Έντονες επικρίσεις Τούσκ για τις δηλώσεις Μέι και Χαντ

Έντονες επικρίσεις Τούσκ για τις δηλώσεις Μέι και Χαντ

Του Ιωάννη Λεοντακιανάκου*

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λέο Βαράντκαρ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η εξεύρεση ενός διεξόδου στο πρόβλημα του ελέγχου συνόρων και αγαθών μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας (“deadlockoftheIrishborder”), στο πλαίσιο του Brexit.

Μετά την συνάντηση, ο Τούσκ μίλησε στους δημοσιογράφους, και αναφερόμενος στο Brexit,υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει προσφέρει στη Βρετανία μια συμφωνία “Canadaplus-plus-plus”, η οποία δύναται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο στο εμπόριο, στην εσωτερική ασφάλεια και στην συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Επισήμανε όμως ότι η προσφορά αυτή, η οποία είναι ακόμα σε ισχύ δεν μπορεί να επεκταθεί σε αγαθά που επιθυμεί το Η.Β. σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τις αξίες της ΕΕ.

Η συνάντηση αυτή ήταν μια ευκαιρία για την Ε.Ε. να αξιολογήσει τις επόμενες κινήσεις της, ώστε αν είναι δυνατόν να αμβλυνθούν οι καταγεγραμμένες διαφορές με την Βρετανία και να υπάρξει,στις 17-18 Οκτωβρίου, προσέγγιση σε μια συνάντηση κορυφής της ΕΕ ή ένα οριστικό “σπάσιμο”.

Επιπλέον, αφού ο Τούσκ επέκρινε την Τερέζα Μέι, για τα λεγόμενά της ότι η Ε.Ε. δεν την σεβάστηκε ως θα όφειλε, σημειώνοντας ότι "Συναισθηματικά επιχειρήματα που τονίζουν το ζήτημα της αξιοπρέπειας μπορεί να ηχούν ελκυστικά αλλά δεν διευκολύνουν τη συμφωνία", έστρεψε τα κύρια πυρά του εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου,Τζέρεμι Χαντ, καθώς ο τελευταίος παρομοίασε τη Βρετανία σαν ένα φυλακισμένο της ΕΕ, που προσπαθεί να ξεφύγει και τις τακτικές της Ένωσης και των Βρυξελών με εκείνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Η σύγκριση της ΕΕ με την Σοβιετική Ένωση είναι τόσο παράλογη όσο και προσβλητική» ανέφερε ο Τούσκ και συνέχισε“Η Σοβιετική Ένωση σήμαινε φυλακές, γκούλαγκς, βία εναντίον πολιτών και γειτόνων. Η ΕΕ σημαίνει ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα, ευημερία και ειρήνη, και ζωή χωρίς φόβο. Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κάποιος που πέρασε το μισό της ζωής του στο σοβιετικό μπλοκ, γνωρίζω καλά για τι μιλάω”.

Σημειώνεται ότι ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, είχε φυλακιστεί το 1983, για δημοσίευση απαγορευμένου περιοδικού. Επίσης, είχε χάσει τη δουλειά του,καθώς και εκδιώχθηκε μαζί με τη σύζυγό του από το σπίτι τους, όταν το καθεστώς της Πολωνίας κατεδίωξε τους αντιφρονούντες το 1981.

Μιλώντας σε έντονο ύφος για την επίθεση δηλητηρίασης εναντίον των Σκριπάλ, ανέφερε ότι “το σοβιετικό πνεύμα είναι ακόμα ζωντανό” -- αλλά όχι στην ΕΕ. Η Ένωση, είπε, ήταν "ο πρώτος που δήλωσε την πλήρη αλληλεγγύη με το Ηνωμένο Βασίλειο σε κρίσιμη στιγμή" μετά τις επιθέσεις του Salisbury.

Τέλος, αναφερόμενος στις κατηγορίες για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο Τούσκ υποσχέθηκε να θέσει το θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ. "Εκ μέρους της ΕΕ, θέλω να καταδικάσω πλήρως αυτή την επίθεση και να εκφράσω την αλληλεγγύη μας προς τους πληγέντες".

* Ο Ιωάννης Λεοντακιανάκος είναι Αντιναύαρχος (ε.α.) Π.Ν., κάτοχος M.Sc. in Computer Science (Naval Postgraduate School, Monterey, CA, USA) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική (Σχολή Πολέμου Ναυτικού).