Ένας μήνας Μπάιντεν

Ένας μήνας Μπάιντεν

Ο πρώτος μήνας της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, σημαδεύτηκε από την (δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο) δίκη του προκατόχου του ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των όσων τραγικών συνέβησαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα, η αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της μεγάλης πλειοψηφίας που απαιτείτο, με βάση το Σύνταγμα, για την καταδίκη του. Ταυτόχρονα όμως, ήταν και ιστορικό, αφού 7 Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του μέχρι πρότινος αρχηγού του Κόμματος τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, θα μείνει έτσι στην ιστορία, εκτός των άλλων, ως ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία, την καταδίκη του οποίου υπερψηφίζουν Γερουσιαστές του ίδιου του Κόμματος του! Ωστόσο, με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα στη δίκη του πρώην Προέδρου, θα ήταν εύκολο να παραβλέψει κανείς τα ήδη πεπραγμένα του Προέδρου Μπάιντεν, τα οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα: Ενδεικτικά, έχει επαναφέρει τις ΗΠΑ στην Συμφωνία των Παρισίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε Ομοσπονδιακό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας, επιταχύνοντας, μεταξύ άλλων, σημαντικά τον ρυθμό των εμβολιασμών, ενώ αποκατέστησε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Διέταξε την παύση της κατασκευής του περίφημου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό καθώς και την επανέναρξη των εγγραφών στο Obamacare.

Ταυτόχρονα, φαίνεται αποφασισμένος να εκμεταλλευθεί τις οριακές πλειοψηφίες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, προκειμένου να περάσει ένα γιγάντιο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας που μπορεί να φτάσει το ποσό των 1,9 τρις δολαρίων. Μπορεί ο αντίπαλος του στις πρόσφατες εκλογές να τον είχε βαφτίσει ο «κοιμισμένος Τζο», όμως ο γηραιότερος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ έχει αποδειχτεί, μέχρι τώρα, και ο πιο παραγωγικός σε επίπεδο Αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων, από την εποχή του FDR. Ταυτόχρονα, διατηρεί ποσοστά αποδοχής κοντά στο 60% κάτι που ναι μεν ίσχυε τις πρώτες εβδομάδες στην προεδρία όλων σχεδόν των σύγχρονων προκατόχων του (πλην του Ντοναλντ Τραμπ, ο οποίος ποτέ δεν ξεπέρασε το 50%) αλλά αυτό συνέβαινε σε εποχές με αρκετά μικρότερο βαθμό πόλωσης στην αμερικανική πολιτική και κοινωνία.

Η διατήρηση της δημοφιλίας του σε ανάλογα ποσοστά είναι το μεγάλο στοίχημα για τον νέο Πρόεδρο, όχι απλώς για να μπορέσει να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα, αλλά κυρίως στο πλαίσιο πραγμάτωσης της μεγαλύτερης υπόσχεσης του: Να επουλώσει, όσο είναι δυνατό, τις πληγές του διχασμού και να παραδώσει στον διάδοχο του μια χώρα περισσότερο ενωμένη από όσο την παρέλαβε ο ίδιος.

* Ο Νικόλας Νικολαΐδης είναι Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ και Δικηγόρος