Ένας σταθμός 826 MW με «καύσιμα» Μυτιληναίου

Ένας σταθμός 826 MW με «καύσιμα» Μυτιληναίου

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετική γνώση των αγορών. Ιδιαίτερα, δε, αυτών στις οποίες δραστηριοποιείται, όπως η ενέργεια. Την επόμενη Τετάρτη, η θεμελίωση της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, σηματοδοτεί την υλοποίηση ενός ακόμη βήματος του ομώνυμου ομίλου στον κλάδο αυτό, που φέρει όμως την υπογραφή του επικεφαλής του, καταγράφοντας και την στρατηγική του επιλογή να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών.

Η ενέργεια, υπήρξε κεντρική επιλογή του Ευάγγελου Μυτιληναίου, από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, όταν ξεκίνησε να “χτίζει” το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο στον κλάδο, συμμαχώντας αρχικά με την ισπανική Endessa. Σήμερα και μετά από πολλούς σταθμούς (και μάχες) κινείται ηγετικά στον χώρο και ο νέος σταθμός έρχεται να επιβεβαιώσει το προβάδισμα.

Με τη νέα μονάδα των 826MW η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών μονάδων της Mytilineos θα ξεπεράσει τα 1.800 ΜW, ενώ μαζί με τις ΑΠΕ θα υπερβαίνει τα 2000MW. Θα διαμορφώνει δηλαδή σημαντικό μερίδιο του δυναμικού της εγχώριας παραγωγής το προσεχές διάστημα, ενώ παράλληλα θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, διαμορφώνοντας και προϋποθέσεις εξαγωγών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πλαισίου ενέργειας (target model).

Ο όμιλος, διέβλεψε έγκαιρα τις εξελίξεις στο ενεργειακό προσκήνιο και εξασφάλισε έγκαιρα την άδεια της ΡΑΕ για τη νέα μονάδα, διασφαλίζοντας έτσι σημαντικό προβάδισμα χρόνου απέναντι στον ιδιωτικό ανταγωνισμό, αλλά παίρνοντας και συνολικά “θέση” για την επόμενη ημέρα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Το 2030 (ή και νωρίτερα) ο λιγνίτης προβλέπεται να κατέχει μερίδιο μόλις 17% (ή και ακόμη λιγότερο) στο σύστημα ενεργειακής παραγωγής και οι πρωταγωνιστές του ενεργειακού κλάδου σπεύδουν από τώρα να τοποθετηθούν προωθώντας την υλοποίηση σύγχρονων σταθμών συνδυασμένου κύκλου που θα μετατραπούν σε μονάδες βάσης, εισφέροντας συνολικά δυναμικό των 2.600 MW.

Σε αυτό το σκηνικό, η νέα μονάδα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς πέραν τις ισχύος, θα είναι ο πλέον αποδοτικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου της Ευρώπης με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% χάρη στον αεριοστρόβιλο τεχνολογίας “Class H “. Παράλληλα, ο όμιλος κινείται δραστήρια και στον τομέα της προμήθειας του καυσίμου, έχοντας διασφαλίσει εναλλακτικές πηγές με σειρά συμφωνιών για παροχή φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της, είτε μέσω αγωγών, είτε με τη μορφή LNG. Χάρη στους δύο αυτούς παράγοντες (υψηλή απόδοση – ανταγωνιστικές τιμές αερίου) ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, καθώς θα παρουσιάζει το χαμηλότερο κόστος ενεργειακών μονάδων. Και έτσι, θα είναι πρώτος σε σειρά ένταξης.

Η κίνηση σηματοδοτεί και μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις (330 εκατ. Ευρώ) της νέας, μεταμνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και στην τελετή θεμελίωσης θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την κατασκευή έχει αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC – METKA, που ήδη κατασκευάζει δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, δηλαδή με εγγύηση τόσο για την ποιότητα όσο την ταχύτητα κατασκευής, που προβλέπεται να οδηγήσει στην έναρξη της λειτουργίας του σταθμού το 4ο τρίμηνο του 2021.

Για τη Mytilineos, το στοίχημα της επόμενης ημέρας κινείται προς την ανάπτυξη και διεύρυνση του ομίλου ο οποίος ήδη “τρέχει” με ταχύτητα σε ετήσιο τζίρο της τάξης των 2 δισ. Ευρώ. Παράλληλα, διαμορφώνει νέο πενταετές επενδυτικό πλάνο, το οποίο εκτός από τη νέα μονάδα ηλεκτρισμού, θα περιλαμβάνει νέες επενδύσεις ή και εξαγορές στο πολλά υποσχόμενο πεδίο των ΑΠΕ, αλλά και τις τελικές αποφάσεις για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας, προϋπολογισμού της τάξης των 500 εκ. Ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις, που αναμένονται στις αρχές του 2020, θα συνιστούν μια κίνηση που θα διαμορφώνει την πρώτη επένδυση βαριάς βιομηχανίας στην Eλλάδα τα τελευταία 50 χρόνια.

Στις κινήσεις του ομίλου, για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνεται όμως και η διεκδίκηση μιας νέας άδειας εμπορίας (μέσω της Protergia) ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 500MW με διάρκεια για 20 έτη και δυνατότητα παράτασης. H νέα άδεια προμήθειας θα προσφέρει στην Protergia με ένα επιπλέον «εργαλείο» ενόψει των ραγδαίων ανακατατάξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στην αγορά. Ήδη το μερίδιο αγοράς της Protergia ξεπέρασε το 5,2% και από την θέση του πρωτοπόρου των ιδιωτών παρόχων αναμένει τις κινήσεις των υπολοίπων παικτών από θέση ισχύος.

Όλες αυτές οι κινήσεις ξεδιπλώνονται μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2018, με την ενοποίηση των θυγατρικών υπό την Mytilineos, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα χάρη στις οικονομίες κλίμακος που επιτεύχθηκαν.