Εν αρχή ην η αγορά ακινήτων!

Εν αρχή ην η αγορά ακινήτων!

Κύριε Πρόεδρε, θα θέλατε να δείτε την Ελλάδα πρωτεύουσα του ψηφιακού κόσμου. Να δείτε πολλές παραγωγικές επενδύσεις να δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Θα θέλατε να δείτε αυτή τη χώρα να μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο οικονομικό θαύμα, με νέες καινοτόμες επιχειρήσεις και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Σε ένα παγκόσμιο success story. Μαζί σας! Ωστόσο, η μέχρι σήμερα πείρα έχει δείξει ότι σε αυτή τη χώρα τον πρώτο λόγο τον είχε πάντα το ακίνητο. Ακόμη και σε περιόδους που οι κυβερνήσεις κόβανε τη μία μετά την άλλη τις κορδέλες σε εγκαίνια νέων εργοστασίων.

Κοιτάξτε τι λεφτά έχουν μπει μέχρι τώρα στη χώρα. Τα περισσότερα αφορούν την αγορά ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων. Ακόμη και το Ελληνικό, η μεγαλύτερη επένδυση τις τελευταίες δεκαετίες, είναι μία επένδυση real estate. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ο κόσμος όλος μάς αντιμετωπίζει ως το καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη. Διάσημοι από όλες τις γωνιές της Γης επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, αλλά όχι για άλλες δουλειές. Δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γι'' αυτό. Αλλά και το γεγονός ότι έχουν το εξοχικό τους στο Πήλιο, στη Μύκονο ή στη Ρόδο είναι μεγάλο κέρδος για όλους μας.

Μήπως πρέπει να επιμείνουμε στην αγορά ακινήτων; Στην υγιή ανάπτυξή της; Κι αν θέλουν να έρθουν τα άλλα, τα παραγωγικά, ας έρθουν. Τα ελληνικά νησιά, αλλά και η ηπειρωτική χώρα, μπορούν να σηκώσουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες κατοικίες Ευρωπαίων και άλλων που θα επιλέξουν την Ελλάδα για δεύτερη πατρίδα τους. Σκεφτείτε πόσες νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στην οικοδομή και πόσα χρόνια μπορεί αυτή η δραστηριότητα να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας. Και σκεφτείτε ακόμη ότι αυτοί οι νέοι κάτοικοι, για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα, θα χρειάζεται από κάπου να αγοράζουν τα τρόφιμά τους, τα λαχανικά τους, τις υπηρεσίες τους. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η οικοδομή. Η οικοδομή είναι το πρώτο, αυτό που φαίνεται με το καλημέρα. Υπάρχουν κι άλλες, πολλές δραστηριότητες που θα τονωθούν από μια τέτοια μεγάλη αλλαγή. Για να μην αναφερθούμε στη διάσταση της στήριξης των εθνικών μας θεμάτων...

Δεν λέμε «όχι» στην άλλη ανάπτυξη, στις άλλες επενδύσεις. Αλλά αυτές δεν μπορούν να έρθουν τόσο γρήγορα όσο πιστεύουν πολλοί. Χρειάζεται χρόνος. Πρέπει πρώτα η χώρα να κάνει βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές και να αποκαταστήσει έτσι τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την διεθνή επενδυτική κοινότητα. Και πρέπει εκείνη τη στιγμή να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές που να ευνοούν ένα κύμα επενδύσεων προς την Ελλάδα. Έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε; Πιστεύουμε πως όχι!

Επιμένουμε στις μεταρρυθμίσεις, θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ο αγαπημένος προορισμός των επενδυτών, αλλά ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούμε τα φυσικά μας πλεονεκτήματα. Μπορούμε έτσι να προσελκύσουμε άμεσα επενδύσεις στο real estate και τον ξενοδοχειακό τομέα.

Όχι ότι αυτό είναι εύκολο! Δεν πατάς ένα κουμπί και όλα λύνονται με μαγικό τρόπο. Χρειάζονται και πάλι μεγάλες αλλαγές. Χρειάζεται να προχωρήσει πιο γρήγορα το κτηματολόγιο, να ξεκαθαρίσουν οι χρήσεις γης. Να μπορεί να γίνει ιδιωτική πολεοδόμηση σε έξι μήνες και όχι σε έξι χρόνια. Να διαφημιστεί το «προϊόν» στο εξωτερικό, παράλληλα με εκείνο του τουρισμού. Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα.

Αλλά εκεί μπορείτε να τα κάνετε όλα πιο εύκολα. Επειδή οι άνθρωποι που εσείς επιλέξατε, κύριε Πρόεδρε, και οι οποίοι ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, είναι αρκετά έμπειροι και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα. Έχετε τους ανθρώπους. Υπάρχει η αναγκαιότητα. Τι άλλο μένει; Η πολιτική απόφαση. Χρειάζεται η δική σας εντολή. Πείτε τους να τρέξουν και θα το κάνουν.

Δεν θα πνιγεί η Ελλάδα στο τσιμέντο. Το αντίθετο, θα προλάβουμε την άναρχη ανάπτυξη που έχει ήδη πνίξει πολλά νησιά. Δεν θα κινδυνεύσει η Ελλάδα της παραγωγής από την Ελλάδα του τουρισμού. Το αντίθετο, η τουριστική ανάπτυξη θα προκαλέσει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες. Φανταστείτε μια Ελλάδα που για έξι ή οκτώ μήνες θα έχει από 4 έως 12 εκατομμύρια επιπλέον εύρωστους οικονομικά κατοίκους. Και σκεφτείτε την ίδια ώρα τον Ερντογάν να απειλεί την περιουσία χιλιάδων Γάλλων και Γερμανών. Χιλιάδων Ευρωπαίων...

Οι επενδύσεις στα ακίνητα είναι κι αυτές ένα κομμάτι του τουρισμού, επειδή απευθύνονται πλέον σε αλλοδαπούς. Οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν στην Ελλάδα και θα αγοράσουν σπίτι επειδή έχουν ήδη «αγοράσει» την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ. Ίσως το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει ποτέ σε αυτή τη χώρα.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

 

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.