Ερωτηματολόγιο Ευρωεκλογών: Γιάννης Ανδρουλάκης (ΝΔ)

Ερωτηματολόγιο Ευρωεκλογών: Γιάννης Ανδρουλάκης (ΝΔ)

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Σήμερα απαντά στο ερωτηματολόγιό μας για τις Ευρωεκλογές ο Γιάννης Ανδρουλάκης, υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. Ο Γιάννης Ανδρουλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη. Μαχόμενος δικηγόρος από το 1993, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Κτηματολογίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Δράσης. Αρθρογραφεί για την πολιτική ελευθερία, την οικονομία της αγοράς και την ανοιχτή κοινωνία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρέχει νομικές υπηρεσίες στο project του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε καλό αγώνα και καλή επιτυχία.

— Πόσο ευρωπαϊκή είναι η Ελλάδα;

Υπάρχουν ακόμη θεσμικοί αναχρονισμοί, νοοτροπίες και κακές στιγμές που χτίζουν απόσταση από την Ευρώπη. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Είναι άλλο πράγμα να πηγαίνεις προς τα μπρος με συνείδηση καταγωγής και άλλο να κάνεις ένα βήμα μπρος και δύο πίσω βραχυκυκλωμένος από ψευδαισθήσεις υπεροχής ή σύνδρομα καταδίωξης.

— Πόσο Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες;

Όσοι παρανοούν και στον βαθμό που παρανοούν την έννοια του πατριωτισμού δεν θα νιώθουν Ευρωπαίοι, αφού αυτή την ιδιότητα την προσλαμβάνουν ως εναντιωτική προς τον ιδιόμορφο πατριωτισμό τους.

— Γιατί είναι τόσο μεγάλη η αποχή των Ευρωπαίων από τις Ευρωεκλογές;

Γιατί είναι ελλιπώς πληροφορημένοι από τις ιθύνουσες τάξεις τόσο τής ΕΕ όσο και τις εθνικές. Και γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι γραφειοκρατικοί, οκνηροί, δυσκίνητοι και αναποτελεσματικοί. Και σε έναν βαθμό έχουν δίκιο.

— Γιατί πιστεύετε ότι πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι δεν κερδίζουμε μόνο από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι χάνουμε κιόλας;

Γιατί δεν έχουμε επεξηγήσει επαρκώς ότι η ΕΕ είναι το μοναδικό πλαίσιο στο οποίο η χώρα μπορεί να υπάρχει ασφαλώς και να είναι σε θέση να προσπαθεί να προοδεύσει. Αν είχε εξηγηθεί επαρκώς αυτό, οι πολίτες θα κατανοούσαν ότι δεν τίθεται ζήτημα στάθμισης πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων από τη συμμετοχή μας εκεί, ούτε βέβαια πιθανής επανεξέτασης της κορυφαίας στρατηγικής επιλογής της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

— Πού βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα;

Από τη μία πλευρά είναι αντιμέτωπη με τον εθνολαϊκισμό, που στην πιο ριζοσπαστική εκδοχή του εκφράζεται από τη νεοναζιστική Άκρα Δεξιά με απόψεις καταστροφικές για τα ατομικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή και ειρήνη, δηλαδή απόψεις που υπονομεύουν την ενωσιακή διαδικασία και δρουν διαλυτικά. Από την άλλη πλευρά, αναπτύσσεται ένα ρεύμα ριζοσπαστικού λαϊκισμού που εκφράζεται από την Άκρα Αριστερά με καταστροφικές απόψεις για την οικονομία, την ανάπτυξη και τη δημόσια ασφάλεια, απόψεις που επίσης υπονομεύουν την ενωσιακή διαδικασία. Ταυτόχρονα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της έναντι ιδίως της Κίνας και των ΗΠΑ είναι χαμηλή, και αυτό δημιουργεί πιέσεις στο κοινό νόμισμα. Και σε αυτά προστίθενται η αναμενόμενη αναζωπύρωση του Προσφυγικού και η κλιματική αλλαγή. Τα πράγματα είναι δύσκολα και απαιτείται ένας συνολικός ανασχεδιασμός.

— Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Ευρώπης;

Αν προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς η τραπεζική ενοποίηση και ο κοινός προϋπολογισμός των χωρών της Ευρωζώνης και παράλληλα ενισχυθούν οι επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας καινοτομίας (πληροφορική, βιοτεχνολογία κλπ.) με ταυτόχρονη εφαρμογή πολιτικών επιρροής, διπλωματικής και οικονομικής, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, το μέλλον διαγράφεται αίσιο. Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο.

— Πώς μπορεί να ανασχεθεί το κύμα αντιευρωπαϊκών και εθνικιστικών κομμάτων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Με θετικές πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα σταθερό πλαίσιο ασφάλειας και ευημερίας. Οι άνθρωποι επιθυμούν να ζουν ειρηνικά και να προοδεύουν. Περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, ανοιχτά πεδία ευκαιριών, ομοιόμορφη και αποφασιστική αντιμετώπιση του ισλαμικού φανατισμού.

— Ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική οδός ανάμεσα στα «ανοιχτά σύνορα» και τα «κλειστά σύνορα»;

Τα ασφαλή σύνορα και τα ανοιχτά μυαλά.

— Είναι το Μεταναστευτικό το #1 πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Νομίζω ναι, όσο τουλάχιστον η διαχείρισή του είναι ανορθολογική και ετεροβαρής. Κι αυτό γιατί διαμορφώνει το πλαίσιο ανάπτυξης ενός νέου, πολύ αντιπαθητικού αντιευρωπαϊσμού και ενισχύει τις εθνοαπομονωτικές απόψεις.

— Ποια θεωρείτε πως είναι τα 5 κυριότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση;

1. Προσφυγικό. 2. Υστέρηση στις νέες τεχνολογίες 3. Γραφειοκρατία 4. Κλιματική αλλαγή 5. Διαλυτικά κινήματα.

— Ποια θεωρείτε πως είναι τα 5 κυριότερα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

1. Η διαχείριση του Προσφυγικού, με πολιτικές που θα εστιάζουν στις χώρες προέλευσης των προσφύγων. 2. Η αύξηση των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες, με ενίσχυση της έρευνας και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου. 3. Η λειτουργία των γραφειοκρατικών δομών, που πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική. 4. Ο ανασχεδιασμός του ενεργειακού και η ορθολογική ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. 5. Η επιβολή κυρώσεων σε χώρες που με την πολιτική τους παραβιάζουν τις ενωσιακές συνθήκες και υπονομεύουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

— Ναι ή όχι σε έναν ευρωπαϊκό στρατό;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με το ΝΑΤΟ, που αποτελεί τον βασικό υφιστάμενο πυλώνα αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που προορίζεται να αντιμετωπίσει.

— Ναι ή όχι σε μία ευρωπαϊκή αστυνομία;
Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπόκειται στην επιχειρησιακή καθοδήγηση και τις διαταγές ενός υψηλού κύρους και αντιπροσωπευτικότητας ευρωπαϊκού δικαιοδοτικού οργάνου.

— Τι σημαίνει για εσάς «ασφάλεια» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Να μπορούν οι άνθρωποι να κινούνται ελεύθερα χωρίς να κινδυνεύουν από τυφλή μαζική βία, από τη βία που οφείλεται σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος.

— Θα υπήρχε ούτως ή άλλως ειρήνη στην ήπειρο όλες αυτές τις δεκαετίες και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Κατηγορηματικά όχι. Άλλωστε, η βασική ιδέα των εμπνευστών της είχε να κάνει με την πάση θυσία αποτροπή ενός ακόμη καταστροφικού πολέμου. Οι κανόνες που θεσπίστηκαν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες διασφαλίζουν ότι το imperium που ασκούν οι ισχυρότερες χώρες οριοθετείται και κανοναρχείται από θεσμούς εξισορρόπησης, αυστηρούς και περίπλοκους.

— Τι πιστεύετε για τα αποσχιστικά ή αυτονομιστικά κινήματα εντός κάποιων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ότι είναι επικίνδυνοι αναχρονισμοί που ζημιώνουν συνολικά την ιδέα της ευρωπαϊκής συνοχής. Η αναχαίτισή τους είναι πρωτίστως ευθύνη των δημοκρατικών κυβερνήσεων των κρατών-μελών και πρέπει να επιδιώκεται με θετικές πολιτικές δράσεις, η δε στήριξή τους από τα αποφασιστικά όργανα της ΕΕ πρέπει να είναι ουσιαστική.

— Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εθνικισμού και φασισμού;

Η βασική ιδέα, η μήτρα του κακού, είναι ο εθνικισμός. Ο φασισμός είναι η πιο ακραία, επιθετική εκδοχή του. Είναι το «χειρότερο κακό».

— Πιστεύετε στην ανεξαρτησία των χωρών-μελών;

Πιστεύω σε εθνικά κυρίαρχα κράτη που εκχωρούν με τη θέλησή τους μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας σε υπερεθνικά όργανα που εκπροσωπούν τη διεθνή νομιμότητα, προκειμένου να υπάρχουν και να προοδεύουν στο διεθνές περιβάλλον.

— Μπορεί να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ισραήλ;

Κατ' αρχήν, πρόβλημα λόγω γεωγραφικής θέσης δεν τίθεται κατά τη γνώμη μου. Υπό την προϋπόθεση λοιπόν ότι θα ανταποκρίνονται στο μέλλον στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ναι. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα στις χώρες που αναφέρετε, όχι.

— Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Θα ήθελα να επιστρέψει στην Ευρώπη. Σοφότερο αλλά όχι ταπεινωμένο.

— Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ τού Brexit πριν τρία χρόνια;

Παραπλανήθηκαν από κατώτερες των περιστάσεων πολιτικές ηγεσίες και πείστηκαν ότι το κόστος παραμονής στην ΕΕ είναι μεγαλύτερο από το κόστος της αποχώρησης.

— Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο;

Υπάρχει αλλά αποδυναμωμένη και ατελής.

— Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα;

Όχι, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε συνολικά ένα διαλυτικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου.

— Μπορεί να σταθεί η κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις παλιές και τις αναδυόμενες οικονομίες;

Μόνη της και έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να γίνει αυτό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Ελλάδα κατά τη μακρά χρονική περίοδο της κρίσης. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης ή ολότελα εκτός ΕΕ και με υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.

— Τι ενώνει και τι χωρίζει τους λαούς και τα έθνη της Ευρώπης;

Τους ενώνει η προοπτική της προόδου, της ασφάλειας και της ευημερίας. Τους χωρίζουν οι ανισότητες, η άδικη κατανομή των βαρών από τις προσφυγικές ροές, οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και η διαφορετική κατανόηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

— Πιστεύετε στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης;

Πιστεύω με πάθος στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης όχι από ρομαντισμό αλλά από πραγματισμό. Είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης και προκοπής μέσα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που είμαι σε αυτήν την προσπάθεια.

— Ποιος είναι ο κυριότερος ρόλος ενός ευρωβουλευτή;

Να συμβάλει στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πολιτικών δράσεων που υπηρετούν την εξελικτική πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα της χώρας του με επίγνωση της διεθνούς της θέσης, των γεωπολιτικών δεδομένων και των συσχετισμών ισχύος.

— Θα αποτελέσουν πρόκριμα οι ευρωεκλογές για τις Εθνικές Εκλογές;

Εκ των πραγμάτων ναι. Είναι πολιτική αναμέτρηση μεταξύ κομμάτων και μάλιστα συμπίπτει χρονικά σχεδόν με το πέρας της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης. Με την καταψήφιση της κυβέρνησης και την επιδοκιμασία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας δεν θα νομιμοποιείται πλέον πολιτικά να κυβερνά.

— Τι πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε προσωπικά στην Ευρώπη εάν εκλεγείτε;

Συναινετικό ήθος, εργατικότητα, πολιτική πείρα, καλές ιδέες και αφοσίωση στον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

— Τι πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε προσωπικά στην Ελλάδα εάν εκλεγείτε;

Εγρήγορση ώστε να αποφύγουμε σφάλματα, αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών, ορθή κατανόηση, συνηγορία και υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και συστηματική ενημέρωση των πολιτών γι' αυτά που συμβαίνουν κατά τον χρόνο που συμβαίνουν.