Φωτογενείς τριμερείς συναντήσεις

Φωτογενείς τριμερείς συναντήσεις

Της Νίκης Τζαβέλα*

tΗ σημερινή τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ -και όχι στην Κρήτη όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί-παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, θα καταλήξει με μια κοινή δήλωση και μια σημειολογικά ισχυρή φωτογραφία. Όχι δεν θα υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό East Μed, διότι η Ιταλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα με το συγκυβερνών κόμμα των 5 Αστέρων του Πέπε Γκρίλο σε σχέση με μεγάλα έργα υποδομών.

Ποια είναι λοιπόν η σημασία μιας ακόμη συνάντησης κορυφής πέραν της φωτογενούς αναμνηστικής στιγμής που θα δούμε όλοι; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα!

Το πρώτο μήνυμα έρχεται από τις ΗΠΑ καθώς ο Μάικ Πομπέο που περιοδεύει στην Μ Ανατολή θέλει να «επισημοποιήσει» την Αμερικανική παρουσία στην ΝΑ Μεσόγειο και να «ευλογήσει» τον τριμερή άξονα Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ στέλνοντας ανάλογο μήνυμα στη Τουρκία. Η εμπλοκή των ΗΠΑ είναι καλοδεχούμενη μεν αλλά με την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες στον EastMed, κάτι που δεν συμβαίνει.

Αντίθετα η παρουσία τους και η απουσία του Ευρωπαϊκού παρόλο που ο αγωγός θα καταλήξει σε Ευρωπαϊκό έδαφος (Ιταλία) δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία για πιθανά προβλήματα έως και ανησυχία σύρραξης στην περιοχή. Κανείς δεν το θέλει αυτό σ αυτό το στάδιο και για ένα ούτως ή άλλως δύσκολο και φιλόδοξο project.

Το δεύτερο μήνυμα έρχεται από την εκκωφαντική σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακόμη περισσότερο η παντελής απουσία της από θέματα που αφορούν Ευρωπαϊκά εδάφη μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος. Ελλάδα Κύπρος και Ιταλία είναι Ευρωπαϊκές χώρες, στρατηγικός στόχος του EastMed είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο αλλά θεσμικά η Ε.Ε είναι... απούσα και οι ΗΠΑ παρούσες! Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να επιδιωχθεί από την ελληνική πλευρά η εμπλοκή της Ε.Ε προς ενίσχυση των θέσεων και των επιδιώξεων μας;
Και το τρίτο μήνυμα που δεν μας αφορά και τόσο, είναι η στήριξη της Ουάσιγκτον και του Ντόναλντ Τραμπ στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς 9 Απριλίου διεξάγονται εκλογές στο Ισραήλ κάτω από μάλλον τεταμένες και δυσμενείς συνθήκες για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πέραν αυτών όμως, υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που δεν επιτρέπουν τις γνωστές θριαμβολογίες που ακολουθούν τις Συναντήσεις Κορυφής : Πώς χειρίζεται η ελληνική πλευρά το γεγονός της απουσίας της Ιταλίας από τις συναντήσεις και τι κάνει ή τι θα κάνει επ' αυτού; Η Κύπρος είναι αυτή η οποία μέχρι στιγμής κινεί τις διαδικασίες για την πρόοδο αυτής της δράσης, ενώ η Ελλάδα εδώ και έξι μήνες ξεκίνησε να προχωρά σε προκηρύξεις για την έρευνα.

Είναι φανερό ότι στην όλη διαδικασία ουσιαστική και τυπική, έχουμε ρόλο παρατηρητή ή κατ άλλους αμήχανου παρατηρητή που ακολουθεί τα βήματα όλων των άλλων χωρίς να γνωρίζει ποια βήματα είναι αυτά που ενισχύουν τα Ελληνικές επιδιώξεις.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο πρωθυπουργός με την αδιαμφισβήτητη φωτογένεια του, θα χαμογελάσει ευτυχής εν μέσω τριών άλλων κορυφαίων και θα είναι ο μόνος που δεν θα έχει επιτύχει κάτι συγκεκριμένο. Πέραν φυσικά της φωτογραφίας -κάδρο αναμνηστικών στιγμών.

*Η κ. Νίκη Τζαβέλα είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας.