της ρήξης, με μετρήσιμες πολιτικές συνέπειες.

2.Στον χώρο των ΑΕΙ εντοπίζεται και το δεύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση και αφορά στο πώς θα διεξαχθούν τα μαθήματα. Είναι απόφαση να συμμετέχουν σε αυτά μόνον εμβολιασμένοι φοιτητές. Πρακτικά, πώς θα εφαρμοσθεί; Θα υπάρχουν υπάλληλοι του πανεπιστημίου που θα κάνουν έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού με την παράλληλη επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας των προσερχομένων; Και τι θα κάνουν αν μια οργανωμένη ομάδα θελήσει να εισέλθει στην αίθουσα με τον «τσαμπουκά», κάτι που μετά βεβαιότητος θα συμβεί; Καλές είναι οι εξαγγελίες, εφ όσον υπάρχουν πρόνοιες για την εφαρμογή τους.

Αν συνδυάσουμε το 1 με το 2 θα δούμε πως το φθινόπωρο η κυβέρνηση μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει μια σημαντική αναταραχή στους πανεπιστημιακούς χώρους. Έχει σχέδιο αντιμετώπισης; Υπάρχουν πυρήνες μέσα στα ΑΕΙ που θα στηρίξουν την πολιτική της; Είναι δύο σημαντικά στοιχήματα που θα πρέπει να τα κερδίσει. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι σε οργανωμένες ομάδες της Αριστεράς με ανοικτά τα πανεπιστήμια. Στους πρώτους μήνες της είχε τον αέρα της πρόσφατης εκλογικής νίκης. Μετά μεσολάβησαν τα lockdown και τώρα θα βρεθεί μπροστά σε συνθήκες κανονικής μάχης. Θα δούμε πώς θα χειριστεί την κατάσταση.

3.Οι πυρκαγιές θα φέρουν τις φθινοπωρινές πλημμύρες. Χρειάζεται άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να μην έχουμε μια νέα Μάνδρα. Δικαιολογίες για τις εντάσεις των βροχοπτώσεων και τα mm της βροχής δεν θα πείσουν τους πολίτες που δεν θα αντέξουν μια δεύτερη καταστροφή. Ελπίζω να το έχουν υπ΄ όψη τους οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και να είναι προμηθείς και ουχί επιμηθείς.

4.Οι πληγέντες αναμένουν την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αποκατάσταση τους. Κι εδώ σημαντικό το στοίχημα. Όπως είχα γράψει προχθές δεν αφορά μόνον τους πυρόπληκτους, αλλά την εικόνα της κυβέρνησης απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία. Διακυβεύεται η αξιοπιστία της. Όσο πιο συνεπής και αποτελεσματική φανεί, τόσο περισσότερους πολιτικούς πόντους θα εισπράξει.

5. Άφησα για το τέλος τις δημοσκοπήσεις. Αναμφίβολα, εκτός από εργαλείο πολιτικής ανάλυσης είναι και εργαλείο που διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα. Συνεπώς, αν φανεί από τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου πως η κυβέρνηση διατηρεί, παρά τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, αλώβητο το πολιτικό της κεφάλαιο και μια σημαντική διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, με άλλους όρους και άλλον αέρα θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Απεναντίας, αν οι απώλειες της είναι σημαντικές, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται καθαρό μυαλό και όχι κινήσεις πανικού. Υπάρχουν σχεδόν είκοσι μήνες μέχρι τις εκλογές.

Το καλοκαίρι τυπικά πλησιάζει προς το τέλος του και τα βλέμματα των δημοσιολογούντων είναι στραμμένα, στην ΔΕΘ, στον ανασχηματισμό και στις δημοσκοπήσεις.

ΥΓ. Για τις θετικές εξελίξεις της οικονομίας, προσεχώς.