Φτάνει το τέλος των καφενόβιων και των χαβαλέδων

Φτάνει το τέλος των καφενόβιων και των χαβαλέδων

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Κάποιες από τις κυβερνητικές δηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, προκάλεσαν την οργή όσους παρακολουθούν από κοντά τις επενδυτικές εξελίξεις και τα οικονομικά δρώμενα. Δηλώσεις που τις χαρακτήριζαν τόσο η ασχετοσύνη και όσο και η προκλητικότητα.

Μια υπουργός επέμενε σε δηλώσεις πως μειώνεται ο ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις. Και αφού κατάφερε να εξοργίσει τους συνομιλητές της με την επιμονή της, αποδείχθηκε πως αναφερόταν στην μείωση των φορολογικών συντελεστών των εταιρικών κερδών από το 29% στο 28%. Η ασχετοσύνη ανήλθε στο 1.000%.

Άλλος υπουργός σε διεθνές ακροατήριο, ρωτήθηκε για πιο λόγο θα ήταν συμφέρον να επενδύσει κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα. Ο υπουργός απάντησε αυτολεξεί : “επειδή έχει πολλές αρχαιότητες”. Και ερωτηθείς αν οι υπέρογκοι φόροι αποτρέπουν το επιχειρείν, απάντησε ότι οι επιχειρηματίες όλο γκρινιάζουν για τους φόρους. Η προκλητικότητα ανήλθε το 10.000%

Όπως μόλις διαπίστωσε και ο πλέον αδαής και καλοπροαίρετος αναγνώστης, οι κυβερνητικοί παράγοντες είτε από αβυσσαλέα άγνοια, είτε από υπέρμετρη προκλητικότητα, παρουσίασαν μια εικόνα, που θα μπορούσε να αποτελεί σκετσάκι επιθεώρησης στο Δελφινάριο. Μπορεί η προσωρινή ανοχή και υποστήριξη που δίνουν οι Δυτικοί εταίροι στην κυβέρνηση, λόγω της γενικής και πλήρους “kolotumbas”, να τους έχει δημιουργήσει την αίσθηση της παντοδυναμίας. Όμως η πολιτική υποστήριξη από μόνη της, δεν σημαίνει κάτι.

Η οικονομία για να κινηθεί και η κοινωνία για να αναταχθεί, απαιτούν επενδύσεις. Και αυτές δεν πρόκειται να έρθουν, επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι παλαιός δίσκος βινύλιου με το λογότυπο της: “his master's voice”. Θα έρθουν μόνο αν βρουν απέναντι τους μια σοβαρή κατάσταση, πολιτικούς που γνωρίζουν το τι θέλουν και το πως θα το πετύχουν, πολιτικούς που γνωρίζουν την ατζέντα και που είναι ικανοί να δώσουν απαντήσεις και να σηματοδοτήσουν προοπτικές. Το παράθυρο ευκαιρίας προσέλκυσης επενδύσεων, που θα έχει η χώρα είναι μικρό. Θα έχει να ανταγωνιστεί χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, χώρες με εξαιρετικές υποδομές και με θετικότερο περιβάλλον υποδοχής επενδύσεων. Τουλάχιστον ας έχει στα ηνία, πολιτικούς που θα γνωρίζουν το αντικείμενο τους, που θα ενδιαφέρονται για την πορεία της χώρας και που θα έχουν δομημένη σκέψη. Πολιτικούς που είναι αναγκαίο και επιτακτικό μέσα σε 100 ημέρες, θα αλλάξουν το επενδυτικό περιβάλλον και το επενδυτικό κλίμα.

Η αναρρίχηση καφενόβιων και χαβαλέδων στην κυβέρνηση, ως παραπροϊόν του κύματος αρνητισμού, αγανάκτησης και απόρριψης του “παλαιού πολιτικού κατεστημένου”, έφερε ακριβώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Άνθρωποι περιορισμένων δυνατοτήτων, φέρνουν περιορισμένα αποτελέσματα. Άνθρωποι μειωμένων προσλαμβανουσών παραστάσεων, φέρνουν αναξιόπιστα αποτελέσματα. Πέρα από ιδεολογικές καταβολές και ιστορικό παρελθόν, οι πολίτες πρέπει να ζυγίσουν το ποιος θα μπορέσει να επιτελέσει τον ένα και μοναδικό εθνικό στόχο. Κι αυτός ο στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όλα τα υπόλοιπα κόλπα, με τα κοινωνικά πρόσημα, την αριστερή ανάπτυξη και το ηθικό πλεονέκτημα πρέπει να τα ξεπεράσουμε, γιατί είναι η ομίχλη μέσα στην οποία οι τρόφιμοι των καφενέδων και οι χαβαλέδες κρύβουν την ανικανότητα τους.