Φιλελεύθερο forum: Ένα «στοίχημα» κόντρα στο πνεύμα των ημερών!

Φιλελεύθερο forum: Ένα «στοίχημα» κόντρα στο πνεύμα των ημερών!

Το πιο δύσκολο μέχρι σήμερα «εγχείρημα» του liberal.gr ήταν το forum. Ξεκινήσαμε με ένα φιλόδοξο σχέδιο κι αυτό δεν μας βγήκε. Συνεχίσαμε με κάτι πιο light, με σκοπό να σηκώσουμε τη σημαία και στη συνέχεια να επιστρέψουμε σε αυτό που είχαμε σχεδιάσει αρχικά. Δεν ξέρω τι θα καταφέρουμε στο τέλος. Θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον να τους κάνουμε άνω κάτω!

Αλλιώς η ζωή δεν έχει ενδιαφέρον. Αν όλα επαναλαμβάνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάθε ημέρα, αν δεν υπάρχει κάτι να μας ξυπνάει, αν δεν υπάρχουν νέες ιδέες, αν δεν γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, τότε η ζωή δεν έχει ενδιαφέρον. Κι αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με το Φιλελεύθερο Forum. Να δημιουργήσουμε έναν χώρο πραγματικής επικοινωνίας. Κι όχι μόνο διαδικτυακής!

Το forum είναι το μέσο, είναι το εργαλείο. Αν μείνουμε κρυμμένοι πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών μας, δεν θα καταφέρουμε πολλά πράγματα. Με τον Ανδρέα τον Ζαμπούκα, λοιπόν, ο οποίος έχει αναλάβει ένα μεγάλο μέρος αυτού του project, έχουμε σκεφτεί το εξής: Να βρισκόμαστε με αφορμή διάφορες θεματικές ενότητες και να συζητάμε! Να αφήσουμε τους καναπέδες και τα πληκτρολόγια πίσω μας και να τολμήσουμε να βρεθούμε. Να αναζητήσουμε εκείνα που μας ενδιαφέρουν κι όχι εκείνα που θέλουν κάποιοι να μας βάλουν ως ταμπέλα για να μας χωρίσουν.

Το Φιλελεύθερο forum επέλεξε αυτό το όνομα επειδή θα είναι πράγματι Φιλελεύθερο. Με εξαίρεση ρατσιστικές προσεγγίσεις, κάθε άλλη άποψη έχει θέση στο forum. Το τι πιστεύει ο καθένας είναι δικαίωμά του. Αν αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός, αριστερός ή κεντρώος. Η δική μας δουλειά είναι να μπορεί να το εκφράσει. Το Φιλελεύθερο forum, για παράδειγμα, θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον Νίκο Παππά! Αν θα μπορεί να υπάρξει στο μέλλον forum που να διαφωνεί με τον Νίκο Παππά είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης!

Ο πραγματικός εχθρός μας είναι ο ολοκληρωτισμός. Ο μοναδικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της ελεύθερης ενημέρωσης. Η γνώση είναι το πολυτιμότερο αγαθό και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών η μοναδική διασφάλιση ότι η γνώση θα μεταβιβαστεί με ασφάλεια από γενεά σε γενεά. Οι κοινότητες των ελεύθερων ανθρώπων είναι η σύγχρονη Κιβωτός μας. Κι αυτές τις κοινότητες οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε και να τις αναπτύξουμε.

Το Φιλελεύθερο forum μπορεί να πετύχει, αλλά μπορεί και να αποτύχει. Μέσα στη ζωή είναι και η επιτυχία και η αποτυχία. Ως αποτυχία ορίζουμε να απομακρυνθεί από τους στόχους που έχουμε θέσει. Σε αυτήν την ιστορία δεν έχουν σημασία για μας τα «κτυπήματα», οι σελίδες που θα ανοιχτούν. Σημασία έχει να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο, να μπορούμε να συνυπάρχουμε και να δημιουργούμε. Αν υπάρχουμε μόνο για να σχολιάζουμε σε ένα διαδικτυακό χώρο δίχως να δημιουργούμε, αυτό δεν θα έχει το παραμικρό ενδιαφέρον. Ούτε για το liberal.gr, ούτε για εσάς. Θα είναι ένας αργός θάνατος που θα οδηγήσει σε παρακμιακά φαινόμενα.

Κάθε εκδοτική επιχείρηση ενδιαφέρεται για την επιβίωσή της. Δεν είμαστε υπεράνω. Αλλά ειδικά το forum είναι κάτι το διαφορετικό. Είναι μία προσπάθεια για να θυμηθούμε και πάλι τι ακριβώς μπορούμε να πετύχουμε εμείς οι άνθρωποι όταν βρεθούμε και μάθουμε να συζητάμε. Καλή μας επιτυχία!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]