Ευρωεκλογές, το πρώτο και κρίσιμο βήμα

Ευρωεκλογές, το πρώτο και κρίσιμο βήμα

Του Δημήτρη Καιρίδη

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου έχουν αναμφισβήτητα ξεχωριστή σημασία για τη χώρα. Όχι μόνο διότι συμπίπτει το πολιτικό διακύβευμα σε Ευρώπη και Ελλάδα, το οποίο είναι η ανάσχεση και η ήττα του ενιαίου, δεξιού και αριστερού, λαϊκισμού. Αλλά, κυρίως, διότι τα αποτελέσματα των δύο μαχών συνδέονται ευθέως ανάλογα.

Μια ευρεία ευρωνίκη της ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και στις εθνικές εκλογές, στις οποίες μόνο να μεγαλώσει μπορεί. Η δε πολιτική της επίδραση αναμένεται καθοριστική και πολυεπίπεδη. Ουσιαστικά θα πρόκειται για το πρώτο και κρίσιμο βήμα στην αφετηρία ενός μετα-λαϊκιστικού πολιτικού σκηνικού, για τον προάγγελο της επερχόμενης πολιτικής αλλαγής και για την επανεκκίνηση της ελληνικής ανάταξης απέναντι στην τρέχουσα πενταετή στασιμότητα και παρακμή.

Απ' ότι φαίνεται, η πολιτική νίκη απέναντι στον παρακμιακό λαϊκισμό της δημαγωγίας, του διχασμού και της οικονομικής στασιμότητας είναι, συγκριτικά πάντα, το εύκολο στάδιο. Η επόμενη μέρα φαντάζει και είναι πολύ δυσκολότερη. Διότι, αυτό που ζήσαμε και βιώνουμε μέχρι σήμερα δεν είναι απλά μια πενταετή στασιμότητα αλλά ένα συνολικό πισωγύρισμα σε ναρκοθετημένες μάλιστα βάσεις.

Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας είναι, εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένη να ανατρέψει αρνητικά παγιωμένες καταστάσεις που ξεκινούν από τα εθνικά μας θέματα, όπως αυτό των Πρεσπών, και καταλήγουν μέχρι την ανάγκη συνολικής αναβάθμισης της αποτρεπτικότητας της χώρας. Να αντιμετωπίσει άμεσα τα μείζονα θέματα της επενδυτικής στασιμότητας, της συνεχιζόμενης ανεργίας και της μετανάστευσης των νέων αλλά και να αλλάξει ριζικά το υπόδειγμα οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής ελεημοσύνης μέσω του πελατειακού επιδοματισμού, που εγκαθιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, να αντιμετωπίσει θέματα και καταστάσεις εξίσου κρίσιμες, όπως η άρση του εκπαιδευτικού ισοπεδωτισμού, της ανασφάλειας του πολίτη, των αντιθεσμικών λειτουργιών, της λασπολογικής αντι-πολιτικής και, εν γένει, του διχαστικού τοξικού πνεύματος, με τα οποία συνεχίζει να διαποτίζει το συριζανέλ καθεστώς την ελληνική δημόσια ζωή και κοινωνία.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε τον κρίσιμο ρόλο όλων των ευρωβουλευτών, ώστε να γίνουν συντονισμένα ενεργοί και χρήσιμοι αρωγοί της ανατακτικής προσπάθειας της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Να μπορούν να προωθήσουν, στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας, θέματα μείζονος και επείγουσας σημασίας για τη χώρα και τα οποία χρήζουν της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στήριξης.

Τέτοια θέματα απόλυτης προτεραιότητας, κατά την γνώμη μου, είναι το θέμα της έμπρακτης υποστήριξης των συνόρων μας ως ευρωπαϊκών καθώς και το θέμα της μείωσης των υπερ-πλεονασμάτων, το οποίο σχετίζεται με τη μείωση των φόρων, τη διάσωση της μεσαίας τάξης και το ξεκλείδωμα της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το φορτίο της επόμενης μέρας είναι μεγάλο και βαρύ. Θα βοηθήσει πολύ μια μεγάλη και ευρεία νίκη της ΝΔ, η οποία θα διαμορφώσει όρους τετραετούς πολιτικής σταθερότητας. Σημείο κλειδί, για την αποκατάσταση της εθνικής αξιοπιστίας, θα είναι η εμπροσθοβαρής μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης, όπως έχει δεσμευτεί και σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέλος, καταλυτικός συντελεστής επιτυχίας θα είναι η ευρύτερη συμπόρευση δυνάμεων, οι οποίες θα στηρίξουν την επανεκκίνηση της χώρας, με πρωτεργάτη τη Νέα Δημοκρατία.

*Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ΝΔ