Ένας Εβραίος δικαστής, ένας ναζί σε ένα πάρτυ στην Ιερουσαλήμ το 1933

Ένας Εβραίος δικαστής, ένας ναζί σε ένα πάρτυ στην Ιερουσαλήμ το 1933

Ενώ μένουμε μέσα και τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας σε σχέση με την πανδημία, έχουμε άφθονο χρόνο για δραστηριότητες που μας κάνουν να ξεχνιόμαστε για να μπορέσουμε να βγούμε κάποια στιγμή από την καραντίνα και να ξανά αρχίσουμε πάλι τις ζωές μας με τα καλά και τα αρνητικά μας. Έτσι λοιπόν, ψάχνοντας την ηλεκτρονική μορφή της εθνικής βιβλιοθήκης του Ισραήλ, έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι που συνδυάζει το Ολοκαυτώμα και το σιωνιστικό κίνημα και το μοιράζομαι με τους αναγνώστες μας. Εξάλλου η γνώση έχει αξία όταν την κοινοποιείς στους συνανθρώπους μας και όχι όταν την κρατάς για τον εαυτό σου, που είναι σίγουρο ότι θα χαθεί σε κάποια σκονισμένη βιβλιοθήκη.

Ένας Εβραίος δικαστής και ένας αξιωματικός των SS περπατούν σε ένα σαλόνι στο  Ισραήλ ... Μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως μπορεί να είναι η αρχή από ένα ανέκδοτο, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία.

"Χθες, όπως κάθε βράδυ της Κυριακής, είχαμε πολλούς επισκέπτες. Ξαφνικά έφτασε μια ομάδα καθοδηγούμενη από έναν γιατρό της Γερμανίας, ο οποίος παρουσίασε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στους άλλους μεταξύ των οποίων: η κυρία και κύριος Dr. Tuchler από το Βερολίνο και ο κύριος και η κυρία Leopold von Mildenstein. Το παραπάνω απόσπασμα αναφέρεται από έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας Völkischer Beobachter, που ήταν το επίσημο όργανο του εθνικοσοσιαλισμού από την άνοδο των Ναζί μέχρι την πτώση τους».

Έτσι περιγράφει ο Εβραίος από την Αυστρία Moshe Ya'akov Ben-Gavriel τη στιγμή που ένας Ναζί  και η σύζυγός του έφτασαν ένα βράδυ σε μια εκδήλωση που λάμβανε χώρα στο σπίτι του στην Ιερουσαλήμ το 1933. Αυτά έχουν καταγραφεί από τον Ben-Gavriel στο προσωπικό του ημερολόγιο, που σώζεται στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ.

Ο Moshe Ya'akov Ben-Gavriel( Eugen Hoeflich) γεννήθηκε στη Βιέννη το 1891. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως αξιωματικός του Αυστριακού στρατού και με την ιδιότητα αυτή επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ. Το 1927, ο Eugen μετανάστευσε στην Ιερουσαλήμ με τη σύζυγό του, άλλαξε το όνομά του σε Moshe Yaakov Ben-Gavriel και άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Ο Ben-Gavriel θα φιλοξενεί συχνά στο σπίτι του στην οδό Ben Shetach στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, όπου θα συγκεντρώνονταν για να ανταλλάξουν ιδέες και για να συζητούν. Την εν λόγω νύχτα, ο Γερμανός γιατρός, ο οποίος παρέμεινε ανώνυμος στο ημερολόγιο του Ben-Gavriel, έφερε τον Kurt Tuchler, έναν Εβραίο δικαστή από το Breslau, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μαζί με τον γιατρό με σκοπό εκείνη τη συνάντηση.

"Για μια στιγμή έμεινα  έκπληκτος, τελικά, τους ζήτησα να εισέλθουν και ενημερώσαμε αμέσως όλους για το ποιος ήταν ο άνδρας και  με τα χαρακτηριστικά του" Άρειου ", έγραψε ο Ben-Gavriel.

Ο Tuchler είχε φέρει μαζί του τον Leopold von Mildenstein στο σαλόνι εκείνο το βράδυ. Ο Von Mildenstein, αυστριακός πολίτης, εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα το 1929 και στρατολογήθηκε στα  SS το 1932. Ήταν ο διευθυντής του γραφείου των SS που ασχολήθηκε με τις εβραϊκές υποθέσεις, μια θέση που αργότερα θα διοικούσε ο Άντολφ Άϊχμαν, ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος.

Είναι αξιοπερίεργο ότι ο αξιωματικός των  SS Mildenstein ήταν υποστηρικτής της Σιωνιστικής ιδέας. Ήταν υπέρ μιας "ανθρώπινης λύσης" στο "εβραϊκό πρόβλημα" και προώθησε την απέλαση των Εβραίων της Ευρώπης στην Παλαιστίνη ως τρόπο να επιτύχει τους στόχους του Χίτλερ, αποφεύγοντας παράλληλα την εκτεταμένη αιματοχυσία.

Για τον σκοπό αυτό, ο Leopold von Mildenstein ταξίδεψε στην Παλαιστίνη  το 1933, όταν οι Ναζί είχαν έρθει στην εξουσία όπου συνάντησε το νέο Εβραίο φίλο του, το δικαστή Kurt Tuchler, ο οποίος προσπαθούσε να διερευνήσει και να κατανοήσει τις πραγματικές συνθήκες με την ελπίδα εφαρμογής της λύσης αυτής . Ο Mildenstein περιόδευσε στη χώρα και έγραψε ενθουσιαστικά τις εμπειρίες του για μια ναζιστική εφημερίδα, πιστεύοντας ότι αυτό ήταν η απάντηση που αναζητούσαν.

"Μερικοί από τους φιλοξενούμενους εξαφανίστηκαν ", έγραψε ο Ben-Gavriel, "Οι άλλοι συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση. Άκουσα από ένα Ναζί, έναν νεαρό άνδρα, ότι έφθασε από το Βερολίνο πριν από λίγες εβδομάδες, συνοδευόμενος από τον νομικό Tuchler και ότι ταξιδεύουν από οικισμό σε οικισμό για να γράψουν άρθρα για  την επίσημη εφημερίδα των Ναζί ».

Σύμφωνα με τον  Ben-Gavriel, ο Mildenstein ήταν βαθιά αφοσιωμένος και εμπνευσμένος από την επίσκεψή του. Ενώ ήταν αναμφισβήτητα καχύποπτος από τους  Ναζί, προγραμμάτιζε ένα ραντεβού για να συνεχίσει τη συζήτηση που άρχισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο σαλόνι της οδού Ben Shetach.

"Ο φιλοξενούμενος ήταν πολύ ενθουσιασμένος, προσπαθώντας να πει λίγα λόγια στα εβραϊκά και γενικά να προσπαθεί να ενεργεί με πολιτιστικό τρόπο. Έμεινα πολύ προσεκτικός και προσπάθησα να βγάλω περισσότερες πληροφορίες από αυτόν για το σκοπό αυτό, προγραμματίζοντας μια άλλη συνάντηση μαζί του. Μιλήσαμε για όλα τα είδη των θεμάτων, αλλά και για τις εξελίξεις στη Γερμανία"

Πριν ο Mildenstein εγκαταλείψει το σπίτι του Ben-Gavriel, υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του αφήνοντας το επίσημο σημάδι του για το οτι πρέπει να ήταν ένα ενδιαφέρον και μοναδικό βράδυ.

Όπως έχει καλά τεκμηριωθεί, το ναζιστικό κόμμα εγκατέλειψε τελικά την ιδέα της «αναγκαστικής μετανάστευσης» - εκδίωξη των Εβραίων της Ευρώπης στην Παλαιστίνη.

Η φιλία του Kurt Tuchler και του Leopold von Mildenstein συνεχίστηκε και μετά την πρώτη συνάντηση τους  στην Παλαιστίνη το 1933. Η σχέση τους που διήρκεσε και μετά από το Ολοκαύτωμα ​​έγινε θέμα του Ισραηλινού  ντοκιμαντέρ "The Flat" του 2011, το οποίο παρήγαγε ο εγγονός του Tuchler Arnon Goldfinger.