Έρχονται οι επενδυτές...

Έρχονται οι επενδυτές...

Έντονη δραστηριότητα παρατηρείται στην ελληνική αγορά από funds του εξωτερικού που επιθυμούν να αγοράσουν υποτιμημένες αξίες από την Ελλάδα. «Αγοράζουν» τις προοπτικές της χώρας, οι οποίες και τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε μια καλή τιμή μεταπώλησης. Είναι το πρώτο κύμα των επενδυτών. Δεν φτάνει! Κι υπάρχει και το εμπόδιο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Από την άλλη, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Η πολιτική αλλαγή στην Αθήνα κινητοποίησε διάφορα επενδυτικά funds που εδώ και καιρό «βλέπουν» Ελλάδα. Ξέρουν ακριβώς τι θέλουν. Έχουν κάνει πλήρη έρευνα για τους επενδυτικούς στόχους και έχουν συναντήσει ακόμη και εκπροσώπους της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά το κουμπί το πατάνε τώρα.

Είναι αυτό που υποσχέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επενδύσεις; Όχι! Ο Κ. Μητσοτάκης είπε από την πρώτη στιγμή ότι η εμπιστοσύνη των αγορών στο πρόσωπό του θα φέρει ένα πρώτο κύμα επενδυτών. Αυτό συμβαίνει. Αλλά δεν φτάνει αυτό το πρώτο κύμα για να φέρει την οικονομική άνοιξη στην χώρα. Χρειάζονται επενδύσεις της τάξης των 100 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ για να μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε στον δρόμο της ανάπτυξης. Και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα!

Αλλά οι επενδυτές δεν θα έρθουν έτσι, επειδή θα τους σφυρίξει κλέφτικα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να είμαστε σοβαροί! Τα πολλά λεφτά από το εξωτερικό θα έρθουν όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού νιώσουν ασφάλεια στο περιβάλλον της χώρας και όταν αντικειμενικά θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα να επενδύσουν στην Ελλάδα απ'' ότι σε μία άλλη χώρα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι χρειάζεται να κάνουμε άλματα σε θέματα νομοθεσίας και νοοτροπίας. Και ναι μεν ως προς την νομοθεσία υπάρχει μία κυβέρνηση που δείχνει να καταλαβαίνει τι ακριβώς πρέπει να γίνει, αλλά για την νοοτροπία θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο...

Έρχονται οι επενδυτές! Αυτό είναι γεγονός. Κι έτσι θα πρέπει να περιμένουμε μία αίσθηση «ευημερίας». Θα μπουν λεφτά στην αγορά, θα δημιουργηθεί ζήτηση σε επαγγελματικούς χώρους, θα αυξηθούν οι τιμές τους. Αλλά αυτή θα είναι μόνο η αρχή. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει και συνέχεια. Η οποία εξαρτάται 100% από εμάς! Ναι μεν μια νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση θα φρενάρει τους επενδυτές, όχι όμως για εκείνες τις χώρες που θα έχουν πράγματι κάτι ουσιαστικό να τους προσφέρουν. Γι αυτές τις χώρες θα υπάρχουν πάντοτε πρόθυμοι για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]