8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Ένας χρόνος δημαρχίας Ζέρβα κι ο ενθουσιασμός σίγουρα δεν ξεχειλίζει...

Ένας χρόνος δημαρχίας Ζέρβα κι ο ενθουσιασμός σίγουρα δεν ξεχειλίζει...

Πέρασε μάλλον απαρατήρητη η πρώτη επέτειος της εκλογής του Κωνσταντίνου Ζέρβα ως δημάρχου Θεσσαλονίκης. Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του ο κορωνοϊός, φοβάμαι όμως ότι η κυριότερη αιτία εντοπίζεται αλλού• παρά το θεαματικό ποσοστό που έλαβε στο δεύτερο γύρο, τα ως τώρα πεπραγμένα της νέας διοίκησης δεν έχουν ενθουσιάσει τους κατοίκους του Δήμου. Αναμενόμενο.

Πέρα από σημειακές βελτιώσεις στους τομείς του πρασίνου και της καθαριότητας, κι από περιορισμένες δράσεις των τεχνικών υπηρεσιών, η ομάδα του Δημάρχου δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιοπρόσεκτο. Ωστόσο, έχουν δημοσιευτεί σφυγμομετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι δημότες είναι αρκετά ευχαριστημένοι, κάτι που δε συνάδει με την γενική αίσθηση που εισπράττει κανείς στους δρόμους της πόλης. Πού οφείλεται αυτό;

Μάλλον στον προκάτοχο και παλιό αρχηγό του Ζέρβα, ο οποίος άθελά του κατέβασε πολύ τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τα στενά θέματα διαχείρισης του ΔΘ. Παρά τις ελπίδες, η διοίκηση Μπουτάρη στιγματίστηκε από προχειρότητα και από έλλειμμα ουσιαστικού οράματος, που όμως καλύπτονταν αποτελεσματικά χάρη στην επικοινωνιακή τακτική του μα και στην ανάδειξη φιλελεύθερων συμβολισμών πανελλαδικής εμβέλειας. Ο κυρ Γιάννης δεν απαξιώθηκε εξαιτίας της ξεχωριστής προσωπικότητάς του, μα επειδή δε τα κατάφερε ούτε στο πεδίο της καθημερινής λειτουργίας, ούτε σ'εκείνο του στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ τελικά εξαγρίωσε κι ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης με την -αναμφίβολα ειλικρινή- στήριξη που παρείχε στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο νυν δήμαρχος δηλώνει εμφατικά ότι ενδιαφέρεται για τις γειτονιές, χωρίς όμως να τοποθετεί τις -από καιρό προγραμματισμένες- μικρές αναπλάσεις υπό εκτέλεση μέσα σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και το ιστορικό κέντρο, και τις εκτός σχεδίου περιοχές, και την Παραλία, και τους αρχαιολογικούς περιπάτους, και τα ρέματα, και οπωσδήποτε την υποβαθμισμένη δυτική πλευρά του Δήμου.

Εκτός όμως από την ανυπαρξία ευρύτερης αστικής στρατηγικής, δε βλέπουμε ούτε πρωτότυπες εφαρμόσιμες δράσεις που θα έδιναν τον τόνο μιας νέας διοικητικής αντίληψης. Παραδείγματος χάριν, ένα χαρακτηριστικό δείγμα αισθητικής έκπτωσης είναι οι χιλιάδες τηλεοπτικές κεραίες και οι εκατοντάδες πινακίδες στις όψεις κτιρίων. Μια αυτοχρηματοδοτούμενη εργολαβία αποξήλωσης όλων αυτών θα προσέφερε αμέσως μια εικόνα ευρωπαϊκής κανονικότητας.

Άλλο πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι αδιάβατες γωνίες των πεζοδρομίων σε μικρούς δρόμους. Ένα πρότυπο γρήγορης και οικονομικής τεχνικής επέμβασης (κάτι ανάλογο με ό,τι έκανε ο Δήμος Αθηναίων σε πολλές στάσεις λεωφορείων του κέντρου) θα μπορούσε να εφαρμοστεί μαζικά, ικανοποιώντας κάθε κάτοικο.

Ισχύει το παράδοξο να μη διαθέτει ο ΔΘ έναν γραπτό κανονισμό για την μορφή των επιμέρους στοιχείων αστικού εξοπλισμού, φωτιστικά, κολωνάκια, καλαθάκια, κάγκελα, πλάκες πεζοδρομίου με αποτέλεσμα η πόλη να γίνεται όλο και πιο χαοτική, κάτι που δε φαίνεται να ενοχλεί ούτε αυτή τη διοίκηση.

Μια πρωτοβουλία για περισσότερες παιδικές χαρές σε περιοχές κατοικιών, ακόμη και σε τμήματα σχολικών αυλών, θα γινόταν δεκτή με μεγάλη χαρά από τους οικογενειάρχες. Κι από κει και πέρα, εξακολουθούμε να μην έχουμε ιδέα για το ισχύον πρόγραμμα του "Ναι στη Θεσσαλονίκη", δεδομένου ότι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση κρίθηκε δυστυχώς με όρους απλής αναλογικής και ποδοσφαίρου.

Ακόμη δεν έχουμε μάθει τι σχεδιάζει να πράξει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας -στο μέτρο των νόμιμων δυνατοτήτων του- για την επίτευξη πολυδιάστατης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, για την πράσινη αποκομιδή απορριμμάτων, για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο, για τους ελπιδοφόρους Λαχανόκηπους, για τα δύο Αλλατίνι, για τους ανύπαρκτους αρχαιολογικούς περιπάτους, για τους ανεπαρκείς παιδικούς σταθμούς, για την ελλιπέστατη αστυνόμευση, για τις διάσπαρτες μόνο κατ' όνομα πλατείες/κυκλοφοριακούς κόμβους, για τη μετεξέλιξη του συστήματος στάθμευσης THESi, για τις υλοποιημένες αλλού εφαρμογές smart city, για την μακροπρόθεσμη αύξηση του πρασίνου, για το ανίκητο συγκοινωνιακό, για την τοπική οικονομική ανάπτυξη, για οποιοδήποτε μελλοντικό και αρκούντως ρεαλιστικό πρότζεκτ μπορεί να έχει στο μυαλό του. Η πρόσφατα εξαγγελθείσα πρόθεση ένταξης στο επόμενο ΕΣΠΑ μεγάλων μα και αποσπασματικών αρχιτεκτονικών επεμβάσεων ελάχιστα μας παρηγορεί.

Αντίθετα, ως τώρα έχουμε δει τη ματαίωση έργων της προηγούμενης διοίκησης που μπορεί να βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των δημοτών, όμως και πάλι δε πληροφορούμαστε το σκεπτικό της. Πρόκειται να δούμε αλλού πεζοδρομήσεις σε αντικατάσταση εκείνης στην Αγίας Σοφίας, παράλληλα με ενοποίηση και αμφιδρόμηση του μόνου άξονα που συνδέει την Κασσάνδρου με την παραλία;

Αξίζει το ρίσκο μιας ακόμη επονείδιστης ανοικτής τρύπας στην πλατεία Ελευθερίας, όταν οι κοντινοί τεράστιοι χώροι του λιμανιού μπορούν να φιλοξενήσουν οποιοδήποτε πάρκινγκ; Ενδεχομένως έπρεπε να αφαιρεθούν ελαστικά πασαλάκια, δε θα 'πρεπε όμως να αντικατασταθούν από πρόσθετη αστυνόμευση; Έχουν άραγε δίκαιο όσοι απογοητευμένοι παλιοί υποστηρικτές κατηγορούν το Δήμαρχο για ρεβανσισμό και αναποφασιστικότητα;

Κάποιοι θα πουν ότι είναι ακόμη νωρίς, κι ότι η ποικιλοτρόπως ενισχυμένη δημοτική ομάδα Ζέρβα θα βρει αργότερα το βηματισμό της. Μακάρι.

Γύρω του ο Δήμαρχος έχει ορισμένα πρόσωπα ικανά, ορισμένα έμπειρα, ορισμένα εργατικά, ορισμένα ενθουσιώδη, κι ορισμένα των οποίων η επιλογή δεν έχει ακόμη δικαιωθεί, και ίσως να μη δικαιωθεί ποτέ. Το αν αυτό το ετερόκλητο και απροσδόκητο σύνολο συμβούλων και στελεχών θα καταφέρει ν' αφήσει έργο θα εξαρτηθεί από τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα. Εκείνος είναι που θα εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος της δόξας, ή που θα καταβάλει το σκληρότερο τίμημα.

Ίσως ο Κωνσταντίνος να πιστεύει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία, αρκεί να είναι χαμογελαστός και πανταχού παρών, να επιδείξει αξιοπρεπή μεθοδικότητα στα ζητήματα καθημερινότητας, να αξιοποιήσει το καλό κλίμα των μεγάλων και μικρών έργων που πρόκειται να ολοκληρωθούν στο πολεοδομικό συγκρότημα (Μετρό, Μοδιανο, αεροδρόμιο, νέα ξενοδοχεία, λιμάνι κοκ), και να κρατήσει κοντά του τους φίλους του ΠΑΟΚ.

Δεν αποκλείεται καθόλου αυτή να αποδειχθεί η πορεία των πραγμάτων. Ωστόσο, οφείλει να θυμάται το μικρό ποσοστό που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο και ταυτόχρονα ν' αναρωτιέται μήπως δεν ήταν ο ίδιος που κέρδισε μα ο Ταχιαος που έχασε, αφού πρώτα προκάλεσε μια εκπληκτική αντισυσπείρωση, αποτελούμενη από ψηφοφόρους ολόκληρου του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος.

Ειλικρινά εύχομαι να θελήσει ο Ζέρβας να μνημονεύεται ως ο Δήμαρχος που μεταμόρφωσε τον κεντρικό Δήμο και μαζί του ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Αλλιώς θα χαθούν ακόμη τέσσερα χρόνια, τουλάχιστον.

*Ο Φάνης Ουγγρίνης είναι στέλεχος επιχειρήσεων