Επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών και μέτρα για ανεμβολίαστους για τη συλλογική ανοσία

Επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών και μέτρα για ανεμβολίαστους για τη συλλογική ανοσία

Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η έξαρση του επιδημικού κύματος λόγω της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές στα αστικά κέντρα. Λόγω της έναρξης της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς και της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου. Η κλιμάκωση της επιδημίας θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, η οποία με τους σημερινούς ρυθμούς ημερήσιων εμβολιασμών δεν προβλέπεται να επιτευχθεί πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 55% του πληθυσμού και ο στόχος πρέπει να είναι να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατόν το 70% προκειμένου με τη συνδρομή ενός 10% από την παθητική ανοσία των μολυσμένων να ξεπεράσουμε το όριο του 80%.

 Εάν μπορέσουμε και επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς, θα προστατεύσουμε το σύστημα υγείας από τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας του επόμενου διαστήματος. Στην αντίθετη περίπτωση, το νοσοκομειακό σύστημα και ιδιαίτερα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους.

Για να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς θα πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά διαφορετικά πρόσωπα, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην εκπαίδευση κ.λπ., να αυξηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων και στην πρόσβασή τους σε συναθροίσεις σε κλειστούς και δημόσιους χώρους. Όπως σε αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις και πρέπει επίσης να εφαρμοστούν στοχευμένα προγράμματα αγωγής υγείας για να πειστούν, όσοι ακόμα διστάζουν, κυρίως στα λιγότερα μορφωμένα στρώματα και στους νέους.

Σε ό,τι αφορά στις ανυπόστατες πληροφορίες και στις δηλώσεις επωνύμων για το εμβόλιο, χρειάζεται πολυμέτωπη προσπάθεια από πολιτεία και πολίτες, ώστε τέτοιου είδους ανεύθυνες συμπεριφορές να μην αποτελούν εμπόδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω του εμβολιασμού.

*Ο Γιάννης Τούντας είναι  Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.