Φιλίες με τον αυταρχισμό

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Δεν ξέρουμε ποια ήταν η άποψη του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη, του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Amazon, Jeff Bezos για την ηθική συγκρότηση ηγετών αντιδημοκρατικών καθεστώτων μέχρι η ομάδα ειδικών να τον πληροφορήσει ότι το προσωπικό, κινητό του τηλέφωνο, ήταν  ο διάδοχος πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που το χάκαρε. Ελπίζουμε όμως ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι ισχυροί του πλανήτη, στην πολιτική, τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους κάθε λογής αστέρες της βιομηχανίας του θεάματος, να πήραν το μάθημά τους.

Τι έχει συμβεί;

Το Ιανουάριο του 2019 μια ταμπλόιντ έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από προκλητικά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου που είχε ανταλλάξει ο Μπέζος με την ερωμένη του. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στο «ακριβότερο διαζύγιο της ιστορίας» με τη σύζυγό του η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ πήρε τη μισή του περιουσία αφού εκείνος είχε χτίσει τον επιχειρηματικό του κολοσσό το διάστημα που ήταν παντρεμένοι.

Για έναν άνθρωπο που έκανε περιουσία επενδύοντας στο έπακρο στην τεχνολογία πρέπει να ήταν «ζήτημα τιμής» να μάθει πως κατάφεραν να του υποκλέψουν από το iPhone τα επίμαχα μηνύματα και για το λόγο αυτό προσέλαβε ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι μάλιστα, σύμφωνα με το CNN, έθεσαν εαυτούς υπό την εποπτεία ομάδας ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αυτοί λοιπόν, εξετάζοντας το κινητό τηλέφωνο του Μπέζος, ανακάλυψαν ότι η υποκλοπή έγινε τον Μάιο του 2018 όταν ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας του έστειλε ένα βίντεο που έφερε λογισμικό το οποίο επέτρεψε τη μεταφορά αρχείων από το τηλέφωνο του Μπέζος.  Σε αυτό το αρχείο βρίσκονταν και οι επίμαχες φωτογραφίες που λίγους μήνες μετά θα δίνονταν στη δημοσιότητα επειδή ο Μπέζος αρνήθηκε να υποκύψει σ’εναν εκβιασμό.

Όταν δολοφονήθηκε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι, η εφημερίδα που ανήκει στον Τζεφ Μπέζος ξεκίνησε έρευνα που συνέδεσε τη δολοφονία με το θρόνο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μπέζος αρνήθηκε να δώσει εντολή στους συντάκτες της εφημερίδας του να σταματήσουν την έρευνα για τις συνθήκες και τους υπεύθυνους της δολοφονίας του Κασόγκι, αν και έλαβε σχετικό, απειλητικό μήνυμα,  κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημοσιευθούν οι φωτογραφίες του.

Το Ριάντ βέβαια αρνείται τις κατηγορίες τις οποίες όμως έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ και ως εκ τούτου το θέμα παίρνει πλέον άλλες διαστάσεις.

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι οι ισχυροί στις δημοκρατίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις κάθε είδους σχέσεις με αξιωματούχους και παράγοντες κρατών που δεν είναι δημοκρατικά κι αυτό γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν λογοδοτούν σε κανέναν για τις πράξεις τους.

Η Δύση όλο και πιο συχνά εμφανίζεται ανεκτική προς οικονομικά ισχυρούς δικτάτορες που προέρχονται από χώρες με μεγάλες αγορές. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι δυτικοί ηγέτες να βρίσκονται εκτεθειμένοι με διαφόρους τρόπους.

Αν κάτι κάνει ισχυρή τη δημοκρατία είναι η λογοδοσία και το γεγονός ότι κανείς δεν εξαιρείται από το νόμο. Ο πιο ισχυρός ηγέτης λογοδοτεί στο λαό του. Έτσι λοιπόν είναι αδιανόητο οι ελίτ των δημοκρατικών κρατών να σπεύδουν σαν «πρόβατα επί σφαγή» και να σκύβουν το κεφάλι σε ηγέτες πολιτικούς και οικονομικούς που δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση δηλαδή, δεν λογοδοτούν σε κανέναν.

Το παράδειγμα του Μπέζος ας γίνει μάθημα σε όποιον έχει ισχύ. Μεγάλη ή μικρή.