Επιτέλους! Θα καταδιώκουν τους κακοποιούς

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τ. Θεοδωρικάκος, πέραν όλων των άλλων μέτρων που εξήγγειλε, προχώρησε σε αντικατάσταση των ηγεσιών της Άμεσης Δράσης και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Και το πιο βασικό, έδωσε τη διαβεβαίωση πως ουδεμία καταδίωξη, πλέον, θα διακόπτεται.

Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να δηλώνουμε ικανοποιημένοι για την επικράτηση του αυτονόητου. Χρειάστηκε να υπάρξει υπουργική δήλωση πως οι παραβάτες του νόμου θα καταδιώκονται. Έπρεπε να μεσολαβήσουν τα δραματικά γεγονότα στο Πέραμα για να ξεκαθαρίσουν καταστάσεις που, εκτός από τη σύγχυση, προκαλούσαν και την ανασφάλεια στους πολίτες.

Πόσο ασφαλείς μπορεί να αισθανόμαστε όταν ακούμε πως οι καταδιώξεις των κακοποιών θα διακόπτονται εφόσον γίνονται μέσα σε αστικές περιοχές; Τα γεγονότα στο Πέραμα είχαν πολλές διαστάσεις. Η πρώτη ήταν, αν οι εφτά αστυνομικοί βρισκόταν σε άμυνα και γι΄αυτό πυροβόλησαν. Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.

Η δεύτερη διάσταση αφορά το αν καλώς ή κακώς δεν υπάκουσαν οι μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στη διαταγή που έλαβαν από το κέντρο της Άμεσης Δράσης, να διακόψουν την καταδίωξη. Είναι αυτονόητο πως αν άκουσαν από τους ασυρμάτους τη διαταγή και δεν πειθάρχησαν, υπέπεσαν σε πειθαρχικό αδίκημα.

Τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις όσο και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τον σεβασμό της ιεραρχίας. Δε νοείται στράτευμα ή Αστυνομία όπου οι διαταγές των ανωτέρων να τίθενται υπό την έγκριση των κατωτέρων. Καταλύεται έτσι η ίδια η δομή αυτών των τόσο ζωτικών οργανισμών για την υπόσταση ενός κράτους. Αν το κατώτερο προσωπικό συζητά και διαβουλεύεται τις διαταγές που λαμβάνει και δεν τις εκτελεί άμεσα και ασυζητητί, τότε ακυρώνεται η φύση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η τρίτη διάσταση που είναι εξίσου σημαντική με τις άλλες δύο αφορά την ίδια τη διαταγή που έδωσε το κέντρο της Άμεσης Δράσης στους μοτοσυκλετιστές της ΔΙ.ΑΣ. Νοείται να υπάρξει διακοπή καταδίωξης κακοποιών λόγω ειδικών συνθηκών; Η κοινή λογική δεν μπορεί να πιστέψει πως μπορεί να δοθεί τέτοια διαταγή. Δηλαδή να αφήσουν να διαφύγει κάποιος που έχει διαπράξει παράνομες πράξεις, κατόπιν άνωθεν εντολών.

Είναι νομίζω μέσα στα καθήκοντα της Αστυνομίας και η ανάληψη του ρίσκου μια αστυνομική επιχείρηση να μην εξελιχθεί όπως θα έπρεπε. Να μην έχει θετικό αποτέλεσμα. Αυτό τι σημαίνει; Πώς εν όψει ενός τέτοιου ενδεχομένου διακόπτεται ή ματαιώνεται η δράση των αστυνομικών οργάνων; Τι μήνυμα λαμβάνουν οι κακοποιοί; Το μήνυμα που λαμβάνουν είναι ξεκάθαρο. Εντός αστικών περιοχών μπορούν να δρουν ανενόχλητοι, καθώς δε θα καταδιωχθούν.

Σε αυτή την παράλογη κατάσταση έβαλε τέλος η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Θεοδωρικάκου πως δε θα διακόπτεται καμιά καταδίωξη. Οι κακοποιοί, εφόσον εντοπίζονται, θα πρέπει να συλλαμβάνονται. Θέλω να πιστεύω πως μετά τα γεγονότα στο Πέραμα όλοι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγιναν σοφότεροι. Περιμένουμε να δούμε αν και η ΕΛΑΣ θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.