Ετσι μειώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος

Ποντάρω στο μαύρο, και προβλέπω πως η…εποικοδομητική κριτική σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας θα είναι αυτή: «ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε φτηνή ενέργεια στη Βουλγαρία και εδώ κόβει το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά». 

Το βλέπω σε κατάμαυρο πρωτοσέλιδο. 

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις και tweet για να εξηγηθεί το προφανές, δηλαδή ότι η συνδρομή προς τη Βουλγαρία δεν αποτελεί δωρεά, αλλά επιβάλλεται και από τη στοιχειώδη, συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ψιλά γράμματα.

Τα χοντρά γράμματα είναι αυτά που θα φωνάζουν  ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκης, Βελόπουλος και διάφοροι συνδικαλιστές της ΔΕΗ,  που βγάζουν, άνευ αντικρούσεως, στοιχεία για χιλιάδες αποσυνδέσεις νοικοκυριών λόγω οφειλών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της επιχείρησης, υποστήριξε πως  συνολικά έχουν εκδοθεί 26.000 εντολές για διακοπές ηλεκτροδότησης από τις οποίες ήδη έχουν εκτελεστεί περίπου 6.500 και οι άλλες δεν έχουν προχωρήσει διότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό. Κάποιος με μαύρο χιούμορ θα έλεγε πως αποτελεί μια επιπλέον θετική προσφορά στα λαϊκά νοικοκυριά, το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν έχει τόσους πολλούς τεχνικούς για να κόψει το ρεύμα μαζικά. 

Βεβαίως, και στις «καλές» εποχές της ΔΕΗ – με το «Δ» ήταν κεφαλαίο που λέει και ο Αλέξης Τσίπρας – όταν στα τεχνικά συνεργεία δούλευαν 5 -6 νοματαίοι plus ο οδηγός, ο χρόνος ανταπόκρισης ήταν άστα να πάνε. Δεν έφταιγε φυσικά τότε ότι υπήρχε έλλειψη προσωπικού. Τουναντίον. Έφταιγε η αντίληψη περί παραγωγικότητας και το μότο «βρέξει, χιονίσει ο μισθός θα πέσει». 

Δεν είναι χρήσιμο να σπαταλάμε πολύτιμη ενέργεια παρελθοντολογώντας, αλλά επειδή το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας θα γίνει οξύτερο, δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο η δημαγωγία της αντιπολίτευσης και τα παιχνίδια εντυπώσεων των συνδικαλιστών. Η στήριξη της κυβέρνησης στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε ένδεια και αδυναμία, πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι όμως οριζόντια και χωρίς έλεγχο των αληθινά ευάλωτων.    

Το κύριο είναι να φέρει το «αύριο» από «σήμερα».

Το project μετατροπής της Αστυπάλαιας στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ελληνικό νησί, άνοιξε ένα μονοπάτι. Προχωράει αλλά πρέπει να γίνει λεωφόρος και να επεκταθεί στα υπόλοιπα μικρά νησιά. 

Χθες παραδόθηκαν σε κατοίκους του νησιού, τα πρώτα ιδιωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία αγοράστηκαν με ευνοϊκούς όρους στο πλαίσιο του project.  Τα δημόσια οχήματα, της αστυνομίας, του λιμενικού, του αεροδρομίου είχαν αντικατασταθεί με ηλεκτρικά εδώ και μήνες. 

Κατά την πανηγυρική ανακοίνωση της μετάβασης του νησιού από τις ντιζελο- γεννήτριες στο ηλιακό πάρκο  το 2023 και μέχρι το 2026 στο νέο ενεργειακό σύστημα που θα καλύπτει το 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης είχε αναφερθεί στο έργο λέγοντας « είναι ένα στιγμιότυπο του μέλλοντος πριν από το μέλλον». 

Τότε η κυβέρνηση οραματιζόταν, προνοούσε, έθετε στην αφετηρία  καινοτόμα project. Δεν θα μπορούσε να συνυπολογίσει – όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο δημαγωγούν ασύστολα - τον εφιάλτη του πολέμου και της ενεργειακής φτώχειας, στην οποία βυθίζει την Ευρώπη ο Βλ. Πούτιν. 

Οι λογαριασμοί ρεύματος δεν θα μειωθούν με συνεχείς επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ( δηλ τους φόρους) , όσο κι αν η κυβέρνηση το θέλει, όσο κι αν η αντιπολίτευση φωνάζει. Θα τους δαμάσουμε, δαμάζοντας τον άνεμο και τον ήλιο. Τα  ελληνικά «όπλα» για έναν ταχύ ενεργειακό μετασχηματισμό. Χρειάστηκαν τα όπλα του Πούτιν για να το καταλάβουμε.