ΕΡΤ: «Πληρώνετε για να σας βρίζουμε!»

ΕΡΤ: «Πληρώνετε για να σας βρίζουμε!»

Του Κωστή Χατζηδάκη*

Η στάση της ΕΡΤ αποτελεί εδώ και καιρό πρόκληση όχι απλά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά κυρίως απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Διότι είμαι βέβαιος πως η πλειονότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων δεν θα επέλεγε να στερείται μέρος του εισοδήματός της για να χρηματοδοτεί ένα Μέσο που θυσιάζει οποιοδήποτε ίχνος αντικειμενικότητας στον βωμό της απόλυτης ταύτισης με τα συμφέροντα της κυβέρνησης. Ένα μεγάλο τμήμα των φορολογούμενων καλείται να πληρώνει φόρους για να βλέπει στην ΕΡΤ εκπομπές που συνεχώς, μονόπλευρα και απροκάλυπτα στρέφονται εναντίον των απόψεών του και των κομμάτων που ψηφίζει. Είναι αυτό δημόσια τηλεόραση, δηλαδή τηλεόραση όλων των Ελλήνων;

Φυσικά, κανείς δεν αρνείται πως η δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα έρρεπε ανέκαθεν προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Πλέον, όμως, βλέπουμε πως η ισορροπία στην αντιμετώπιση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχει φτάσει στο 95-5, για να μην πω 100-0! Πραγματικά ξεπερνάει τη φαντασία αυτό που ζούμε! Το έχω βιώσει επανειλημμένως ως καλεσμένος τηλεοπτικών εκπομπών της ΕΡΤ, όταν ορισμένοι παρουσιαστές ήταν φανερό ότι επεδείκνυαν –ή ήταν υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν- μεγαλύτερο ζήλο στην υπεράσπιση της κυβέρνησης και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία βρίσκονταν στο πάνελ! Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν την συναντά κανείς στη δημόσια τηλεόραση οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Η απαράδεκτη τοποθέτηση του κ. Καψώχα και ακόμα περισσότερο η ακόλουθη προσέγγιση Πόντιου Πιλάτου της κυβέρνησης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πραγματικά, μπορεί να διανοηθεί κανείς πως ένας παρουσιαστής δημόσιας τηλεόρασης σε μια δημοκρατική χώρα παρομοιάζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Μουσολίνι; Τέτοιες δηλώσεις θα περίμενε κανείς να μπορούν να προέλθουν μόνο από ανώνυμα trolls στο διαδίκτυο!

Και πώς αντέδρασε η κυβέρνηση σε αυτή την πρωτοφανή δήλωση; Επιχείρησε να διαφοροποιηθεί κάπως; Όχι! Η επίσημη στάση της ήταν: «εμείς δεν σχολιάζουμε και ο καθένας μπορεί να συνεχίσει να λέει αυτά που λέει»! Εδώ θυμήθηκε ότι δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση, παρ' ότι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τη σχέση της συγκεκριμένης κυβέρνησης με την ΕΡΤ! Ας προσποιηθούμε, όμως, για μια στιγμή ότι τέτοια σχέση δεν υπάρχει. Δεν αισθάνθηκε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ανάγκη να πάρει απόσταση από τη δήλωση αυτή, όπως έκανε για παράδειγμα η ΕΣΗΕΑ που την κατήγγειλε, τονίζοντας ότι είναι έξω από τη δημοσιογραφική δεοντολογία;

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δια στόματος κ. Πολάκη η κυβέρνηση συνεχάρη τον κ. Καψώχα με μια διατύπωση που δείχνει ξεκάθαρα πως θεωρούν ότι είναι στην ίδια «ομάδα» και έχουν κοινό αντίπαλο. Έναν αντίπαλο απέναντι στον οποίο, απ' ότι φαίνεται, δεν θα διστάσουν να καταφύγουν στις πιο χυδαίες επιθέσεις.

Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να αποσύρει τα στελέχη της από τις εκπομπές της ΕΡΤ ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Το συζητούσαμε καιρό. Γινόμασταν αποδέκτες διαμαρτυρίας από χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι μας ρωτούσαν γιατί συνεχίζουμε να προσφέρουμε με την παρουσία μας νομιμοποίηση σε αυτές τις απίστευτες εκπομπές. Παρά την οφθαλμοφανώς άδικη αντιμετώπιση της διοίκησης της ΕΡΤ απέναντί μας, εμείς συνεχίζαμε να είμαστε εκεί. Διότι ως η μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη της χώρας, πιστεύουμε βαθιά πως ο διάλογος είναι θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη, και έχει επιλέξει να μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα όργανο ωμής προπαγάνδας, η οποία δεν γνωρίζει όρια στην προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Έπρεπε λοιπόν να στείλουμε ένα μήνυμα. Αρχικά στην ΕΡΤ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού έχουν επιλέξει τον δρόμο του απόλυτου εκφυλισμού της δημόσιας τηλεόρασης, θα τον βαδίσουν μόνοι τους, μαζί με τους λίγους φανατικούς οπαδούς τους που έχουν απομείνει να τους παρακολουθούν. Κυρίως, όμως, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους Έλληνες πολίτες. Βλέπουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην απελπισία του δεν θα διστάσει να πέσει όσο πιο χαμηλά γίνεται με σκοπό να κερδίσει έστω μισή χούφτα ψήφων. Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Σε αυτή τη μάχη αξιών που έχουμε μπροστά μας, η Νέα Δημοκρατία δεν θα αφήσει την πατρίδα μας να πέσει στον βούρκο της χυδαιότητας, του κυνισμού και του ψέματος. Διότι η Ελλάδα αξίζει κάτι πολύ καλύτερο από αυτό. Η κυβέρνηση αυτή δεν αποδείχθηκε απλά ανίκανη, αλλά κάτι ακόμα χειρότερο: Αποδείχθηκε αδίστακτη. Έτοιμη να τινάξει τα πάντα στον αέρα χωρίς ντροπή, με σκοπό την πολιτική επιβίωση. Άδικος κόπος όμως. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους προ πολλού. Και η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει.

*Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β' Αθηνών