Φέτα Καλαβρύτων

H επιτροπή «Ελλάδα 2021» κινδυνεύει να γίνει εστία σοβαρών προβλημάτων για την κυβέρνηση.

Είναι αλήθεια ότι όλοι, μεγάλοι και μικροί, σπουδαίοι και ασήμαντοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, αλλιώς σχεδιάζαμε τη ζωή μας για το β’μισό του 2020.
Για παράδειγμα η υπογράφουσα, είχε αγοράσει δύο πολύ ωραία φουστάνια για τα βαφτίσια των παιδιών καλών φίλων και τώρα θα μείνουν στη ντουλάπα, για μήνες ακόμα.

Κάπως έτσι και η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021»: θα είχε γεμίσει το πασίγνωστο (από τα πλάνα των ειδήσεων) organizer της με επίσημες εμφανίσεις, ομιλίες, διαγγέλματα σε μικρά ή μεγάλα ακροατήρια και τώρα πρέπει, όπως όλοι, να τα αναβάλλει. Και καλά για τους απλούς Έλληνες, τα πράγματα θα στρώσουν αφού αργά ή γρήγορα η ζωή θα συνεχιστεί. Όλο και κάπου θα φορέσουμε το φουστανάκι που κρέμεται στη ντουλάπα, οι κοινοί θνητοί.  Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου όμως, έχει στη διάθεσή της ημέρες μετρημένες για να λάμψει στα δημόσια πράγματα, δεν θα κρατήσουν και για πάντα οι επετειακές εκδηλώσεις, ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Κάποια στιγμή τα φώτα θα σβήσουν και θα επιστρέψει στη δουλειά της, με το διπλωματικό της διαβατήριο βέβαια που της ανανέωσε με γενναιοδωρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αυτός μάλλον είναι ο λόγος που παρεμβαίνει για ζητήματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της επιτροπής (δήλωση για την 21η Απριλίου), επιπλήττει αιρετούς βουλευτές ξεχνώντας ότι το Σύνταγμα θέλει τον βουλευτή στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτείας, προκαλεί πολίτες, έστω και ψευδώνυμους- αφού τους απευθύνει το λόγο σημαίνει ότι τους αναγνωρίζει ως υπαρκτές οντότητες- να της δηλώσουν αν έχουν πληρώσει τους φόρους τους όπως εκείνη, αν έχουν εκπληρώσει δηλαδή μια συμβατική υποχρέωση όλων των πολιτών. Και στη συνέχεια έχουμε τον κακό χειρισμό του ζητήματος που ανέκυψε με τον Ιωάννη Καποδίστρια. 

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν η επιτροπή επέλεξε το τουίτερ που έχει πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση του για να «μοιραστεί» τις απόψεις του καθ.Αριστείδη Χατζή πάνω σ’ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ.Χατζής έγραψε ένα κείμενο με αρχή, μέση τέλος και λογική αλληλουχία στα νοήματα τα οποία, αποκομμένα το καθένα από το κόντεξτ του κειμένου, αλλάζουν εντελώς το ύφος και τον χαρακτήρα όσων ήθελε να επισημάνει. Δεν φταίει ο κ.Χατζής για το σάλο που δημιουργήθηκε.

Ποτέ και πουθενά δεν «τουϊτάρουν» άρθρα. Στη σύγχρονη επικοινωνία οι κειμενογράφοι φροντίζουν να υπάρχουν στα κείμενα, μικρές, αυτοτελείς φράσεις, κυρίως συνθήματα που μπορούν να αναπαραχθούν μέσω του τουίτερ. Κανείς δεν σκέφτεται να «κόψει κομματάκια» ένα κείμενο  διαλύοντας εννοιολογικά και υφολογικά την αλληλουχία του!

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα με την αιτιολόγηση. Όχι. Ο ρόλος της επιτροπής δεν είναι «να προβάλλει όλες τις απόψεις». Δεν είναι διεθνές συνέδριο η επιτροπή «Ελλάδα 2021».  Η επιτροπή απαρτίζεται από επιστήμονες με ονοματεπώνυμα, γνωστά για το έργο τους και την εμπλοκή τους με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν είναι αρθρογράφοι τα μέλη της επιτροπής ώστε να κάνουν τους curators/επιμελητές απόψεων!

Κάποιοι θα μας αντιγυρίσουν κυνικά ότι για την κυβέρνηση οι εορτασμοί αποφασίστηκαν για να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά σε μια διαφορετική συγκυρία. Σήμερα, η κυβέρνηση με την επιτυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης της επιδημικής κρίσης έχει καταφέρει να περάσει τα μηνύματά της και να συγκεντρώσει ένα σημαντικό όγκο από «επικοινωνιακά καύσιμα» που θα τροφοδοτήσουν την δυναμική της σε βάθος χρόνου οπότε, δεν έχει πλέον τόσο ανάγκη το «Ελλάδα 2021». Αυτό βέβαια ισχύει, έχουμε αναλύσει πολλάκις γιατί η δημοφιλία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αντίθετα από άλλες κυβερνήσεις, υπερβαίνει τη συγκυρία και δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως «rallying around the flag». 

Όμως το 2021 είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Θα αφήσει στίγμα σ’ένα πολύ μεγάλο βάθος χρόνου. Ο νέος πατριωτισμός για τον οποίο πρώτος ο πρωθυπουργός μίλησε από το 2017 στην ομιλία του στη ΔΕΘ, έχει ευθείες ιδεολογικές αναφορές στα ιδανικά που πυροδότησαν την Επανάσταση.

Ο νέος πατριωτισμός, είναι μια νέα νομιμοποιητική ομπρέλα που αντικαθιστά ευφυώς και το «πολυτασικό κόμμα» που προκαλεί τόσο μεγάλη δυσφορία στους ψηφοφόρους του Κέντρου που έχουν βρεθεί στη Νέα Δημοκρατία. Είναι μια ιδέα που επιτρέπει σε πολίτες από διαφορετικές ιδεολογικές ή προσωπικές (λόγω οικογενειακής ιστορίας) αφετηρίες να συσπειρωθούν γύρω από μια φιλελεύθερη ηγεσία κι ας μην είναι όλοι το ίδιο φιλελεύθεροι.

Είναι κρίμα, πολύ κρίμα,  όλο αυτό να πάει άδοξα στα σκουπίδια. 

*

Ο τίτλος του σημειώματος αναφέρεται σ’ένα τουίτ της κυρίας Αγγελοπούλου που δηλώνει ότι το «Ελλάδα 2021» βρίσκεται στο πλευρό της φέτας Καλαβρύτων επειδή αρέσουν σε εκείνη οι τυρόπιτες από το Διακοφτό. Στο πλευρό της φέτας Καλαβρύτων;

Δεν ξέρουμε τι να σχολιάσουμε πλέον, έχουμε μείνει άναυδοι.