Έτος ακινήτων το 2020

Η εικόνα ενός σπιτιού στην Σαντορίνη με θέα την Καλντέρα είναι ένας σοβαρός λόγος για να επενδύσει κανείς χρήματα στην Ελλάδα. Είναι αυτό που μπορούμε να του «πουλήσουμε» εύκολα και γρήγορα. Το 2020 θα είναι το έτος των ακινήτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της για την αναβίωση και την στήριξη της βιομηχανίας. Κάθε άλλο! 

Αν συγκρίνει κανείς πόσοι ξένοι υπήκοοι έχουν αγοράσει ακίνητα στην Ελλάδα και πόσοι στην Ισπανία και στην Τουρκία, έχει αμέσως την απάντηση για το ποια είναι εκείνη η οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Τα ελληνικά νησιά μπορούν στην κυριολεξία να γεμίσουν με νέα χωριά που θα φιλοξενήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από άλλες χώρες, ενισχύοντας σημαντικά την Οικονομία της χώρας. Ας σκεφτούμε μόνο τι μπορεί να σημαίνει η διάθεση 250.000 ή 500.000 νέων κατοικιών. Η χώρα θα αποκτήσει έναν μεγάλο αριθμό νέων κατοίκων για αρκετούς μήνες τον χρόνο, οι οποίοι θα είναι εύποροι και θα έχουν την ανάγκη για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Την ίδια ώρα οι άνθρωποι αυτοί θα αισθάνονται ότι έχουν συμφέροντά στην Ελλάδα και μάλιστα στο Αιγαίο. Με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. 

Έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής δυσπραγίας η οικοδομή μπορεί και πάλι να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Είναι μία οικονομική δραστηριότητα η οποία ωφελεί πολλούς κλάδους της Οικονομίας, πέραν από τους άμεσα εργαζόμενους (μηχανικούς, οικοδόμους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κλπ). 

Η οικοδομή  μπορεί να δώσει ώθηση στην Οικονομία, αλλά δεν μπορεί να δώσει διάρκεια. Η διάρκεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις επενδύσεις στην βιομηχανία, στην τεχνολογία και στον πρωτογενή τομέα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για διαφορετικά projects μεταξύ τους. Για παράλληλα projects. Αν υπάρχει ένα καλό σχέδιο για την χώρα είναι η πλήρης «επίθεση» σε όλα αυτά τα μέτωπα. Ταυτόχρονα! Το 2020 θα είναι η χρονιά των ακινήτων, επειδή από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Στην πραγματικότητα όμως θα είναι η χρονιά της ελληνικής Οικονομίας. Η αφετηρία μιας ανοδικής πορείας που στο τέλος της θα φτάσει σε μία Ελλάδα όπως την φανταζόμαστε: Μία σύγχρονη δημοκρατική και φιλελεύθερη χώρα, με έναν παραγωγικό ιστό που θα μπορεί να στηρίξει την ενίσχυση της πολιτικής θέσης της χώρας. Η ασφάλεια περνάει αναγκαστικά κι αυτή μέσα από την Οικονομία. Επειδή όλα στο τέλος είναι θέμα Οικονομίας... 

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]