Επειδή ο Κυριάκος σιχαίνεται τα πιστοποιητικά...

Επειδή ο Κυριάκος σιχαίνεται τα πιστοποιητικά...

Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι καταιγιστικά μηνύματα από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που αγανακτούν με τις εκτιμήσεις περί κακής πορείας της Οικονομίας. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς ότι ο γάιδαρος δεν πετάει, όταν του έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου επί τούτου. Ο Κυριάκος δεν ζητάει πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης. Τα σιχαίνεται. Ζητάει, όμως, κάτι πιο δύσκολο! Ανοικτά μυαλά κι ένα κοινό μέλλον!

Κάτι ανάλογο συνέβη το 2008, όταν προειδοποιούσαμε τους άφρονες των Αθηνών για τις ολέθριες συνέπειες των πολιτικών τους. Τότε μίλησαν για... πράσινα παπαγαλάκια! Τα ίδια και χειρότερα συνέβησαν επί Γεωργίου Παπανδρέου του νεώτερου ή αλλιώς Γεωργάκη. Η εξουσία μίλησε τότε για πεμπτοφαλαγγίτες που στόχευαν στην... παλινόρθωση της Δεξιάς! Η αποκορύφωση ήρθε το 2015, όταν λέγαμε ότι ο σύντροφος Βαρουφάκης μας οδηγεί σε συντριβή και ότι η μόνη λύση που απέμενε στο τραπέζι ήταν ένα νέο μνημόνιο. Κι ότι αυτό θα το υπέγραφε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πέσαμε μέσα σε όλες τις “προβλέψεις”. Ποιοι είμαστε “εμείς”; Η αγορά! Ο δημοσιογράφος Θανάσης Μαυρίδης είναι ο άνθρωπος που κάνει το ρεπορτάζ, όπως το κάνουν κι άλλοι συνάδελφοι. Δεν πίνουμε καφέ με την Πυθία, αλλά με ανθρώπους της αγοράς και έτσι βγάζουμε ένα συμπέρασμα, το οποίο και σας το μεταφέρουμε καθημερινά.

Τι λένε οι αγορές το τελευταίο καιρό; Τα βλέπετε σε συνεντεύξεις κορυφαίων οικονομολόγων από την Ελλάδα και απ'' όλο τον κόσμο που δημοσιεύουμε στο liberal.gr. Οι αγορές, λοιπόν, λένε τρία πράγματα: α) Η Οικονομία έχει βαλτώσει και η χώρα χρειάζεται πλέον μία κυβέρνηση περισσότερο φιλική στις επενδύσεις. β) Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια και με την ΔΕΗ, μια εταιρείας με στρατηγικό ρόλο στην χώρα. γ) Η επόμενη ημέρα απαιτεί ευρύτατες συναινέσεις σε επίπεδο κοινωνίας.

Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται αν στην εξουσία είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ή τα πορτοκαλί ποδήλατα. Οι αγορές θέλουν κέρδος. Κανείς δεν βάζει τα χρήματά του σε μία χώρα που η οικονομική ελευθερία είναι άγνωστη έννοια και που οι επενδυτές είναι καταζητούμενοι ως εγκληματίες σε βάρος της... εργατικής τάξης. Για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει μία κανονική χώρα, χρειάζεται όλα αυτά να αλλάξουν.

Το καλό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πάρει το μήνυμα! Αντιλαμβάνεται ότι η χώρα δεν πρόκειται να βγει από τα αδιέξοδά της με τις λογικές του “ή σας τελειώνουμε ή μας τελειώνετε”. Πάνε, τελείωσαν αυτά. Κι όποιος από το γαλάζιο στρατόπεδο έχει διάθεση για κάτι διαφορετικό, ξέρει πλέον ότι δεν έχει θέση σε αυτό το παιγνίδι. Οι κανόνες άλλαξαν! Όχι μόνο γιατί αυτή είναι η νοοτροπία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και διότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορούμε να περπατήσουμε.

Φίλοι Συριζαίοι! Αν θέλετε να τσακωθείτε, δεν θα βρείτε πρόθυμους σ'' αυτή την πλευρά. Αν θέλετε να πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας τα κατάφερε, δεν έχετε παρά να ρωτήσετε το 76% του κόσμου που της γύρισε την πλάτη. Αν θέλετε να ζήσουμε όλοι μαζί σε έναν καλύτερο κόσμο, μπορείτε να συμμετέχετε. Κι ας ξεκινήσουμε με το να συζητούμε πολιτισμένα. Όπως κάνουν οι άνθρωποι σε χώρες σαν την Νορβηγία, εκεί όπου κάποιοι μετακλητοί δήλωσαν δημόσια ότι επιθυμούν να μεταναστεύσουν στο επόμενο διάστημα, θέλοντας να... “γλιτώσουν”, κατά ομολογία τους, από την διακυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί να καταπιεστούν να γίνουν κανονικοί άνθρωποι σε μία ξένη χώρα, όταν μπορούν να είναι κανονικοί άνθρωποι στην δική τους; Ας κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική χώρα, ας κάνουμε την Ελλάδα Δανία ή Νορβηγία κι ας κάνουμε την αρχή θάβοντας τα τσεκούρια του πολέμου.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]