«Φιλελεύθερος»: Δεν ήταν ήττα του Καμμένου, αλλά του Τσίπρα

«Φιλελεύθερος»: Δεν ήταν ήττα του Καμμένου, αλλά του Τσίπρα

Του Σάκη Μουμτζή

Κάνοντας μια πολιτική αποτίμηση της μήνυσης του Π.Καμμένου κατά των στελεχών της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

1. Yπήρξε μια θεσμική συμπεριφορά των μηνυομένων, καθώς παρουσιάστηκαν οι ίδιοι στο Αστυνομικό Τμήμα, σεβόμενοι την αυτόφωρη διαδικασία. Θα μπορούσαν να κρυφτούν, όπως συμβαίνει συνήθως, για να παρέλθει η προθεσμία. Πιθανόν αυτό να επιθυμούσε και ο μηνυτής, ώστε να επιτύχει μιαν εύκολη νίκη εντυπώσεων. Ο κρυπτόμενος πάντα χάνει την εκτίμηση της κοινής γνώμης. Σωστή πολιτικά η κίνηση των τριών, παρά την σωματική τους ταλαιπωρία.

2. Με την παρουσία τους ο Θ.Μαυρίδης, ο Π.Λάμψιας και η Κ.Γαλανού έκαναν την εικόνα τους μπροστά στην εισαγγελία και μέσα στο Αστυνομικό τμήμα, να κάνει τον γύρο του κόσμου. Έτσι φάνηκε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διώκει την ελευθερία της έκφρασης, κάτι διόλου κολακευτικό γι΄αυτήν.

3. Η απόφαση του εισαγγελέα την Κυριακή το πρωί ήταν ισχυρό ράπισμα στον μηνυτή. Όχι μόνον άφησε ελεύθερους τους τρεις δημοσιογράφους, αλλά διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί η ακρίβεια των γραφομένων τους. Δηλαδή, ουσιαστικά ανοίγει ο φάκελος της διάθεσης των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που μας χορήγησε η ΕΕ, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ενα θέμα που άνοιξε ο επίτιμος ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος.

4. Φάνηκε πλέον πως ο Π.Καμμένος δίνει τον τόνο και ο Α.Τσίπρας ακολουθεί. Η πολιτική συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκόπτεται από τον χώρο που θέλει να κατακτήσει. Την Κεντροαριστερά. Γιατί Κεντροαριστερά και Καμμένος δεν συμβαδίζουν. Συγχρόνως, οδηγεί σε αδιέξοδο όλους αυτούς που επενδύουν πολιτικά στην στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την σοσιαλδημοκρατία. Σοσιαλδημοκρατία με ποινικές διώξεις, με την αυτόφωρη διαδικασία, κατά δημοσιογράφων δεν νοείται. Οπως μετά τα τραγικά γεγονότα της μεγάλης πυρκαγιάς όλοι αυτοί εξαφανίστηκαν, έτσι και τώρα, αμήχανοι, δεν έχουν τι να πουν. Ούτε μια κουβέντα συμπαράστασης στους διωκόμενους δημοσιογράφους. Ξεφτίλα.

5. Η κυβέρνηση με τις αστοχίες του Π.Καμμένου δυνάμωσε την φωνή μιας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας. Μιας εφημερίδας που μακριά από παρασκηνιακές συμφωνίες τηρεί μιαν σταθερή πολιτική γραμμή, ενάντια στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χωρίς διαφήμιση, λόγω ενός βρώμικου πολέμου, στέκεται μόνη της και προχωρεί.

6. Η οικειοθελής εμφάνιση των μηνυομένων στις δικαστικές αρχές και οι αρνητικές πολιτικές παρενέργειες για την κυβέρνηση, ουσιαστικά αχρήστευσαν το μέτρο της αυτόφωρης διαδικασίας. Από εδώ και εμπρός θα σκεφτούν πολύ να το ζητήσουν, όσοι δεν αντέχουν την κριτική.

Ίσως, αν οι τρεις του «Φιλελεύθερου» δεν είχαν την ευαισθησία, αλλά και την ορθή πολιτική σκέψη της αυθόρμητης παρουσίας τους στις δικαστικές αρχές, μπροστά στις κάμερες, πιθανόν το κλίμα σήμερα να ήταν εντελώς διαφορετικό. Ανέκαθεν η εικόνα ήταν αυτή που αποτυπωνόταν στο μυαλό του πολίτη και επηρέαζε την κρίση του. Και οι τρεις παρήγαν εικόνες που εντυπωσίασαν, κατεγράφησαν και θα ανασυρθούν την κατάλληλη στιγμή.

Ο «Φιλελεύθερος» κατήγαγε μια σπουδαία νίκη.