Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι Ρώσοι!

Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι Ρώσοι!

Επί Ράλλη ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι Κερατσινίου και Δραπετσώνας για την Χαβούζα. Εκεί και το ΕΚΚΕ! Τα παιδιά έψαχναν νέους συντρόφους στον στίβο των «κοινωνικών αγώνων». Κι έβγαλαν ανακοίνωση στην οποία κατέληγαν, όπως έκαναν σε κάθε ανακοίνωση, ότι για όλα φταίει ο ιμπεριαλισμός, των Αμερικανών και των Ρώσων. Και για την Χαβούζα! Έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ! Για όλα φταίνε ο Κυριάκος και η Μαρέβα.

Που να ήξεραν οι λίγοι που απάρτιζαν τότε τις γραμμές του ΕΚΚΕ ότι μία ημέρα θα γινόντουσαν κυβέρνηση επί Σημίτη. Αλλά αυτή είναι μία άλλη ιστορία. Νομίζουμε ότι ομοίως και οι άνθρωποι που ήσαν στο ΚΚΕ εσωτερικού δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μία ημέρα θα έφταναν στο σημείο να διαλέξουν αν θα τίναζαν την Ευρώπη και τον καπιταλισμό στον αέρα ή αν θα ψήφιζαν μνημόνια. Κι αυτή είναι μία άλλη συζήτηση. Το κοινό στοιχείο του ΕΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού ήταν ότι ήταν Αριστεροί και έτσι κάτι τους έφταιγε πάντα. Φανέρωναν σε κάθε περίπτωση έναν διάβολο και του φόρτωναν όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Ήταν το δια ταύτα των ανακοινώσεων. Για το ΕΚΚΕ ήταν ο ιμπεριαλισμός της Αμερικής και της Ρωσίας. Στις διαδηλώσεις δε φώναζαν το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι – Ρώσοι», όταν για τους οπαδούς του ΚΚΕ φονιάδες ήταν μόνο οι Αμερικάνοι.

Η συνήθεια αυτή δεν αποβάλλεται εύκολα. Είναι θέμα εκπαίδευσης, έτσι έμαθαν έτσι κάνουν. Δεν μας προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση ότι ακόμη κι αν χάνεται ο κόσμος, το Μαξίμου θα βρει να πει κάτι για να «φορτώσει» το φαινόμενο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και πυρηνική βόμβα να πέσει στην Βόρεια Κορέα, το Μαξίμου θα πει ό,τι πει και θα καταλήγει κάπως έτσι: «ο ελληνικός λαός θα ήθελε να γνωρίζει που ακριβώς βρισκότανε εκείνη την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι σκεφτότανε»...

Αρχικά πιστέψαμε ότι ήταν μέρος μιας τακτικής. Ότι συνέχιζαν να στοχοποιούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συσπειρώσουν τα μέλη τους. Μία άλλη εξήγηση είναι ότι δεν πίστευαν ούτε και οι ίδιοι ότι είχαν εγκαταλείψει την αριστερή τους ρητορική και έκαναν ... αντιπολίτευση στον Κυριάκο, καθώς αυτό τους ήταν πιο εύκολο απ'' το να έκαναν κριτική στον Αλέξη. Όλα αυτά δεν ισχύουν. Ξεχάστε τα. Απλά, θυμηθείτε αυτό του ΕΚΚΕ «για όλα φταίει ο ιμπεριαλισμός των Αμερικανών και των Ρώσων» και αντικαταστήστε το με το «για όλα φταίει ο Κυριάκος» και νομίζουμε ότι θα φτάσετε πιο κοντά στην αλήθεια.

Είναι δε τόσο μεγάλη η βεβαιότητά τους ότι για όλα φταίει ο Κυριάκος, που τους έχει γίνει εμμονή. Το πρόβλημά τους, για παράδειγμα, δεν είναι αν η λύση στο Σκοπιανό είναι μία καλή λύση, αλλά αν με τις αποφάσεις που θα λάβουν για το θέμα θα κατορθώσουν να βλάψουν πολιτικά τον Κυριάκο. Ότι θα μπορέσουν να γράψουν στο τέλος της ανακοίνωσης «για όλα φταίει ο ιμπεριαλισμός, των Αμερικανών και των Ρώσων».

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]