Επενδύσεις έως 5 δισ. από το Άμπου Ντάμπι
Στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα

Επενδύσεις έως 5 δισ. από το Άμπου Ντάμπι

To Αμπου Ντάμπι επενδύει άμεσα περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία, με προοπτική το συνολικό ποσό της επένδυσης να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία συμφωνία κορυφής, που επισημοποιήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα Εμιράτα στηρίζουν έμπρακτα με αυτόν τον τρόπο μία ισχυρή συμμαχία απέναντι στην Τουρκία και τις επεκτατικές της βλέψεις. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί από τα Εμιράτα και για τη Γαλλία ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, ανάλογο με αυτό που σχεδιάζεται για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», οι δύο κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός fund που θα έχει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ και το οποίο θα επενδύει σε μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Στο fund αυτό θα συμμετέχουν τα Εμιράτα με 700 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα με 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα Εμιράτα έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στον τουρισμό, στην ενέργεια, στα ναυπηγεία και τον αγροτικό τομέα.

Επενδυτικό ενδιαφέρον για projects-κλειδιά

Στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών μπήκε στο τραπέζι η περιοχή στις Γούρνες στην Κρήτη, με στόχο να υλοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά projects που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα. Οι Αραβες δήλωσαν παρών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ενώ ζήτησαν ενημέρωση για επενδύσεις σε ΑΠΕ και στον αγροτικό τομέα. Για τις ΑΠΕ και ειδικότερα για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, για τα οποία υπήρξε έντονο ενδιαφέρον, η ελληνική πλευρά φέρεται να δήλωσε ότι θα ανοίξει ο δρόμος μετά το καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε να είναι ιδιαίτερα έτοιμη να ανταποκριθεί…

Με το βλέμμα στην Τουρκία

Το Αμπου Ντάμπι είχε και στο παρελθόν προχωρήσει συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά το σχέδιο είναι καλύτερα προετοιμασμένο και ταυτόχρονα καλύπτει ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι δύο χώρες: Την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας! Ο κοινός εχθρός δημιουργεί τις συνθήκες για μια ουσιαστική συμμαχία, όπως έχει ήδη κάνει η ελληνική κυβέρνηση με το Ισραήλ και τη Γαλλία. Τα Εμιράτα βλέπουν με καχυποψία τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και τη Συρία και θεωρούν ότι τα ίδια θα βρεθούν σε κίνδυνο, αν και εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της για επικυριαρχία σε όλη την περιοχή.

Ο εχθρός του εχθρού μου είναι ο καλύτερος φίλος μου! Αυτή φαίνεται να είναι η αρχή που διακατέχει σε αυτή τη φάση τις σχέσεις των δύο χωρών, της Ελλάδας και των Εμιράτων. Σε κάθε περίπτωση, η συμμαχία αυτή ανοίγει τον δρόμο και για άλλες ανάλογες κινήσεις για την Ελλάδα στον Κόλπο.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν κομβικής σημασίας τη συμμαχία με τα Εμιράτα και γι' αυτό άλλωστε με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει χριστεί συντονιστής υπουργός από την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει μεγάλη έμφαση στον συνδυασμό των επενδύσεων με τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με κράτη, σε μία προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα ένα μέρος από το πλούσιο πολιτικό κεφάλαιο που απωλέσθηκε στη διάρκεια της κρίσης. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη γίνει αρκετή δουλειά, η οποία θα γίνει περισσότερο φανερή τους επόμενους μήνες με τη διεύρυνση των συμμαχιών και με την εξέλιξη σπουδαίων επιχειρηματικών projects. Η επιθετικότητα της Τουρκίας δημιουργεί ανησυχίες στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας, η οποία δεν θα έχει στόχο μόνο να αναχαιτίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και να οικοδομήσει μία μακρόπνοη συνθήκη ειρήνης και ανάπτυξης στην περιοχή.

Οι άξονες της νέας οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

-5 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι συνολικές επενδύσεις από το Αμπου Ντάμπι στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ άμεσα

-1 δισ. ευρώ κεφάλαια θα έχει το επενδυτικό fund που θα συστήσουν τα Εμιράτα και η Ελλάδα με σκοπό να επενδύσει σε μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις
-700 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή των ΗΑΕ και 300 εκατ. ευρώ της Ελλάδας

-4 οι βασικοί επενδυτικοί στόχοι που παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα Εμιράτα: το τουριστικό project ανάπτυξης στις Γούρνες της Κρήτης, τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο αγροτικός τομέας.

Η επενδυτική παρουσία στην ελληνική αγορά

Η παρουσία επενδυτικών κεφαλαίων από το Αμπου Ντάμπι στην Ελλάδα δεν είναι καινούργια. Mπαίνει όμως πλέον σε νέα διάσταση με χαρακτηριστικά στρατηγικής συμμαχίας.

Ο επενδυτικός βραχίονας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mubadala Investment Company, με έδρα το Αμπου Ντάμπι συμμετέχει ήδη σε συνεργασία με την Amerra Capital Management LLC στο σχήμα εξαγοράς και συγχώνευσης των τριών μεγάλων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας (Νηρέας-Σελόντα-Ανδρομέδα).

Προ διετίας η ίδια εταιρεία, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 230 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, έθεσε τις βάσεις για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα υπογράφοντας μνημόνιο κατανόησης με το Ταμείο Ανάπτυξης Nέας Οικονομίας για την επένδυση κεφαλαίων 200 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Στα τέλη του 2019 η εταιρεία Masdar, που ανήκει στην Mubadala Investment Company και ειδικεύεται σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπέγραψε με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμφωνητικό για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Η συνεργασία αυτή προωθείται μέσω της κοινοπραξίας Masdar Taaleri Generation DOO που αποτελεί κοινό σχήμα με τη φινλανδική Taaleri Energia.
Από τις μεγαλύτερες απευθείας επενδύσεις του Αμπου Ντάμπι αποτελεί επίσης η συμμετοχή στο fund το οποίο εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου