Επαίτες για χάρη της εστίασης

Να στοιχηματίσουμε από τώρα ποιοι θα παρελάσουν στις πρωινές εκπομπές τις επόμενες μέρες, απαιτώντας νέο πακτωλό δημόσιου χρήματος προς στήριξή τους;. Επιχειρηματίες της εστίασης, των καφέ, των μπαρ, της νυχτερινής διασκέδασης κλπ, οι οποίοι θα φωνάζουν ότι η ενεργοποίηση των μέτρων πριν από τις γιορτές φέρνει την καταστροφή τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), με επιστολή στον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Χατζηδάκη υποστηρίζει πως «η εστίαση είναι ο κλάδος που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης».

 Το «δυσανάλογο τίμημα» ίσως προκύπτει και από το γεγονός ότι ο κλάδος αυτός στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα μεγάλος για τα μέτρα της χώρας.Τόσα εστιατόρια, καφέ, σνακ μπαρ, μπαρ και συναφή καταστήματα αναλογικά με τον πληθυσμό δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.

Από το ιστορικό κέντρο μέχρι το τελευταίο κατσάβραχο κυριαρχεί η λεγόμενη «επιχειρηματικότητα της τριετίας». Μέσα σε τρία χρόνια
συνήθως «τρώγονται» τα χρήματα από προσωπικά κεφάλαια ή μικροδάνεια που φτιάχνουν συνήθως τέτοιες μικρές επιχειρήσεις.

Φαντάζομαι δεν είμαι η μοναδική, που σχεδόν καθημερινά αναρωτιέται, πως ανοίγουν και κλείνουν τόσα πολλά καταστήματα αυτού του είδους.
Καφετέριες, μικρά καφέ, take away, τυροπιτάδικα, γυράδικα, φαλαφελάδικα, βεγκανάδικα, ποτάδικα, κοκτειλαδικα. Εναλλακτικά και παραδοσιακά.

Στη γειτονιά μου σε απόσταση λιγότερη από 600 μέτρα στις δυο πλευρές του δρόμου υπήρχαν έντεκα ( 11) καφέ και μικροκαφέ και καφετέριες.
Προσφάτως άνοιξε και ένα 12ο. γνωστής αλυσίδας! Η ΠΟΕΣΕ που έστειλε την επιστολή στον Κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς
έχει μέλη της σωματεία επιχειρήσεων από την Αθήνα, τη Μύκονο, την Αράχωβα, τη Σαντορίνη, την Κρήτη, τη Χαλκιδική, τα Τρίκαλα, σχεδόν από
παντού στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της πανδημίας γράφουν ότι απώλεσαν τζίρο άνω του 50% και ότι 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία. Ποιος
είναι ο αληθινός τζίρος, ποιος δηλώνεται και πως αυτός αποδεικνύεται, είναι άλλη συζήτηση. Πόση «χασούρα» γλίτωσαν και πόσες απ’ αυτές
επιβίωσαν, μόνο και μόνο εξαιτίας της κρατικής στήριξης – τα δανεικά όλων μας – δεν το λένε πουθενά.

Οι επιχειρηματίες εστίασης, τσιπουράδικων, καφέ κλπ, όλοι ανεξαιρέτως είτε έχουν εστιατόριο στην Αράχωβα και τη Μύκονο είτε στη Σκύδρα και στην Άμφισσα ζητούν νέα αντισταθμιστικά μέτρα. Να δανειστούμε πάλι όλοι μαζί  για να απαλλαγούν από το ενοίκιο των καταστημάτων τους, να μην επιστρέψουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές και να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τους εργαζόμενους τους ξανά σε αναστολή εργασίας.
 Δεν έχει πολλή λογική.