Εμπόδια και αγώνας δρόμου για το δημοψήφισμα

Εμπόδια και αγώνας δρόμου για το δημοψήφισμα

Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Του Γιάννη Κουζηνού

Tο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) προχώρησε στην επικύρωση 1.300.000 υπογραφών, από τις σχεδόν δύο εκατομμύρια που συγκέντρωσε η Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD), που έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, που είναι και το πρώτο βήμα για την αποδοχή ή όχι της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανάκληση του προέδρου Μαδούρο στην μέση της θητείας του, όπως το σύνταγμα προβλέπει.

Ο νόμος προβλέπει ότι το CNE πρέπει να επικυρώσει τις υπογραφές σε 5 εργάσιμες ημέρες από την στιγμή που θα παραληφθούν. 41 μέρες χρειάστηκαν για να γίνει αυτό που προβλέπει το σύνταγμα και οι νόμοι. Και ενώ η επικύρωση χαρακτηρίστηκε σαν πράσινο φως για την δημιουργία του δημοψηφίσματος ανάκλησης από τον διεθνή Τύπο, αυτό απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Μια μέρα μετά από την ανακοίνωση της επικύρωσης των υπογραφών, όσοι είχαν υπογράψει και δηλώσει τα στοιχεία τους έλαβαν από ένα μήνυμα στο κινητό τους από το CNE που τους ενημέρωνε εάν η υπογραφή τους κρίθηκε έγκυρη η άκυρη. Πάνω από 600.000 υπογραφές κρίθηκαν άκυρες και μεταξύ αυτών του Ενρίκε Καπρίλες που ήταν υποψήφιος του MUD στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, της Λίλιαν Τιντόρη, συζύγου του πολιτικού κρατουμένου Λεοπόλδο Λόπεζ αλλά και του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου Ενρίκε Μάρκεζ.

O Ενρίκε Καπρίλες σε συνέντευξη Τύπου άσκησε αυστηρή κριτική στο CNE και τις μεθοδεύσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που ακολούθησαν για την ακύρωση πάνω από 600.000 υπογραφών. Για ένα λάθος γράμμα στο όνομα του Μαδούρο ή για οποιοδήποτε ορθογραφικό λάθος στην φόρμα της υποβολής της υπογραφής, χιλιάδες υπογραφές καταχωρήθηκαν ως άκυρες.

Το CNE τώρα ζητάει την επαλήθευση όσον υπογραφών ενέκρινε με την προσωπική παρουσία του κάθε υπογράφοντος και το δακτυλικό του αποτύπωμα ψηφιακά, διαδικασία που δεν προβλέπεται από τον νόμο και δεν είχε εφαρμοστεί στην ίδια διαδικασία δημοψηφίσματος ανάκλησης το 2004 κατά του Τσάβες. Το CNE ανακοίνωσε ότι η διαδικασία επικύρωσης πρέπει να λάβει χώρα από τη Δευτέρα 20 έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου, προσπερνώντας το γεγονός ότι η 24η Ιουνίου είναι για την Βενεζουέλα μέρα εθνικής εορτής, Battle of Carabobo, 24 Ιουνίου 1821, και φυσικά δεν εργάζεται κανένας.

O Ενρίκε Καπρίλες επίσης επέκρινε το CNE καθώς, όπως είπε, εγκατέστησαν πολύ λίγα σημεία (24 για όλη την χώρα) για την ψηφιακή ταυτοποίηση και σε πολλές περιπτώσεις πολίτες πρέπει να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να ολοκληρώσουν την διαδικασία.

Εκείνοι που ζουν στο ανατολικό Καράκας, το οποίο ανήκει στην πολιτεία Μιράντα, θα πρέπει να ταξιδέψουν μία ώρα μακριά για την πρωτεύουσα της το Los Teques, ενώ οι κάτοικοι άλλων πολιτειών αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερους χρόνους ταξιδιού. Οι εκλογείς που ζουν σε αγροτικές περιοχές όπως το Guasdualito κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, θα πρέπει να ταξιδέψουν περίπου 5 ώρες για να την πρωτεύουσα της πολιτείας στο Apure για να επικυρώσουν την υπογραφή τους.

Εγώ φυσικά δεν έχω δικαίωμα υπογραφής αλλά έχει η γυναίκα μου, η οποία υπέγραψε μαζί με 3 φίλες της. Δύο από αυτές κρίθηκαν άκυρες και δύο, συμπεριλαμβανομένης και της υπογραφής της γυναίκας μου, έγκυρες. Μπορώ προσωπικά να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του Καπρίλες καθώς το κέντρο για την ψηφιακή επαλήθευση που πρέπει να πάει η γυναίκα μου είναι 100 χιλιόμετρα μακριά και δεν έχουμε ιδέα πως θα πάμε χωρίς αυτοκίνητο. Και μην σκεφτείτε αμέσως με τις δημόσιες συγκοινωνίες, για το Καράκας μιλάμε...

Αγώνας δρόμου λοιπόν με συνεχή εμπόδια για την αντιπολίτευση, με τον χρόνο να πιέζει καθώς αν το δημοψήφισμα ανάκλησης δεν διενεργηθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2017 μπορεί να αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρό του, που θα συνεχίσει κανονικά το υπόλοιπο της θητείας του.

Καθημερινές πορείες προς το CNE με επικεφαλής τον Καπρίλες, που όλα δείχνουν ότι έχει επενδύσει πολιτικά πολύ πάνω στο δημοψήφισμα ανάκλησης, στρατός και μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας και της Guardia National. Την Πέμπτη ο Χούλιο Μπόρχες ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης δέχτηκε επίθεση στο πρόσωπο με ένα σιδηροσωλήνα από υποστηρικτές της κυβέρνησης, καθώς προσπαθούσε να πλησιάσει το κτίριο του CNE. O Χούλιο Μπόρχες εμφανίστηκε στην τηλεόραση με το αίμα να τρέχει ακόμα από το κεφάλι του και από την μύτη του και κατηγόρησε την αστυνομία ότι τον έσπρωξαν προς τους φανατικούς υποστηρικτές του Μαδούρο και ενώ τους χτύπησαν βάναυσα με σωλήνες και πέτρες κανένας δεν συνελήφθη και απολαμβάνουν το σύνηθες καθεστώς της ατιμωρησίας.

Οι λεηλασίες φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα ολοένα και αυξάνονται, ακόμα και στην μέση της εθνικής οδού και τα επεισόδια στις φτωχογειτονιές της Βενεζουέλας που καταλήγουν σε βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας είναι πλέον θλιβερή, καθημερινή πραγματικότητα. Η πείνα είναι που καθοδηγεί αυτούς τους ανθρώπους, όλα τα υπόλοιπα είναι τακτικές και πολιτικές που τους αφήνουν εντελώς αδιάφορους.