Έξι καμπάνες από τη Νέα Υόρκη

Έξι καμπάνες από τη Νέα Υόρκη

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια δύσκολη χρηματιστηριακή εβδομάδα που ενεργοποίησε πολλά alerts στα τερματικά των traders. Oι διακυμάνσεις παραμένουν από τον Σεπτέμβριο και μετά, τις μεγάλες πτώσεις τις ακολουθούν σημαντικές αντιδράσεις, αλλά οι αγορές δεν έχουν δείξει ακόμα ποια τάση θα ακολουθήσουν.

Για να δούμε ποια ήταν τα 6 σημεία καταλύτες που χτύπησαν τα «alarm bells» στις επενδυτικές επιτροπές των μεγάλων επενδυτικών οίκων, παρ' όλο το θετικό κλείσιμο των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης.

Η μετοχή της Apple (AAPL) που αποτελεί σηματωρό όλου του κλάδου των τεχνολογικών εταιριών, εξακολουθεί να αποδίδει 11% από την αρχή του έτους, αλλά ταυτόχρονα έχει υποστεί μια πτώση της τάξης του 10% το τελευταίο τρίμηνο. Έχοντας εγκαταλείψει τα υψηλά του Οκτωβρίου πάνω από τα $230, έχει υποχωρήσει κάτω από τα $190 και πλησιάζει το όριο των $185,65 που αν το διασπάσει, αυτό θα σημάνει πως η μετοχή της Apple θα κινείται πλέον σε περιβάλλον «bear market». Ταυτόχρονα η διάσπαση αυτού του επιπέδου ενεργοποιεί στρατηγικές «short positions».

Η μετοχή της Alphabet (GOOGL), που είναι η μητρική εταιρία της Google, παρουσιάζει μια εικόνα, που για πολλούς τεχνικούς αναλυτές σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής πτώσης. Η εικόνα αυτή, στη παγκόσμια χρηματιστηριακή γλώσσα λέγεται «deathcross», δηλαδή διασταύρωση θανάτου και συμβαίνει όταν ο γρήγορος Κινητός Μέσος Όρος των 50 ημερών διασταυρώνεται καθοδικά με τον αργό Κινητό Μέσο Όρο των 200 ημερών. Αυτή η διασταύρωση δείχνει αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης καθώς η βραχυπρόθεσμη πορεία σπάει σημαντικά επίπεδα της τάσης των στηρίξεων.

Ήδη και η μετοχή του Facebook (FB), παρουσιάζει τη εικόνα του «deathcross», εικόνα στην οποία πλησιάζει τόσο η Netflix (NFLX) όσο και η Amazon (AMZN).

Δεν είναι όμως μόνο οι τεχνολογικοί γίγαντες που αρχίζουν να παρουσιάζουν αρνητική τεχνική εικόνα. Ο δείκτης Small-Cap Russell 2000 (RUT), που αντικατοπτρίζει την πορεία των μικρών εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιριών, εμφάνισε την «deathcross» εικόνα για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια. Ας σημειωθεί ο συγκεκριμένος δείκτης έχει απωλέσει περίπου 200 μονάδες από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή έχει μια πτώση πάνω από -10%.

Η PG&E (PCG), βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά τις φωτιές στην Καλιφόρνια. Ο ασφαλιστικός βραχίονας είναι εξαιρετικά πιθανόν να μην μπορέσει να καλύψει το ύψος των αποζημιώσεων που προκλήθηκαν από τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 60% από τις 8/11, όταν και παρουσιάστηκε στις αρχές εποπτικές πολιτειακές αρχές η αδυναμία της εταιρίας.

Η απότομη πτώση του Bitcoin μαζί με όλα τα κρυπτονομίσματα, σε σημείο που οδήγησε τη συνολική κεφαλαιοποίηση των crypto στα $181 δις., σπάζοντας το φράγμα των $200 δισ. για πρώτη φορά.

Η πτώση των συμβολαίων του πετρελαίου Δεκεμβρίου (CLZ8), εκτόξευσε τον δείκτη φόβου VIX του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων του Σικάγο CBOE, δίνοντας μια κίνηση του 7,55%.

Μπορεί να είναι μόνο 6 και όχι 666, όμως τα σημάδια αυτά δεν πρέπει να αγνοούνται από όσους επιθυμούν να μετέχουν ενεργά στα διεθνή χρηματιστήρια. Πρώτα ήχησαν οι καμπάνες της έναρξης της μεταβλητότητας των αγορών. Τώρα ηχούν οι καμπάνες της αλλαγής της τάσης. Ας έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά.



Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.