«Φρένο» στο άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων από τους λοιμωξιολόγους - Δεκτές έγιναν οι εισηγήσεις τους

«Φρένο» στο άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων από τους λοιμωξιολόγους - Δεκτές έγιναν οι εισηγήσεις τους

Αρνητικοί στην οποιαδήποτε χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων, εμφανίστηκαν οι λοιμωξιολόγοι στη σημερινή συνεδρίαση βάζοντας φρένο στις προσδοκίες για επαναλειτουργία φροντιστηρίων τη Δευτέρα και εξομάλυνσης της λειτουργίας του λιανεμπορίου χωρίς να χρειάζεται να κλείσει ο πελάτης ραντεβού με το κατάστημα. Αρνητική, επίσης, ήταν η εισήγησή τους και για τα κέντρα αισθητικής και τα εμπορικά καταστήματα. Δεκτή έκανε η κυβέρνηση την εισήγηση των ειδικών.  

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς και η εκτόξευση του αριθμού των νεκρών πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 νεκρών την ημέρα, φρέναραν οποιαδήποτε διάθεση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων με τους ειδικούς σήμερα να μην συζητούν καν ενδεχόμενο άνοιγμα των φροντιστηρίων για τους μαθητές Λυκείου παρά το γεγονός ότι οι μαθητές αυτοί διενεργούν δύο φορές την εβδομάδα υποχρεωτικό self test ούτως ή άλλως για να πάνε στα σχολεία τους.

Τίποτα, επίσης, δεν αλλάζει στον χάρτη του λιανεμπορίου αφού η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολογων και συνεπώς το επόμενο ορόσημο για κάποια περαιτέρω χαλάρωση μετατίθεται για την άλλη εβδομάδα, οπότε οι λοιμωξιολόγοι θα σηζητήσουν το ενδεχόμενο άνοιγμα των φροντιστηρίων καθώς ο χρόνος πιέζει και οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Παράλληλα θα συζητηθεί και η κατάργηση του υποχρεωτικού ραντεβού στα καταστήματα ώστε οι καταναλωτές να στέλνουν το μήνυμα στο 13032 και να κινούνται ελεύθερα στο τρίωρο για τα ψώνια τους

Για την άλλη βδομάδα μεταφέρονται οι συζητήσεις και η λήψη αποφάσεων για τα εμπορικά κέντρα, καθώς οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν όχι για το τι θα γίνει μέσα στα καταστήματα όσο για το συνωστισμό έξω απ αυτά καθότι τα εμπορικά κέντρα είναι μέρη που ο κόσμος μαζεύεται με έναν καφέ στο χέρι βρίσκεται με φίλους και συζητά.

Όπως έχει κατ' επανάληψη τονίσει η Κυβέρνηση, στόχος του σχεδιασμού είναι να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στο άνοιγμα και κάθε βήμα να γίνεται προσεκτικά.

Αντίδραση από τον ΣΕΛΠΕ

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος αναφέρει ότι η απόφαση της Πολιτείας για επιλεκτική λειτουργία μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Αμαλυτικά στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΛΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Η Πολιτεία με πρόσφατη απόφασή της επέτρεψε το άνοιγμα της λιανικής αγοράς με συγκεκριμένους κανόνες για την προστασία της υγείας και της ζωής όλων μας. Η επιλεκτική όμως απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στην οικονομία της χώρας μας».