Έσταξε η ουρά του κορονοϊού στον στάβλο τους

Υπάρχουν άνθρωποι ή ομάδες ανθρώπων, που τους κάνεις μισό καλό και (δίχως να το επιζητήσεις) σου εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στο διηνεκές. Υπάρχουν κι άλλοι που ενώ τους κάνεις ενενήντα εννιά καλά, γίνονται αιώνιοι εχθροί σου επειδή δεν μπόρεσες να τους κάνεις και το εκατοστό. Μην το ψάχνετε, ο χαρακτήρας των ανθρώπων και των ομάδων, καθορίζει την πράξη τους. Ο κακός άνθρωπος και η μπαχαλοθρεμμένη παρέα, ποτέ δεν θα εκστομίσουν έναν καλό λόγο.

Θα βρίσκουν πάντα αφορμές να σου φερθούν, όπως ο ψαράς στο χταπόδι. Με την πρώτη ευκαιρία θα σε αρπάξουν και θα σε χτυπήσουν στον βράχο μέχρι να σε κάνουν ταραμά. Οπότε τσάμπα οι κυβερνητικοί παραθέτουν συγκριτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, εξηγώντας ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό και επίπεδο ανάπτυξης. Σιγά μην πείσουν τους Συριζαίους ότι περνάμε το δεύτερο κύμα με λιγότερες απώλειες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Εδώ έσταζαν φαρμάκι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τώρα με εκατό νεκρούς την ημέρα θα σωπάσουν; Εδώ επί μήνες χάιδευαν υποδορίως τον κάθε αρνητή και ψεκασμένο, παρότρυναν τον κάθε χαβαλέ να χαζοπίνει στις πλατείες και τον κάθε πιτσιρικά να σωριάζει σκουπιδοτενεκέδες στις πόρτες των σχολείων, τώρα που όλα αυτά έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα στις ΜΕΘ και στα νεκροταφεία, η Κουμουνδούρου θα το πάρει αλλιώς; Ελάτε τώρα.

Το ‘χω ξαναγράψει, το επαναλαμβάνω για να το εμπεδώσουμε. Ο Τσίπρας τρέμει την ημέρα που ο πληθυσμός θα στηθεί στα κέντρα εμβολιασμού και θ’ αρχίσει να κυκλοφορεί και να δουλεύει χωρίς τον φόβο. Όχι διότι προσωπικά θέλει τον θάνατο κανενός, αλλά πολιτικά μετρώντας την κατάσταση ξέρει ότι τώρα είναι η μεγάλη του ευκαιρία, μέσα σ’ αυτό το δραματικό μεσοδιάστημα που η πανδημία θερίζει στην χώρα (κι ας θερίζει με ρυθμό μικρότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη). Πώς να το πω, είναι σαν τον ψαρά που έπεσε απρόσμενα σε κοπάδι με ψάρια. Προσπαθεί να γεμίσει τώρα τα δίχτυα του, διότι ξέρει ότι δύσκολα θα ξαναβρεθεί σε τέτοιο πέρασμα.

Ακούω από υπουργούς και βουλευτές της συμπολίτευσης διάφορα ηθικοπλαστικά. Ότι ο Σύριζα κάνει πτωματολογία, ότι χορεύει αντιπολιτευτικά πάνω από γεμάτες ΜΕΘ και ανοικτούς τάφους, ότι δεν έχει ηθικό έρμα και ότι μετατρέπει τους νεκρούς σε πολιτικό εργαλείο. Σαχλαμάρες. Σ’ όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις τρώνε ξύλο για την εξέλιξη της πανδημίας από αντιπολιτεύσεις πολύ πιο ήρεμες και αξιοπρεπείς του Σύριζα, από τον Αλέξη και την παρέα του θα περιμέναμε σωφροσύνη και πολιτική εντιμότητα; Αστείο πράγμα.

Μωρέ θα εκμεταλλευτούν την περίσταση μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Κι αν οι λίγοι σοβαροί αυτού του τόπου τον κατηγορούν για ηθικό έλλειμμα, έσταξε η ουρά του κορονοϊού στον στάβλο της Κουμουνδούρου. Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό είναι ο ίδιος ο Κυριάκος. Πώς; Με την πράξη του μόλις γυρίσουν λίγο τα πράγματα και φανεί η πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας στην κοινωνία και στην οικονομία. Τότε πρέπει να δράσει κεραυνοβόλα και κυνικά, δίχως τους ηθικούς ενδοιασμούς που είχε την άνοιξη. Όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ.