Φίλιππος Σαχινίδης: Ο Τσίπρας χάνει γι' αυτό αδειάζει τα ταμεία

Φίλιππος Σαχινίδης: Ο Τσίπρας χάνει γι' αυτό αδειάζει τα ταμεία

Η προσπάθεια Τσίπρα να ελαφρύνει με παροχές τα βάρη που ο ίδιος προκάλεσε στην κοινωνία, ελπίζοντας να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες των συμπολιτών μας, δεν θα έχει αντίκρυσμα, δηλώνει στο Liberal.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Σχολιάζοντας τον καθημερινό βομβαρδισμό παροχών, επικαλείται την ιστορική εμπειρία όσων παλαιότερα προσπάθησαν προεκλογικά να περιορίσουν τη λιτότητα που οι ίδιοι νομοθέτησαν, και απαντά ότι τα δωράκια προ της κάλπης δεν θα σώσουν από την ήττα την κυβέρνηση, αφού η τάση που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό είναι απορριπτική για τον ΣΥΡΙΖΑ.|

Αναφορικά με το χειρόφρενο στην παροχολογία που έβαλε χθες από τις Βρυξέλλες ο Κλ. Ρέγκλινγκ, προειδοποιώντας ότι αυτή θα τινάξει στον αέρα το στόχο για τα πλεονάσματα και θα βγάλει εκτός πορείας την οικονομία, θεωρεί δεδομένο τον φετινό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, προσθέτοντας ότι ο Τσίπρας δεν νοιάζεται αν η επόμενη κυβέρνηση βρει άδεια ταμεία, γεγονός όμως που εγκυμονεί τον κίνδυνο γι'' αυτήν να αναγκαστεί να πάρει μέτρα αν δεν καταφέρει να μειώσει άμεσα τον στόχο για τα πλεονάσματα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Σχολιάστε μας τη στάση των Βρυξελλών, που χθες, με τον πλέον επίσημο τρόπο, αποδόμησαν δια του Κλ. Ρέγκλινγκ το πακέτο Τσίπρα, καθιστώντας σαφές ότι θα τινάξει στον αέρα το στόχο για τα πλεονάσματα και θα εκτροχιάσει την οικονομία, μια μόλις ήμερα μετά το σχετικό καμπανάκι που είχε χτυπήσει στην Αθήνα ο Γιάννης Στουρνάρας... 

Το μήνυμα του κ. Ρέγκλινγκ ήταν σαφές, καθώς αμφισβήτησε τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και 2020. Συνέδεσε μάλιστα την εκτίμηση του και με την αντίδραση των αγορών με την αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Αν λοιπόν δεν αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα αμέσως μετά τις εκλογές, τότε η επόμενη κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει πρωτοβουλίες να διορθώσει την απόκλιση μέχρι να συμφωνήσει με τους δανειστές την αναθεώρηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ. Πρόταση που παρουσίασε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ Γεννηματά στον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόλτς κατά την πρόσφατη συνάντηση μας τον Φεβρουάριο.

- Η κυβέρνηση πάντως απάντησε στο καμπανάκι Στουρνάρα, ότι η χώρα έχει ελευθερία κινήσεων αφού δεν είναι πια στα μνημόνια, καθώς και ότι υπάρχει επάρκεια πλεονασμάτων. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε μέχρι και για «καβάτζα αν κάτι δεν πάει καλά». Εσείς ως πρώην υπ. Οικονομικών, τι λέτε;

Δεν μπορώ να ξέρω ποια οικονομική σκέψη υιοθετεί ο κ. Τσακαλώτος όταν μιλά για «καβάτζα». 

Αναλύοντας την οικονομική πολιτική του τα τελευταία τέσσερα έτη έχω πειστεί ότι αυτή δεν είναι το αποτέλεσμα ούτε μαρξιστικών ούτε κεϋνσιανών προσεγγίσεων. 

Ο κ. Τσακαλωτος με τα υπερπλεονάσματα εφαρμόζει πολιτικές σκληρής λιτότητας που ως καθηγητής οικονομικών και βουλευτής της αντιπολίτευσης καταδίκαζε ως αντιαναπτυξιακές.

Τις παροχές που ψηφίζει τώρα η κυβέρνηση δεν τις κρίνουν μόνο οι Ευρωπαίοι στο πλαίσιο της αυστηρής εποπτείας αλλά και οι αγορές οι οποίες έστειλαν ήδη το μήνυμα τους. 

Σε κάθε περίπτωση  μια αποτυχία στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα κληθεί να το αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση και για αυτό δεν νοιάζονται ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας.

- Κάποιοι εκτιμούν ότι το πακέτο των παροχών στις οποίες καθημερινά προστίθενται καινούργιες, μπορεί να είναι το μεγαλύτερο απ' όσα έχουν μέχρι σήμερα δοθεί προεκλογικά. Έχετε δοκιμάσει αθροιστικά να το κοστολογήσετε, προσθέτοντας και αυτές των τελευταίων ημερών, (πχ πλαφόν μείωσης στον ΕΝΦΙΑ κλπ);

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 3,5%, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση καθώς και τις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2109 και το κόστος των παροχών το οποίο κατ'' ελάχιστον είναι περίπου στο 0,7%- 0,8% του ΑΕΠ, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θα πετύχει το δημοσιονομικό στόχο στον οποίο η ίδια δεσμεύτηκε.

- Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, το 71,9% δηλώνει πως δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και θα εφαρμοστούν άρον άρον δεν πρόκειται να τους αλλάξουν γνώμη. Τελικά όταν ο κόσμος πάρει τις αποφάσεις του, δηλαδή πολιτική κατεύθυνση, ό,τι και να του υποσχεθεί προεκλογικά μια κυβέρνηση, δεν του μεταβάλλει την άποψη;

Το μέγεθος των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο κ. Τσίπρας προκύπτει από το γεγονός ότι κατέφυγε στις προεκλογικές παροχές αφού προσπάθησε αρχικά να ανοίξει δύο μέτωπα αντιπαράθεσης στα οποία ηττήθηκε. Το πρώτο ήταν το μέτωπο της ηθικής και του πολέμου εναντίον της διαφθοράς.

Όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την υπόθεση Novartis εγκατέλειψε τη προσπάθεια συγκρότησης μετώπου με βάση τη διάκριση «ηθικοί εναντίον διεφθαρμένων» και στράφηκε στο δεύτερο μέτωπο αυτό της ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Προσπάθησε να πείσει τους πολίτες κυρίως της κεντροαριστεράς οτι πρέπει να συγκροτηθεί μέτωπο  με βάση τη διάκριση αριστερά και γεφυροποιοί εναντίον δεξιάς.

Είναι δύσκολο να πείσεις τους προοδευτικούς πολίτες της κεντροαριστεράς ότι είσαι ειλικρινής στα όσα λες όταν στα ψηφοδέλτια σου έχεις εκπροσώπους της Καραμανλικής Δεξιάς όπως  Κουντουρά, Παπακώστα, Βασίλη Κόκκαλη και Κουίκ και στην κυβέρνηση σου τους Παπαγγελόπουλο και Χρυσοβελώνη.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας μετά την κατάρρευση και του δεύτερου μετώπου στράφηκε στις προεκλογικές παροχές με την ελπίδα ότι θα εκμεταλλευτεί πολιτικά τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι συμπολίτες μας.

Η πείρα έχει δείξει ότι με προεκλογικές παροχές και ελαφρύνσεις σε βάρη που η ίδια η κυβέρνηση νομοθέτησε μπορεί να εξασφαλίσει ένα μικρό όφελος αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει την τάση η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό και είναι απορριπτική για τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Πόσο σημαντική είναι η εκλογική επίδοση του ΚΙΝΑΛ σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ επιδιώκουν όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες συζητήσεις στη Βουλή την πόλωση και το διχασμό, ο καθένας για τον δικό του λόγο.

Η πόλωση όμως λειτουργεί σε βάρος της οικονομίας και της προοπτικής της χώρας. Λειτουργεί σε βάρος της αξιοπιστίας της πολιτικής και των πολιτικών κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ωφελημένοι από την απαξίωση της πολιτικής είναι η ΧΑ και τα εξωθεσμικά κέντρα. 

Η χώρα μας είναι η μόνη που δεν κατάφερε να βγει από την κρίση εξαιτίας της αρνητικής στάσης της ΝΔ αρχικά το 2010 και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια.

Το Κίνημα Αλλαγής αγωνίζεται ώστε η χώρα να μην ξαναβιώσει το διχασμό της τελευταίας δεκαετίας. Επομένως ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ψήφος στη εθνική συνεννόηση και στη συναίνεση, αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι μεγάλες αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και να αλλάξουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Είναι ψήφος για Αλλαγή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι ψήφος για να περάσει η χώρα σε  βιώσιμη ανάπτυξη και να βοηθηθούν αυτοί που χτυπήθηκαν από την κρίση.