Ευτυχώς στον «εργασιακό μεσαίωνα» έρχονται πρώτοι οι ντελιβεράδες

Ποια τύχη μπορεί να έχει ένα νέο παιδί ή ένας μεσήλικας που εργάζεται ως ταχυδιανομέας (ή ντελίβερι για όσους προτιμούν την αγγλική λέξη) μπροστά σε έναν αειθαλή συνδικαλιστή του «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια» που μετακόμισε εγκαίρως στον ΣΥΡΙΖΑ;

Την ίδια τύχη που θα είχε το δίτροχο του, το παπάκι κατά το κοινώς λεγόμενο, μπροστά στις ερπύστριες ενός οδοστρωτήρα! Υπό κανονικές συνθήκες την δεύτερη σκηνή δεν κινδυνεύουμε να την δούμε μπροστά μας. Την πρώτη με τον διανομέα και τον συνδικαλιστή την είδαμε σε δυο καρέ.

Τη Μεγάλη Τρίτη στην Κουμουνδούρου και στο υπουργείο Εργασίας.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το οκτάωρο -εκεί που ακούστηκε ότι «ο Κ. Μητσοτάκης για να ξεπληρώσει τις προεκλογικές του υποχρεώσεις οδηγεί τους εργαζόμενους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα»- ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι του στις μεγάλες οθόνες, είχε φωτεινούς βετεράνους του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού.

Αν δεν ξέρει ο κ. Ν. Φωτόπουλος (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) και ο κ. Αντ. Καλφαγιάννης ( ΠΟΣΠΕΡΤ) τι πάει να πει να σε βάζουν να δουλεύεις πάνω από το οκτάωρο με απλήρωτες υπερωρίες ποιος μπορεί να το ξέρει;  

Στο υπουργείο Εργασίας την ίδια μέρα, ο υπουργός συναντούσε εργαζόμενους στη γρήγορη διανομή.

Αυτούς που αναγνωρίσαμε μετ' επαίνων ως ήρωες της καθημερινότητας μέσα στην πανδημία.

Ο Κ. Χατζηδάκης που ετοιμάζει αυτό το νομοσχέδιο με τον ελπιδοφόρο τίτλο «Προστασία της Εργασίας» άκουσε από πρώτο χέρι πως δουλεύουν, τι έχουν ανάγκη, ποιος δεν τους προστατεύει.

Η υποδηλωμένη εργασία, η ασφαλιστική κάλυψη, ο εξοπλισμός ασφαλείας, είναι απ' αυτά τα παλιά προβλήματα του κλάδου που όλοι τα ξέρουμε. Τη σύγχρονη πραγματικότητα πχ ότι υπάρχουν δυο ταχύτητες εργαζομένων στην ταχυδιανομή ανάλογα με το αν εργάζονται σε συνοικιακά καταστήματα ή στις μεγάλες πλατφόρμες οι περισσότεροι την αγνοούμε όταν τους βλέπουμε στην πόρτα μας.

Στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη υπάρχει πρόβλεψη ότι οι πλατφόρμες όχι μόνο είναι υποχρεωμένες να παρέχουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους αυτοαπασχολούμενους σαν να είναι εργοδότες αλλά ορίζει και πως θα τεκμαίρεται ότι η σχέση είναι επί της ουσίας εξαρτημένης εργασίας. Ενώ για την διάκριση μεταξύ εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων και υιοθετούνται όσα ο ILO και ο ΟΟΣΑ θεωρούν συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Με όσα καταλαβαίνουμε απ' αυτά τα λίγα στον… εργασιακό μεσαίωνα που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δημιουργήσουν οι «ερπυστριοφόροι» Μητσοτάκης και Χατζηδάκης πρώτη θέση έχουν οι ντελιβεράδες…

Και ευτυχώς να λέμε. Γιατί έχουν ξεμείνει στη βιτρίνα κάποιοι συνδικαλιστές από τα ωραία καταστροφικά χρόνια.