Να μπει τέλος στη συστηματική υπονόμευση της αυτοδιοίκησης

Να μπει τέλος στη συστηματική υπονόμευση της αυτοδιοίκησης

Του Παντελή Ξυριδάκη *

Να μπει επιτέλους τέλος, στη συστηματική υπονόμευση της αυτοδιοίκησης.

Για μια ακόμη φορά τον τελευταίο χρόνο, η αυτοδιοίκηση δέχεται ισχυρό πλήγμα από το Κεντρικό Κράτος.

Το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε τον Κλεισθένη και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων του θεσμού μας, χωρίς να έχει αποσπάσει τη συναίνεση και αποδοχή της αυτοδιοίκησης.

Μέσα σε δύο συνεδριάσεις της Βουλής, ήρθαν τα πάνω κάτω στη δυνατότητα κυβερνησιμότητας των Δήμων, με ότι επιπτώσεις αυτό θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πριν μερικές βδομάδες πάλι το Υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησε με νόμο να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των Δήμων, αγνοώντας ακόμη και το Σύνταγμα της χώρας, που προβλέπει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία και αυτοτέλεια του αυτοδιοικητικού θεσμού.

Οι έντονες αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης και των θεσμικών της οργάνων είχαν σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί η απόφαση αυτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η απειλή δεν εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει. Απειλή που υπονομεύει τη δυνατότητά μας να μπορούμε να αξιοποιούμε τα χρήματα των δημοτών μας, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες, κι όχι με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το τελευταίο χτύπημα έρχεται με την απαράδεκτη τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία προωθείται ερήμην των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, ο επανασχεδιασμός των ορίων των Δήμων.

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, με πιο πρόσφατη περίπτωση την περίοδο της διαβούλευσης για τον Κλεισθένη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ότι δεν είναι δυνατόν σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Κράτους και της αυτοδιοίκησης, να προωθούνται πολιτικές αποφάσεις και ρυθμίσεις, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του κομματικού συμφέροντος και μόνον.

Δεν είναι δυνατόν για μια ακόμη φορά να προωθούνται σημαντικές αλλαγές που αφορούν τους Δήμους, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός πολιτικός διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού έγινε τεράστια προσπάθεια, μετά την ψήφιση του Καλλικράτη, να καταφέρουμε να ενοποιήσουμε τη λειτουργία των τριών πρώην Δήμων που αποτελούν σήμερα τον ενιαίο Δήμο μας. Κι αυτό το πετύχαμε με σκληρή δουλειά και ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να τίθεται αιφνιδιαστικά ξανά ζήτημα αλλαγής ορίων των Δήμων, ανεξάρτητα αν σε αυτή τη φάση δεν μας αφορά.

Αυτές οι μεθοδεύσεις δεν εξυπηρετούν ούτε το συμφέρον της χώρας, ούτε το συμφέρον των πολιτών. Υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο μικροπολιτικές επιδιώξεις. Κι αυτό δεν το αποδεχόμαστε.

Δεν είναι δυνατόν τρεις μόλις μήνες πριν τις εκλογές, να μην γνωρίζουμε ούτε πως θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ούτε και πόσοι θα είναι οι Δήμοι που θα εκλέξουν νέες Διοικήσεις.

Ο επανασχεδιασμός των ορίων των Δήμων χωρίς διάλογο κι επαρκή χρόνο, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα κι όχι αιφνιδιαστικά οι τοπικές κοινωνίες για να εκλέξουν τις νέες αιρετές Διοικήσεις τους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από κανέναν.

Αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα πρόκειται για ξεκάθαρη θεσμική εκτροπή, για μια καθαρά εχθρική κι αντιδημοκρατική πολιτική απόφαση, σε βάρος της αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι δυνατόν από τη μια να εξαγγέλλεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, ώστε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να δει όλο τον χάρτη των δήμων και να αντιμετωπιστούν προβλήματα εφαρμογής του Καλλικράτη.

Κι από την άλλη να προχωρά αιφνιδιαστικά κι επιλεκτικά στο σπάσιμο κάποιων Δήμων, χωρίς λογικά κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν π.χ. να σπάει στα δύο ο Δήμος στη Λέσβο, που είναι μια τριεδρική εκλογική περιφέρεια και στην Κεφαλλονιά ο Δήμος να σπάει στα τρία, αν και είναι μονοεδρική Περιφέρεια και με σημαντικά μικρότερο αριθμό κατοίκων σε σχέση με τη Λέσβο.

Τα τελευταία χρόνια η Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι έχουμε δεχθεί απανωτά χτυπήματα από το Κεντρικό Κράτος. Από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μέχρι τη θεσμική υποβάθμιση των αιρετών του θεσμού μας.

Η ανοχή μας εξαντλήθηκε πλέον. Ως εδώ.

* Ο κ. Παντελής Ξυριδάκης είναι Δήμαρχος Ψυχικού - Φιλοθέης