Ένταξη σημαίνει εκπαίδευση και εργασία

Όλοι αναζητούν εργαζόμενους. Οι ξενοδόχοι, η εστίαση, οι αγρότες, οι εργολάβοι σε μικρά και μεγάλα δημόσια έργα, οι οίκοι ευγηρίας. 

Ήταν το πρώτο που σκεφτήκαμε ακούγοντας προχθές τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για την ανάγκη ένταξης των νόμιμων μεταναστών, συνδέοντας το θέμα με το δημογραφικό.

Κι όμως, πριν φτάσουμε στο δημογραφικό, αυτή τη στιγμή επείγει να βρούμε ανθρώπους να δουλέψουν. Μόνο που για να δουλέψει κάποιος στον Τουρισμό ή σ'ένα Οίκο Ευγηρίας χρειάζεται πρώτα να έχει περάσει από στοιχειώδη εκπαίδευση.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν: πόσα κονδύλια δαπάνησε το Υπουργείο Μετανάστευσης στην ένταξη των Μεταναστών. Δηλαδή στη διδασκαλία στην εκπαίδευση σε στοιχειώδεις δεξιότητες ώστε να βρουν δουλειά στον Τουρισμό, τη μεταποίηση, την εστίαση.

Οι «κακές γλώσσες» θέλουν τον αρμόδιο υπουργό να μην έχει δώσει ούτε ένα ευρώ σε προγράμματα κατάρτισης νόμιμων μεταναστών σε μια περίοδο που καιγόμαστε για εργατικά χέρια. Ελπίζουμε αυτά να είναι κακόβουλα ψέματα...

Στην Ισπανία, τον περασμένο Οκτώβριο, ψηφίστηκε διάταξη που χορηγεί άδεια παραμονής σε όσους ξένους δεχτούν να περάσουν από ταχύρρυθμα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για να εργαστούν στις ισπανικές επιχειρήσεις και ειδικότερα στον Τουρισμό.

Μόλις προχθές, διαβάζαμε στην ισπανική El Pais ότι 15.000 άτομα δήλωσαν ενδιαφέρον και φέτος το καλοκαίρι το 60% αυτών εργάζονται. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το ίδιο ρεπορτάζ, το πρόγραμμα αυτό δε λειτούργησε ως «μαγνήτης» νέων μεταναστευτικών ροών.

Στην Ελλάδα πάλι επικρατεί ο απόλυτος ανορθολογισμός.

Τι κι αν το Κράτος ξοδεύει λεφτά στην εκπαίδευση των ασυνόδευτων ανηλίκων; Μόλις τελειώσουν το σχολείο οδηγούνται πίσω στα camps ή ακόμα και απελαύνονται. Ας θυμηθούμε την περίπτωση του Σεϊντού Καμαρά.

Δηλαδή το θέμα δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό. Ξοδεύουμε κρατικούς πόρους στην εκπαίδευση αυτών των νέων και μετά αντί να τους οδηγήσουμε σε σπουδές, εφόσον μπορούν ή σε κάποια τεχνική εκπαίδευση για να δουλέψουν, τους διώχνουμε!

Γράφουμε συχνά ότι οι ιδεοληψίες ορισμένων μελών της κυβέρνησης όχι μόνο δεν επιλύουν το μεταναστευτικό το οποίο πλέον δεν είναι πρόβλημα για να επιλυθεί, είναι η νέα πραγματικότητα παγκοσμίως αλλά πυροβολούν, κανονικά, τα πόδια μας και όχι μόνο τα δικά τους αλλά όλων μας.

Και δεν είναι μόνο ο κ.Μηταράκης. Να θυμίσουμε ότι ο ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης θεσμοθέτησε και οικονομικά κριτήρια για τη χορήγηση ιθαγένειας που ελάχιστοι πληρούν για να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή ανθρώπων που ζουν επί χρόνια εδώ.

Δεν ξέρουμε αν μακροπρόθεσμα οι νόμιμοι μετανάστες θα συμβάλουν στην επίλυση του δημογραφικού. Εμείς τουλάχιστον γελάμε με αυτούς που δηλώνουν ανήσυχοι για τυχόν γάμους μεταξύ Ελλήνων και ξένων που «θα αλλοιώσουν τη φυλή», δεδομένου ότι οι Χριστιανοί πολύ δύσκολα παντρεύονται Μουσουλμάνους και το αντίστροφο. 

Σίγουρα όμως, οι ξένοι που βρίσκονται εδώ αντί να γυρνάνε άπραγοι θα μπορούσαν να έχουν ήδη καλύψει τις ανάγκες για εργατικό δυναμικό, εάν είχε προβλεφθεί εγκαίρως η επαγγελματική τους κατάρτιση με τον τρόπο που το έκανε η Ισπανία ή η Γερμανία.

Η ιδεοληψία βλάπτει. Καιρός να την αφήσουμε εκεί που πραγματικά ανήκει: στο περιθώριο και η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα, με λογική και πρόγραμμα και να κάνει το σωστό.

Εργατικά χέρια υπάρχουν άφθονα αρκεί κάποιος να τα εκπαιδεύσει.