Επιχειρήσεις ή κολεκτίβες;

Επιχειρήσεις ή κολεκτίβες;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου*

Έπεσε στα χέρια μου η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων αξιοποίησης κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Στοά των Εμπόρων, επί της οδού Βουλής. Το κείμενο της πρόσκλησης αποτελεί τον ορισμό της στρεβλής αντίληψης του τι εστί επιχειρηματικότητα.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος, που τελεί υπό την εποπτεία του ΕΦΚΑ, του Δήμου Αθηναίων, ΦΚΑ/ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων, απευθυνόταν σε: «φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σύμφωνα με το ν. 4430/2016 και σε φορείς οι οποίοι, αν και δεν εμπίπτουν τυπικά στην προηγούμενη κατηγορία, έχουν επί της ουσίας σαφή και δηλωμένο κοινωνικό σκοπό και αντίκτυπο και αποδεικνύουν ότι πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια : Να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο των δράσεων τους, παράγουν τυπολογία προϊόντων που ορίζεται αμέσως πιο κάτω, να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν ότι διοχετεύουν τουλάχιστον το 50% των κερδών ή του πλεονάσματος για την επίτευξη του κοινωνικού σκοπού.»

Αδυνατώντας να αντιληφθώ το τι σημαίνουν όλα αυτά τα εύηχα και βαρύγδουπα, διάβασα κάποιες λεπτομέρειες των όρων της μίσθωσης των χώρων, με βάση τις ερωτήσεις, τις απαντήσεις και τις επεξηγήσεις που περιλαμβάνει η προκήρυξη, η οποία προφανώς απευθύνεται σε ανίδεους. Η μίσθωση λοιπόν έχει χρονική διάρκεια 6 μηνών, λες και υπάρχει περίπτωση κάποιος να επιχειρήσει για 6 μόλις μήνες.

Στην ερώτηση : «Τι γίνεται μετά τη χρονική περίοδο των 6 μηνών; Θα υπάρχει μίσθωση του χώρου; Και αν ναι, με ποιο κόστος; Και ποια θα είναι τα λειτουργικά έξοδα;», η απάντηση είναι η εξής : «Η παραχώρηση των καταστημάτων στη Στοά Εμπόρων είναι για έξι (6) μήνες. Μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, το ακίνητο επιστρέφει στη δικαιοδοσία του Ε.Φ.Κ.Α. Η Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε. θα στηρίξει την προσπάθεια κατά τη διάρκεια της εξάμηνης συνεργασίας, χτίζοντας τεχνογνωσία και ορίζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία με τους χρησάμενους σχετικά με τη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ των φορέων ΚΑΛΟ και του δημοσίου έργου.» Όσο καλοπροαίρετος και να είναι κάποιος αδυνατεί να αντιληφθεί την απάντηση.

Στην ερώτηση: «Υπάρχει η δυνατότητα να δούμε τη σύμβαση πριν από την υποβολή της πρότασης, ώστε να τη προωθήσουμε στον νομικό μας σύμβουλο;», η απάντηση είναι: «Όχι, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα». Προφανώς η σύμβαση μίσθωσης είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό, άσχετο με την επιχειρηματική απόφαση.

Στην ερώτηση: «Στις αμοιβαίες υποχρεώσεις αναφέρεται ότι οι χρήστες αναλαμβάνουν την πλήρη λειτουργία του καταστήματος κατά το εγκεκριμένο ωράριο καταστημάτων. Παρακαλώ πολύ να μας προσδιορίσετε ποιο είναι αυτό το ωράριο», η απάντηση είναι : «Σας αναφέρουμε το ενδεικτικό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων: Δευτέρα, Τετάρτη, και Σάββατο 09:00-15:00 και Τρίτη, Πέμπτη 09:00-14:00/17:00-20:00». Είναι πρωτότυπο, ο εκμισθωτής του ακινήτου να ορίζει το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος του μισθωτή.

Στην ερώτηση: «Υπάρχει πρόβλεψη για την ασφάλεια και την καθαριότητα της Στοάς Εμπόρων καθώς και για τον επαρκή φωτισμό της;», η απάντηση είναι: «Η καθαριότητα στους εσωτερικούς χώρους αποτελεί ευθύνη του εκάστοτε καταστήματος και στους κοινοχρήστους χώρους αναλαμβάνεται από κοινού κατόπιν συνεννόησης όλων». Δηλαδή, άλλα αντί άλλων.

Για να μην μπερδευτούν πάντως και υποβάλλουν αίτηση κανονικοί νέοι επιχειρηματίες με business plans, με νέες ιδέες ή με ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, η πρόσκληση ενδιαφέροντος στο τέλος υπενθυμίζει, πως όσοι υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να είναι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας ή Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το άρθρο των 520 λέξεων εμπεριέχεται όλη η στρεβλότητα της σκέψης της κυβέρνησης περί της επιχειρηματικότητας. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αυτή, θα πρέπει να διδάσκεται, ως προς το τι δεν πρέπει να γίνεται αν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και πλούτο. Είναι προφανές πως η πρόσκληση αυτή απευθύνεται στην ομάδα ψηφοφόρων του σύριζα, που θέλουν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους στο εξάμηνο που έρχεται, εις βάρος όλων όσων επιθυμούν να εργασθούν και να επιχειρήσουν.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.