Φίλης προς Τσίπρα – προεδρικούς: Δεν χρειάζονται αρχηγικά κόμματα στην Ελλάδα – Μήνυμα για Παππά

Φίλης προς Τσίπρα – προεδρικούς: Δεν χρειάζονται αρχηγικά κόμματα στην Ελλάδα – Μήνυμα για Παππά

Με τον εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ να μαίνεται και τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να επαναφέρει το σκληρό ροκ στο πολιτικό προσκήνιο, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος στέλνουν μηνύματα προς την ηγεσία ενόψει του συνεδρίου (αν δεν αναβληθεί λόγω κορονοϊού) και του εσωτερικού ξεκαθαρίσματος. Δεν χρειάζονται αρχηγικά κόμματα στην Ελλάδα δήλωσε ο Νίκος Φίλης αφήνοντας αιχμές σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την επιλογή νέων τομεαρχών με αφορμή το ερώτημα που έχει τεθεί για την τύχη του Νίκου Παππά.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΘΕΜΑ FM ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στα εσωκομματικά και αφού υποστήριξε πως δεν υπάρχει κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών έστειλε το δικό του μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, την τάση των προεδρικών και κυρίως των Πασοκογενών που επιχειρούν να βγουν μπροστά πλαισιώνοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για στελέχη που υποστηρίζουν την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος, αφού με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δύναται να επιβιώσουν στον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να καταλάβουν θέσεις που θα τους επιτρέψουν την προσωπική τους προβολή. Προεδρικοί, δηλαδή οι πραιτωριανοί του Τσίπρα, και Πασοκογενείς προσβλέπουν στις αλλαγές που επιθυμεί και ο πρώην πρωθυπουργός με γνώμονα την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι αποκαλούμενοι «σκληροί» όπως ο Παύλος Πολάκης που προς το παρόν είναι ουσιαστικά αυτός που χαράζει το δρόμο της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε κάθε ανάρτησή του έρχεται να υποστηριχθεί και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και από την γραμμή που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα κάνοντας λόγο για «κόλαση» που θα έρθει το φθινόπωρο καταγγέλλοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για τους χειρισμούς έναντι της πανδημίας του κορονοϊού όσο και για την οικονομία αλλά και τα εθνικά θέματα.

Μάλιστα έδειξε ότι δεν προτίθεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και να συνεχίσει την τακτική που τον οδήγησε ακόμη και στον να δηλώσει παρών στην έγκριση της σύμβασης για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όταν ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία ευελπιστώντας πως θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα.

Μήνυμα για τον Παππά

Ο Νίκος Φίλης όμως έστειλε μήνυμα και για την… τύχη του Νίκου Παππά δείχνοντας πως το θέμα απασχολεί έντονα το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τα παλαιά στελέχη. Αν και αναγνώρισε το δικαίωμα του προέδρου του κόμματος να επιλέγει τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν τομεάρχες στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται με την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, μίλησε για συλλογικές διαδικασίας.

Δεν παρέλειψε να αφήσει να εννοηθεί πως γενικά το κλίμα δεν είναι και το ιδανικό για τον στενότερο εκ των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Και μπορεί να μην έθεσε ευθέως προσωπικό θέμα εν τούτοις είναι γνωστό πως ο Νίκος Παππάς αποτελεί κόκκινο πανί για πολλά εκ των στελεχών, ειδικά μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από καταγγελίες και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Είναι βέβαιο πως πολλοί θα επιθυμούσαν ο Αλέξης Τσίπρας να μεταφέρει στα… μετόπισθεν τον Νίκο Παππά και είτε να τον απομακρύνει από τις θέσεις των τομεαρχών είτε να τον υποβαθμίσει σε κάποια θέση που δεν βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του αλλά έχει ζητήσει να στηριχθεί ο, επι μακρόν συνεργάτης του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως βασικός στόχος όσων τον κατηγορούν είναι ο ίδιος. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως ο Αλέξης Τσίπρα επέλεξε το σκληρό ρόκ ως αντιπολιτευτική τακτική μετά τις αποκαλύψεις που αφορούσαν στον Νίκο Παππά.

Σε κάθε περίπτωση ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κοπάζει. Και λαμβάνει διαστάσεις όσο τα στελέχη δεν έχουν κοινή γραμμή και συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιπαράθεσης με το κυβερνών κόμμα. Η καταγγελτική τακτική και οι συνεχείς επιθέσεις δείχνουν άλλωστε να μην έχουν αντίκρυσμα πολύ δε περισσότερο αφού γίνονται με κάθε αφορμή δείχνοντας τον πανικό που επικρατεί στην Κουμουνδούρου όπου τα μηνύματα από την ανταπόκριση του κόσμου είναι αρνητικά.