Εμπορικός πόλεμος Βόρειας και Νότιας «Μακεδονίας»

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, 00:02 - Τελευταία ενημέρωση: 12:45
-A +A
Εμπορικός πόλεμος Βόρειας και Νότιας «Μακεδονίας»

Του Χάρη Κάτανα*

Πέραν της εθνικής ήττας αλλά και του εξευτελισμού που υποστήκαμε μετά τη μυστική διαπραγμάτευση επί εξαμήνου από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα σε σχέση με το όνομα όπου προτείνει ως «Βόρεια Μακεδονία», μη εξασφαλίζοντας ούτε τα άκρως απαραίτητα, προκύπτει ένα ακόμη σοβαρό θέμα για τον κόσμο των ελληνικών επιχειρήσεων. Εδώ και πολλές δεκαετίες, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία μας παράγουν και εξάγουν προϊόντα με το όνομα Μακεδονία, αλλά και με γεωγραφική ένδειξη ως Μακεδονία. Για παράδειγμα μπορώ να αναφέρω πολλά μακεδονικά κρασιά, τον μακεδονικό χαλβά και πολλές επιχειρήσεις ακόμη.

Οι κύριοι της κυβέρνησης με την ιδεοληψία που έχουν διαχρονικά κατά κάθε είδους ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έχουν αντιληφθεί το χτύπημα όπου θα δεχτούν οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών; Εχουν αντιληφθεί επίσης την απώλεια εσόδων που θα έχει το ελληνικό κράτος από το πολύ πιθανό κλείσιμο πάρα πολλών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα; Και αυτό γιατί άραγε; Οι εκ του κυβερνητικού συνονθυλεύματος, υπουργοί και βουλευτές, προφανώς δεν σκεφτήκανε ποτέ πως θα προκύψει μια σειρά εμπορικών προβλημάτων, μια και είναι σίγουρο πως οι γείτονές μας θα το εκμεταλλευτούν στο έπακρο αφού έως τώρα τα προϊόντα που παρήγαγαν είχαν ως χώρα προέλευσης το FYROM.

Πλέον με το «Βόρεια Μακεδονία» αυτομάτως αποκτούν το πλεονέκτημα, όπου με τόσο κόπο αλλά και κόστος έχτισαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, το «brand name» Μακεδονία. Ενα όνομα που από μόνο του έδινε εμπορική ώθηση στα προϊόντα μας, τόσο στην εσωτερική κατανάλωση, όσο και στις εξαγωγές μας. Εάν συμπεριλάβουμε και την ασύγκριτα χαμηλότερη φορολογία όπου έχει το γειτονικό κράτος, αντιλαμβάνεστε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου θα πουλάνε προϊόντα με το ίδιο όνομα, ως χώρα προέλευσης, στην ετικέτα τους... Κύριοι της κυβέρνησης, ακούμε πως θα τοποθετήσετε μια «επιτροπή» όπου σε βάθος τριετίας θα λύσει το σοβαρότατο πρόβλημα που θα προκύψει στον εμπορικό κόσμο μας. Αλήθεια, πιστεύει κανείς πως ο εμπορικός κόσμος της χώρας μετά τη δεκαετή σχεδόν ύφεση που ζει λόγω της κρίσης, είναι ικανός οικονομικά να αντέξει άλλα τρία χρόνια μέχρι να λύσετε εσείς το πρόβλημα; Εδώ δυστυχώς, θα γελάσει ο κάθε πικραμένος...

Σε τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα είναι αδιανόητο να δρα μυστικά μια κυβέρνηση. Σίγουρο επίσης είναι πως θα προκύψουν και άλλα παρόμοια προβλήματα. Σας μένουν δύο επιλογές, ή ρωτήστε αυτούς που γνωρίζουν τον εμπορικό κόσμο και τον τρόπο λειτουργίας του, πριν ασφαλώς πάρετε τις όποιες αποφάσεις, ή διαφορετικά μην πιάνετε στα χέρια σας υποθέσεις όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι που θα κοστίσουν πέραν της εθνικής διάστασης και οικονομικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας.

* Ο κ. Χάρης Κάτανας είναι πρώην βουλευτής Ν. Κοζάνης.

** Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Παρασκευής 15 Ιουνίου 2018.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα