Ένας κουτοπόνηρος πρωθυπουργός

Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
-A +A

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν απαιτείται ιδιαίτερο επίπεδο ευφυίας για να αντιληφθεί ο πολίτης την τακτική του Α.Τσίπρα. Προσπαθεί με την πολιτική του να εγκλωβίσει την επόμενη κυβέρνηση. Να υπονομεύσει την πορεία της προνομοθετώντας μέτρα, τα οποία θα την δεσμεύουν για τρία τουλάχιστον χρόνια. Δηλαδή για τα τρία τέταρτα της θητείας της.

Αυτήν την κουτοπονηριά την αντιλήφθηκε αμέσως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δήλωσε από την Θεσσαλονίκη πως η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τερματίζεται την ημέρα των εκλογών και πως η δική του κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της χωρίς καμιά δέσμευση από τα μέτρα που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι πέρα από κάθε δημοκρατική αρχή η απερχόμενη κυβέρνηση να επιχειρεί να δεσμεύσει με το δικό της πρόγραμμα την επόμενη. Έτσι, ακυρώνεται, ουσιαστικά, η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς η εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτά για τα οποία εξελέγη.

Στην προκειμένη περίπτωση, πίσω από αυτήν την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται η στρατηγική της δεξιάς παρένθεσης. Δηλαδή η ταχύτατη φθορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θα κληθεί να διαχειρισθεί μια ήδη δύσκολη κατάσταση επιβαρυμένη και με τα προνομοθετημένα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου, καθώς εξαρτώνται από έναν και μοναδικό παράγοντα. Την έκταση της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, αν αυτή θα είναι συντριπτική, ελάχιστα περιθώρια άμεσης ανάκαμψης και άμεσης αντίδρασης θα υπάρξουν. Η αναζήτηση ευθυνών, η κριτική, η απόπειρα αναπροσανατολισμού του κόμματος και η συνακόλουθη εσωστρέφεια θα δώσουν πολύτιμο χρόνο στην νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τα όσα εξήγγειλε.

Αντιθέτως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί με μιαν ανεκτή διαφορά, τότε τάχιστα θα οργανώσει την επίθεση του για την φθορά της κυβέρνησης. Αν μάλιστα αυτή μαζί με τους κυβερνητικούς εταίρους της δεν έχει εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό 180 εδρών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε η χώρα πολύ δύσκολα θα κυβερνηθεί. Ας λάβει δε ο αναγνώστης υπ΄όψη πως οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Κανένας βέβαια, απ΄όσους έχουν κατανοήσει τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τι επιδιώκει και τι μέσα χρησιμοποιεί για να επιτύχει τους σκοπούς του, δεν εκπλήσσεται γι΄αυτούς τους σχεδιασμούς. Ο Α. Τσίπρας δεν επιθυμεί την ανόρθωση της οικονομίας. Σάλταρε στην εξουσία βασισμένος στην οικονομική κρίση την οποία επέτεινε με την αντιπολιτευτική του τακτική.

Σήμερα προετοιμάζει το έδαφος για να δημιουργήσει τις ίδιες συνθήκες που τον οδήγησαν στην εξουσία. Το μόνο που απαιτείται, για να διασωθεί και ο ίδιος πολιτικά, είναι μια ευπρόσωπη και διαχειρίσιμη ήττα. Γι΄αυτό και ετοιμάζει τυφλά χτυπήματα.

Στην Νέα Δημοκρατία ας ετοιμάσουν με σοβαρότητα και πειστικότητα τα μέτρα που θα προτείνουν στον Ελληνικό λαό, λαμβάνοντας υπ΄όψη, πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι «υποψιασμένη» και πολύ δύσκολα συγκινείται πλέον με προεκλογικές πομφόλυγες.

Παραδείγματος χάρη, ας εξετάσουν πώς θα λύσουν το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως το επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης χθες στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένο πρόβλημα απαιτεί συγκεκριμένη λύση. Τίποτα λιγότερο.

Μόνον έτσι, με σοβαρές προτάσεις, μπορεί να αντιμετωπισθεί η ανεύθυνη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κουβαλά στην πλάτη του και το κίβδηλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Μόνον έτσι η βέβαιη ήττα του θα μετατραπεί σε συντριβή, ώστε η Νέα Δημοκρατία και οι σύμμαχοι της να έχουν μπροστά τους τον ορίζοντα της τετραετίας.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 09/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα