Ευτυχώς για εμάς, οι δρόμοι της Γένοβας έκλεισαν

Ευτυχώς για εμάς, οι δρόμοι της Γένοβας έκλεισαν

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Συζητώντας χθες, με έναν συνεργάτη εν όψει ενός σημαντικού επαγγελματικού ταξιδιού στο εξωτερικό, ρίχναμε μαζί μια τελευταία ματιά στους φακέλους και στις ψηφιακές παρουσιάσεις που είχαν ετοιμαστεί. Και διαπιστώσαμε μελετώντας τα νέα της ημέρας, πως το σημαντικότερο υλικό που θα κουβαλούσαμε μαζί μας στο ταξίδι, δεν είχε προετοιμαστεί από εμάς.

Διότι το σημαντικότερο και θετικότερο υλικό στους χαρτοφύλακες μας και στους υπολογιστές μας, που θα μας συνοδεύει στο ταξίδι μας, δεν είναι άλλο από την ομοβροντία των χθεσινών θετικών νέων που απασχόλησαν την επικαιρότητα.

Πρώτο νέο, είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία αναφέρεται πως μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσαν τον “Ελληνικό Χρυσό” σχετικά με τις άδειες του, το δημόσιο θα συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως στις αποφάσεις αυτές και θα επιτρέψει στην εταιρία να συνεχίσει τις δραστηριότητες της. Τελειώνει δηλαδή, το φαινόμενο της εμμονικής εχθρικής στάσης των μηχανισμών του κράτους, απέναντι στην σημαντικότατη επένδυση της Eldorado Gold στην Χαλκιδική. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί από μόνο του, την βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προστατεύσει τις επενδύσεις και να αποδείξει πως το κεφάλαιο του αντιεπενδυτικού μένους επί εποχής Τσίπρα-Καμένου, έχει κλείσει.

Δεύτερο νέο, είναι η τοποθέτηση της Βασιλικής Λαζαράκου στην προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μια νομικός με πλούσιο βιογραφικό με εξαιρετικές σπουδές και ζηλευτή εμπειρία, έρχεται να αναλάβει μια θέση που απαιτεί υψηλά προσόντα, ακεραιότητα, μηδενική ανοχή σε πιέσεις και διαρκή εγρήγορση. Διότι, όπου το πρωτογενές προϊόν μιας δραστηριότητας είναι το χρήμα, η παράκαμψη των αρχών και των νόμων αποτελεί δυστυχώς μέρος της πραγματικότητας. Και ο χώρος της κεφαλαιαγοράς είναι ευάλωτος απέναντι σε όλους εμπλεκόμενους, όπως είναι οι εταιρείες, οι διοικήσεις των εταιρειών, οι μεγαλομέτοχοι, οι μικρομέτοχοι, οι θεσμικοί επενδυτές και οι εποπτικές αρχές. Επομένως, η τοποθέτηση της νέας “σιδηράς κυρίας” στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σηματοδοτεί την κατά 180ο αλλαγή της λειτουργίας και του προσανατολισμού της ΕΕ.

Τρίτο νέο, είναι η τοποθέτηση του Αλέξη Πατέλη στη θέση του Προϊστάμενου στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Πατέλης θα συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό σε θέματα οικονομικής πολιτικής και θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Και το θετικότερο είναι πως ο νέος Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού δεν είναι κάποιος που απλά έχει ακούσει ή έχει διαβάσει για τις αγορές, αλλά είναι ένα σημαντικό στέλεχος που τα τελευταία 27 χρόνια εργάζεται ως οικονομολόγος και αναλυτής στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Επομένως, ο Πρωθυπουργός εδώ εμπιστεύεται την υψηλή τεχνογνωσία και την βαθιά εμπειρία του νέου του συμβούλου, για να ανοίξει έναν ασφαλή και λειτουργικό δρόμο για τους επενδυτές του εξωτερικού.

Το τέταρτο νέο, είναι η συμμετοχή του Τόμας Ίλβες, στην ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα πλαισιώσουν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, ήδη από το 1993 είχε ξεκινήσει την προσπάθεια για την μετάβαση της χώρας του στην ψηφιακή εποχή. Έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Task Force της ΕΕ για την ηλεκτρονική Υγεία, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για το Cloud (European Cloud Partnership), Πρόεδρος του Global Agenda Council για την κυβερνοασφάλεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (Ηigh-level Panel) για τους Παγκόσμιους Μηχανισμούς Συνεργασίας και Διακυβέρνησης Διαδικτύου της ICANN και Πρόεδρος του Global Future Council για το Blockchain στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Τόμας Ίλβες είναι το “απόλυτο όπλο” της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την μετάβαση της Ελλάδας στην επόμενη ψηφιακή ημέρα.

Με αυτά τα τέσσερα νέα στις βαλίτσες μας, τα projects που θα παρουσιάσουμε στο εξωτερικό και οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις μας με τους ξένους επενδυτές, αποκτούν μεγαλύτερη φερεγγυότητα και μια νέα δυναμική. Όλα δείχνουν πιο ασφαλή, πιο τακτικά, πιο ευοίωνα, πιο ελκυστικά και κυλάνε αεροδυναμικά, χωρίς συγκρούσεις και τριβές του παρελθόντος, που προκαλούνταν από πράξεις και δηλώσεις προσώπων που είχαν τοποθετηθεί κατά τύχη σε επιτελικές θέσεις.

Δυστυχώς για κάποιους, το μοντέλο της προηγούμενης συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου με τους συμβούλους από τα μπαράκια, με τους υπουργούς από τους καφενέδες και με τα κυβερνητικά στελέχη με τα βιογραφικά από τις πορείες της Γένοβας και από τα επεισόδια στις χωματερές, έχει ακυρωθεί ανεπιστρεπτί. Οι απαιτήσεις έχουν ανέβει ραγδαία. Το ίδιο και το μέτρο της σύγκρισης. Ας αφήσουμε την αντιπολίτευση να αγωνίζεται με τα σκισμένα της πανό και να περιφέρει την διαλυμένη ιδεολογία της στoυς δρόμους της Γένοβας. Ας αποχαιρετήσουμε την Γένοβα που δύει και ας αφήσουμε τους κουρασμένους συντρόφους να απολαύσουν και πάλι τα ρακόμελά τους. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη να πάει μπροστά. Και αυτές οι επιτυχημένες επιλογές της κυβέρνησης, αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούν.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.