Φοιτητές και κοινωνία «κλείνουν» την πόρτα στους μπαχαλάκηδες

Φοιτητές και κοινωνία «κλείνουν» την πόρτα στους μπαχαλάκηδες

Φοιτητές και κοινωνία δείχνουν την πόρτα της εξόδου στους μπαχαλάκηδες και τους παραβατικούς, δηλώνει στο liberal.gr o πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα να εφαρμοστεί ο νόμος και τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά και χωρίς το φόβο για έκτροπα. Οι φοιτητές λένε πλέον όχι και σε αυτή τη θέση εχουν τη στήριξη και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που δεν ανέχονται να βλέπουν τις αντιδημοκρατικές μειοψηφίες να καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών αλλά και τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Όπως τονίζει ο κ. Μαρινάκης αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες σε σχολές όπως η πρώην ΑΣΟΟΕ και η Πάντειος είναι οι τελευταίες πράξεις ενός συστήματος που αποχωρεί και απλά επιχειρεί να προκαλέσεις για μια ακόμη φορά χάος ευελπιστώντας πως ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί.

Υποστηρίζοντας πως η κατάργηση του ασύλου ήταν μια σημαντική κίνηση από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνει πως όλοι και περισσότεροι συστρατεύονται στην προσπάθεια που γίνεται να σταματήσουν να είναι τα Πανεπιστήμια χώροι ανομίας και χάους, ενώ τονίζει πως είναι χαρακτηριστικά και τα στοιχεία της δημοσκόπησης του ΣΚΑΪ που δείχνει ότι 7 στους 10 Έλληνες τάσσονται υπέρ του νόμου για το άσυλο αλλά και για την εφαρμογή της κάρτας εισόδους των φοιτητών.

Μάλιστα αναφέρει πως η κάρτα εισόδου θα συμβάλλει περαιτέρω στο αίσθημα της ασφάλειας αλλά δεν παραλείπει να τονίσει τη συμμετοχή το κόσμου και των φοιτητών που αυξάνεται γεωμετρικά. Ακόμη και αυτοί που δεν μιλούσαν ή απέφυγαν να εμπλακούν παίρνουν τώρα θέση σημειώνει προσθέτοντας πως είναι ενδεικτικά και τα αποτέλεσμα των συνελεύσεων των φοιτητών που τάσσονται κατά των καταλήψεων και υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων. 

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου:

- Σε δύο σχολές κουκουλοφόροι μπήκαν να διαλύσουν συνελεύσεις φοιτητών, οι οποίοι ψήφισαν παρά το γεγονός αυτό να σταματήσουν οι καταλήψεις, ενώ τάχθηκαν και υπέρ της κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια...

marinakisΔυστυχώς τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια. Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, είναι μια παράταξη που διαχρονικά δίνει μάχη για ανοιχτά πανεπιστήμια και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ειδικά τη φετινή χρονιά μετά τις βουλευτικές εκλογές και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, ευρύτερες δυνάμεις συνασπίζονται όπως είχαν κάνει και πριν πολλά χρόνια στον τότε νόμο Γιαννάκου, για να δημιουργήσουν μια κατάσταση χάους στα Πανεπιστήμια. Οπως φαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων συστρατεύονται γύρω από τα πλαίσια ανοιχτές σχολές. Αυτό που βλέπουμε είναι μια τελευταία πράξη που γίνεται, δίνουν όλο τον κακό τους εαυτό για να δημιουργήσουν θόρυβο, όμως εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω. Ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί ο νόμος. Έχουμε μαι κυβέρνηση η οποιά εννοεί αυτά που λέει και νομίζω πως θα δικαιωθεί η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών.

- Δηλαδή οι φοιτητές λένε ως εδώ; λένε όχι στο χάος και στο μπάχαλο στα Πανεπιστήμια;

Οι φοιτητές λένε κάτι παραπάνω από όχι. Μέρα με την μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα συστρατεύονται όλο και περισσότεροι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν μένουν αμέτοχοι ή στα λόγια. Εμφανίζεται κόσμος που απέφευγε την όποια εμπλοκή να τάσσεται ανοιχτά υπέρ των μεταρυθμίσεων γιατί βλέπει πως όλα αυτά τα χρόνια κινδύνεψαν οι σπουδές τους το μέλλον τους. Το συγκλονιστικό είναι ότι αυτό το βλέπουμε και στην κοινωνία συνολικά. Προσωπικά είχα ζήσει και τις καταλήψεις πριν 10 χρόνια ως φοιτητής. Και τότε η κοινωνία ήταν υπερ των μεταρρυθμίσεων αλλά όχι τόσο συντριπτικά. Αυτό το νιω΄θουμε πλέον το καταλαβαίνουμε. Είναι γεωμετρικά αυξανόμενο θα έλεγα.

- Ήρθε η ώρα να πει η ελληνική κοινωνία ανοιχτά να βγουν οι μπαχαλάκηδες απο τα Πανεπιστήμια;

Ηρθε η ώρα να η ελληνική κοινωνία, οι φοιτητές, οι καθηγητές να πουν ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι χώρος δεύτερης κατηγορίας σε αυτή τη χώρα, δεν είναι ένας χώρος που μπορεί να χρησιμοποιείται ως ορμητήριο από παραβατικούς. Δεν έχουν καμία θέση οι μπαχαλάκηδες. Το λέει η ελληνική κυβέρνηση, το λένε οι έλληνες πολίτες, το λένε οι φοιτητές. Οσο πιο νωρίς το καταλάβουν τόσο το καλύτερο και για εκείνους.

- Η εφαρμογή της κάρτας εισόδου θα συμβάλει

Οποιοδήποτε μέτρο διασφαλίζει τη νομιμότητα και την ασφάλεια των φοιτητών και των πανεπιστημίων, είναι στη σωστή κατεύθυνση / Η κατάργηση του ασύλου ήταν το πρώτο, τεράστιο βήμα, που έπρεπε να γίνει. Η εφαρμογή του νομου με περιστατικά όπως αυτό της ΑΣΟΕΕ η όπου αλλού χρειάζεται να γίνει, όπως στο Πάντειο όπου κλήθηκε η αστυνομία και εξαφανίσθηκαν οι δράστες. Έτσι με την κάρτα εισόδου είναι σημαντικό με΄τρο. Το σημαντιό να εφαρμόζεται ο νόμος. Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε ο νόμος που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα ανάλογα με το αντικείμενο και υπήρχαν και τα πανεπιστήμια που επικρατούσε ανομία χάος και ήταν χώροι οπου οι παραβατικοί προχωρούσαν σε έκνομες ενέργειες χωρίς συνέπεια. Αυτό αλλάζει.

- Υπήρξε ανοχή;

Τα περισσότερα χρο΄νια της μεταπολίτευσης, με εξαίρεση το 2010 που υπήρξε η κατάργηση ασύλου, υπήρχε ανοχή. Το άσυλο με τον μανδύα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών μόνο αυτό δεν διασφάλιζε. Προφανώς τα πιο πολλά χρόνια δεν υπήρχε δυνατότητα επέμβασεις. Έγιναν κάποιες ρυθμίσεις αλλά ήταν δαιδαλώδης και υπηρχε καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εφικτή η παρέμβαση της αστυνομίας. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι να μην υπάρχει διαχωρισμός του Πανεπιστήμίου από οποιονδήποτε άλλο χώρο στην ελληνική επικράτεια. Οπως συμβαίνει δηλαδή παντού να μπορεί να εφαρμοστει ο νόμος.

- Είδαμε χθες το βράδυ μια δημοσκόπηση στον Σκάι που δείχνει ότι 7 στους 10 πολίτες λένε ναι στον νόμο για το άσυλο και ναι στις κάρτες εισόδου στα Πανεπιστήμια.

Θεωρώ πως είναι σημαντικό ο΄τι η ελληνική κοινωνία μετά τα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε οτι όλο αυτό μας πήγαινε πολύ πίσω. Δεν γινόταν μόνο σε βάρος των παιδιών που σπούδαζαν αλλά σε βάρος όλως των πολιτών οπυ με τους φόρους τους πληρώνουν τη συντήρηση, τη δημιουργία την επέκταση σχολών τα βιβλία τις υποδομές. Και είδαν αυτά να πηγαίνουν στράφι διότι κάποιοι έκαναν επαναστατική γυμναστική για να χτίσουν πολιτικές καριέρες.

Είναι κάτι που οι πολιτες το ζουν. Και γνωρίζουν πως σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλά και εκτάκτως δεν είνα βέβαιο πως θα πάνε σπίτι τους. Αυτό όλο έχει γίνει βίωμα. Και τώρα ασχέτως πλέον του χώρου που ανήκει όωπς δείχνει και η δημοσκόπηση ει΄ναι υπερ των μεταρρυθμίσεων σε πολύ μεγάλο βαθμό.

* Ο Παύλος Μαρινάκης είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.