Γκίκας Μαγιορκίνης: Επόμενο στοίχημα η αποτροπή 2ου κύματος από τους ταξιδιώτες

Επόμενο στοίχημα η αποτροπή 2ου κύματος από τους ταξιδιώτες

Την αρχή του τέλους του κορονοϊού στη χώρα μας, σήμαναν τα χθεσινά δεδομένα που έδειξαν ότι δεν υπήρξε κανένα «ορφανό» κρούσμα, δηλαδή κανένα κρούσμα με άγνωστο τρόπο μετάδοσης.

Βλέποντας με αισιοδοξία τις επόμενες μέρες, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, μίλησε στο Liberal.gr για την πορεία της νόσου στη χώρα μας, αλλά και για τις ανησυχίες του, που έρχονται μαζί με το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, χρειαζόμαστε ένα 15θήμερο με μηδενικά ορφανά κρούσματα για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει πλέον μετάδοση του ιού στην κοινότητα, όμως τότε θα «ανοίξει» ο εισερχόμενος τουρισμός, οπότε παραμένουμε σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής για περιορισμό της εξάπλωσης και αποφυγή ενός 2ου κύματος μέσα στις διακοπές.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη

- Kε Μαγιορκίνη, τα χθεσινά νέα ήταν πολύ θετικά. Δεν είχαμε ούτε ένα "ορφανό" νέο κρούσμα. Τι σημαίνει αυτό;

Τα τέσσερα κρούσματα ήταν από τη Λάρισα, από τη γνωστή συγκεκριμένη ομάδα και ένα ταξιδιωτικό. Δεν είχαμε κρούσμα άγνωστης αιτιολογίας, που σημαίνει ότι δεν υπήρξε κρούσμα στην κοινότητα.

- Δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι ο ιός δεν κυκλοφορεί πια γύρω μας, στον αέρα;

Για την ώρα, σημαίνει ότι δεν είχαμε μετάδοση από την κοινότητα, δηλαδή από τον περίγυρό μας, από τη γειτονιά, το ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον.

Για να πούμε ότι ο ιός δεν κυκλοφορεί πια γύρω μας, πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα 15θήμερο με μηδενικά "ορφανά" κρούσματα.

Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν θα υπάρχει ο ιός σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Απλά εκεί, θα είναι πολύ πιο ελεγχόμενη και βεβαίως φθίνουσα, η πορεία του.

- Τόσο χρειαζόμαστε "για να τον τελειώσουμε", όπως λέει και το σχετικό τηλεοπτικό σποτ;

Χρειαζόμαστε 15 μέρες, ίσως και παραπάνω, οπότε όταν θα "τον τελειώνουμε", θα "ανοίξει" το επόμενο "μέτωπο" από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και εκεί θα αρχίσουν τα εισαγόμενα κρούσματα, που θα αποτελέσουν το επόμενο στοίχημα για τη χώρα μας.

Και δεν είναι μόνο το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και οι υπόλοιπες πύλες εισόδου στη χώρα μας. Βέβαια, ο σχεδιασμός αφορά τον έλεγχο των εισερχομένων ταξιδιωτών, ώστε να μην μπορεί κάποιος από χώρα υψηλού κινδύνου να κάνει stop over σε κάποια χώρα όπου επιτρέπουμε την είσοδο. Ο έλεγχος αφορά τη χώρα προέλευσης του κάθε ταξιδιώτη.

- Πόσο επηρεάζει τελικά ο καιρός;

Ακόμη τα δεδομένα είναι αμφιλεγόμενα και δεν έχουμε καταλήξει. Ακόμη δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την έξαρση κρουσμάτων στη Σαουδική Αραβία, παρά τις ψηλές θερμοκρασίες εκεί. Το ζήτημα υπό διερεύνηση είναι αυτό της υγρασίας, καθώς η περιοχή εκεί έχει αυξημένα ποσοστά υγρασίας. Και παρότι πιστεύαμε ότι το ξηρό κλίμα δεν βοηθά, μάλλον τελικά αυτό δεν ισχύει...

- Τι βεβαιότητες και τι αβεβαιότητες έχουμε για 2ο κύμα το φθινόπωρο;

Πηγαίνουμε βήμα - βήμα. Προτεραιότητα τώρα, έχει το καλοκαίρι και ο εισαγόμενος τουρισμός. Πρέπει να αποφύγουμε κατ΄ αρχήν δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι δεν εφησυχάζουμε, το σύστημα υγείας παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά που θα έρθουν.

Τα νησιά όμως, δεν έχουν τις απεριόριστες υποδομές για να ανταπεξέλθουν...

Πράγματι, τα νησιά έχουν ορισμένες δυνατότητες, αλλά δεν θα περιμένουμε και να εξαντληθούν οι δυνατότητές τους. Υπάρχει πάντα η Αθήνα, η οποία παραμένει σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής και θα παραμείνει για ολόκληρη τη διάρκεια του καλοκαιριού, και για όσο χρειαστεί. Η αποφυγή δεύτερου κύματος εντός του καλοκαιριού, παραμένει προτεραιότητα.